Hunt inte orolig över sponsorintäkter: ”Måste se till helheten”

Fortfarande ligger IFK Norrköping lågt när det gäller sponsorintäkter jämfört med de allsvenska konkurrenterna. IFK:s ordförande Peter Hunt är inte alltför oroad, men ändå självkritisk.
– Vi har inte haft den kompetens som krävs.

Det är konsultfirman EY – kanske mer känt som Ernst & Young – som har kikat på de allsvenska klubbarnas ekonomi i en rapport som presenterades igår.

EY förespråkar att klubbarna ska använda en så kallad UEFA-uppställning i sin årsredovisning. Det innebär att man redovisar alla intäkter och utgifter efter en viss modell. Ungefär hälften av klubbarna följer den uppställning som UEFA rekommenderar. IFK Norrköping är en av dem.

– Det är för att få bättre jämförbarhet mellan klubbarna. När vi sammanställer vår rapport utgår vi från årsredovisningarna precis som de presenteras, säger Carlos Esterling på EY.

Carlos Esterling pratar om klubbarnas CSR-arbete som en stor möjlighet.

– Jag tror att klubbarna har en jättemöjlighet, vi trycker lite på samhällsnyttan som finns i klubbarna. Det är faktiskt en konkurrensfördel. Många stora företag lyfter fram detta.

– Det viktigaste kanske inte är att klubbarnas logotyp syns, utan vad man gör för samhället. Att man gör bra saker för det samhället man verkar i.

Esterling pekar på att de allsvenska klubbarna sammanlagt har sponsorintäkter på knappt 400 miljoner kronor. Men att det uppskattade värdet på samhällsnyttan som de allsvenska klubbarna bidrar med är betydligt högre än så. Hälsa och välbefinnande, inkludering genom sysselsättning och ideella insatser är tre områden där EY uppskattar värdet till 485 miljoner kronor.

– Då har vi inte tagit med skatteintäkter och momsintäkter som kommer kommun och stat till del, säger han och fortsätter:

– Ofta hör man att fotbollen bara kostar, det pratas om polisnotor etcetera. Här ser man faktiskt de facto att det går till något bra.

Carlos Esterling pekar på att det svåra i att driva en idrottsklubb:

– Du ska göra supportrarna nöjda och du ska också göra affärsnätverken nöjda.

– Jag har all respekt för svårigheten att driva en idrottsklubb. Ibland kanske en klubb skulle må bra av att komma sexa-sjua några år i rad. Men att säga det går inte, för då blir supportrarna missnöjda. Och visar du inte ambition kanske du inte får dit spelare heller. Det är mycket lättare i ett företag att säga att man ligger lågt med investeringar några år.

Hunt inte alltför oroad

Enligt listan är IFK Norrköping tredje sämst på sponsorintäkter i Allsvenskan – bara Gif Sundsvall och Sirius är sämre. Men IFK:s ordförande Peter Hunt är inte alltför oroad.

– Det är många klubbar som ligger mellan 17 och 25 miljoner i sponsringsintäkter. Om vi gjorde en ökning på 10-15 procent så skulle vi ligga mycket bättre till på listan.

– I grunden tycker jag sponsorintäkterna är för låga. Det är en kritik jag har framfört under många år.

Peter Hunt resonerar vidare.

– Är det vi som gör fel eller är det företagen som inte tycker att det ger tillräckligt mycket tillbaka att sponsra IFK Norrköping?

Samtidigt biter han tillbaka lite till mot dem som uttrycker oro över låga sponsorintäkter och tycker att man måste se till helheten.

– Är de lika oroliga på att det spenderas stora summor pengar på spelarköp och annat? Eller att vi har gått rejält med plus de senaste åren?

– Jag försvarar inte att marknadsintäkterna är för låga och går inte in på detaljer. Generellt sett oroar det mig inte. Men det finns en förbättringspotential, säger han och fortsätter:

– Vad jag tycker är mycket mer iögonfallande är när storklubbarna i städer som Stockholm inte får ut mer.

Men tanken med intäkter från sponsring, liksom publik- och TV-intäkter är väl att man ska kunna gå runt på driften och inte göra sig beroende av spelarförsäljningar?
– Det där har vi diskuterat mycket, vad är core business och vad är det inte. Men vi kan inte bortse ifrån spelarförsäljningar. Du kan inte idag som för tio år sedan lyfta ur spelarförsäljningar som en bonus och tro att du ska gå runt utan dem. Styrelsen i IFK Norrköping har tagit beslut att agera på så sätt att spelarförsäljningar är en del av ordinarie verksamhet.

Omsättning på personal på marknadssidan har varit stor, både gällande klubbchef och andra personer. Vad tänker du om det?
– Jag konstaterar att vi haft en del ganska svåra positioner att tillsätta. Vi kanske inte har varit tillräckligt noggranna i vår rekrytering. Det kan förstås finnas andra skäl för personal att flytta på sig Men vi har haft onödigt stor omsättning, kan vi konstatera såhär i efterhand. I min värld är det inte bra.

– Utan att peka ut individer så har vi inte riktigt haft den kompetensen som krävs. Eller så har det visat sig att arbetsuppgifterna är mer komplexa än man tidigare sett.

Ernst & Young framhåller klubbarnas samhällsnytta, som har ett större värde en sponsorintäkterna. Kan IFK bli bättre på att berätta om det?
– Vårt CSR-arbete står högt upp på dagordningen. Naturligtvis gör fotbollen och idrotten mycket för samhället. Vår ungdomsakademi, där kanske 60 procent har en annan bakgrund en typisk svensk är ett otroligt integrationsarbete även om det kanske inte syns.

– För mig är det en känslig fråga att använda ett CSR-projekt för markandsföring. Vi måste agera på så sätt, att det kommer från hjärtat, och inte att det blir ”titta vad duktiga vi är”. Om vi gör insatser som hjälper Norrköping över tid, som gör samhället bättre, då kommer det värdesättas. Men inte om vi går ut och ständigt berättar om hur bra vi är,

Men man måste kunna berätta i sina kanaler om man gör bra saker?
– Jo, allt är inte svart och vitt. Jag ser i idrottsrörelsen att CSR-projekt utnyttjas för att få in pengar. Det måste finnas en genuin känsla. Vi måste agera utifrån en övertygelse. Berätta om det, men inte använda det som ett försäljningsargument.

– Vi kanske behöver vara tydligare med det här i vissa lägen. Om det är så att företagen och kommunen uppskattar det vi gör är det lättare med samarbeten i framtiden.

KAMRATERNA

SPONSORINTÄKTER MKR
KLUBB 2017 2016
 Malmö FF  69,2  65,3
 IFK Göteborg  36,7  38,8
Elfsborg 33,9  33,9  34,8
 Hammarby Fotboll  30,7  29,8
 AIK  28,2  31,2
 Djurgårdens IF  25,4  29,8
 Örebro SK  24,8  26,3
 BK Häcken  22,5  23,4
 Kalmar FF  20,8  21,2
 Halmstads BK  17,5  12,7
 Jönköping Södra  17,5  16
 Östersunds FK  17,0 15,5
 IFK Norrköping 16,6  16,9
 Gif Sundsvall 15,2 (16,8)  15,2  16,8
 IK Sirius  13,5  13,4