”Så jävla underbart”-mannen talar ut

Hans ”så jävla underbart” från IFK:s guldfirande på Swedbank Stadion är redan en klassiker. Men vem är han egentligen? Och hur hamnade glasögonen helt på sned? Vi ringde upp en IFK Norrköping-supporter som blivit viral.

Få som följer IFK Norrköping i sociala medier har nog missat det. 24NT hade en kameraman och reporter på Swedbank Stadions södra läktare. Och precis i samband med slutsignalen skriker Magnus Berg ut sin lättnad och glädje. Till vardags är han lektor i museologi vid Göteborgs universitet. Vi ringde upp honom.

Vem är du?
– Jag är född 1955 i Norrköping och började titta på fotboll några år efter att IFK tog guldet 1963. Då väntade man alltid på att de skulle vinna guld nästa gång. Sen flyttade jag till Göteborg 1976 och sen fick man se nästa guld (1989) på TV.

31 oktober 2015, IFK mot MFF. Vad minns du av matchen?
– Det är ju väldigt starka känslor. Det var länge sen jag var så uppjagad och lycklig. Det är väl när barnen föddes.
– Jag minns när jag åkte från Göteborgs central. Det var väl ett femtiotal IFK:are på tåget. Sen träffade jag kompisar och tog några öl. Jag har några gamla kompisar från Norrköping, vi har ju indoktrinerat våra söner också.

Vad tänkte du när du fick se klippet från 24NT?
– Jag tyckte det var jätteroligt, just för att jag ser så upphetsad och knäpp ut. Det finns några personer som jag stöter på när jag ser IFK:s matcher på pubar i Göteborg. De sa ”det är ju du med brillorna på sned”.
– Men jag vill förklara varför. Jag stod och sms:ade, jag har dem på sned för att kunna se bättre då. En del har ju glasögonen i håret men då blir de så flottiga.

Vem var det du sms:ade till?
– En kollega, en Gaisare. De är ju goda människor till skillnad från blåvita.

Klippet ligger uppe på sajten Vine och har visats cirka 37 000 gånger. Har du nån förklaring varför det blivit så populärt?
– Nähä? Menar du det (skratt)? Det är väl för jag ser knäpp ut och är så glad.

Du är akademiker, har varit professor i etnicitet och är idag lektor i museologi. Vad innebär det?
– Jag jobbar på en avdelning som heter Globala studier. Det är mest forskning. Projektet jag håller på med nu handlar om hur islam ställs ut på europeiska museer.

Om du fick ansvara för ett museum om IFK Norrköping, vad för historia skulle du berätta där?
– Det skulle nog handla mycket om den första tiden och grundandet. Sen naturligtvis om guldåren på 1940-1960-talet.
– Den här första tiden är ju intressant för att idrottsrörelsens grundande är en fascinerande period. Där är ju Sleipner intressant också. Jag vet att när min pappa var liten var det Sleipner som gällde. Han kom ju från en arbetarfamilj. Men jag föreställer mig att det också var för att de var det stora laget. Jag har också fått veta att min fasters pappa var med och grundade Sylvia.
– När jag tänker efter skulle jag hellre vilja göra ett allmänt fotbollsmuseum i Norrköping.

Vad är intressant med idrottsrörelsens grundande?
– Det är hur man förklarar att idrott gick från att inte väcka något intresse över huvud taget till att slå igenom stort publikt med till exempel fotboll. Att förstå de processerna.
– Arbetarrörelsen pratade till exempel tidigt om att stoppa sportfåneriet.

Något drömföremål som du skulle vilja visa upp?
– Det skulle väl vara Gunnar Nordahls kängor.

Tidigare har du också bland annat ägnat dig åt forskning om turism. Vad ger du IFK Norrköping och Parken för chanser att bli en turistattraktion?
– Ja, det är väl inte omöjligt. Det krävs väl stora framgångar och även internationella sådana. Men det kan man väl hoppas på.

Du har också forskat om nationalism tidigare. I supporterskapet finns också idén om den geografiska platsen som något förenande – vilket ställs mot fienden som kommer någon annanstans ifrån. Är inte det problematiskt?
– Det beror ju på. Den avgörande frågan är om man kan gå in och ut ur den mini-nationalismen. Eller om man tar den på blodigt allvar och börjar slåss. Det viktiga är att man kan gå in i den rollen som supporter och sen träda ur den.

Varför ses lokalpatriotismen som ofarlig till skillnad från nationalismen?
– De här lokala nationalisterna kan ju inte ställa till med så mycket. De har ju ingen armé till exempel. Att vi skulle börja kriga mot Linköping är ju inte så troligt.

Till sist: Allsvenskan är bara några veckor bort, IFK spelar cupsemi på söndag. Hur känns det?
– Jo, fyfan, det är häftigt. Jag ska skaffa ett Cmore-abonnemang bara. Det är ett problem man har när man är i exilen, att behöva sitta ensam på O’Learys. Man sitter ju ensam och skriker när IFK gör mål, det är deprimerande.

Jag hade hoppas på ett annat svar.
– Jaså, vadå?

Att det känns ”så jävla underbart”.
– Haha, javisst. Så jävla underbart.

KAMRATERNA

Fotnot: Magnus Berg har också skrivit text och musik till låten Kamrater – Bajdoffs. Sjunger gör sonen Kalle Berg.

1 kommentar

Kommentarer är stängda.