”Viktigt att skapa utrymme för både individualisten och lagspelaren” – IFK:s nya U17-tränare om ungdomsfotboll och talangutveckling

Henrik Jensen – här i Vendsyssel FF.

Dansken Henrik Jensen tar över som ny U17-tränare efter Tony Martinsson. I en intervju med Kamraterna berättar han om sin syn på ungdomsfotboll och talangutveckling.
– Jag vill skapa ett ramverk och en spelstil där spelare kan utvecklas på bästa möjliga sätt för att passa IFK:s sätt att spela fotboll, säger den nya tränaren.

Henrik bor i Linköping där hans flickvän Janni Arnth spelar fotboll i Linköpings FC. Genom en vän kom han i kontakt med IFK Norrköping och han har tidigare arbetat med att mäta Sylvia-spelarnas fysiska status med hjälp av GPS-teknik.

Från och med säsongen 2017 är han ny tränare för IFK:s U17-lag.

– Mitt intryck av klubben och staden är riktigt bra och jag är verkligen glad för att både arbeta i IFK och bo i Sverige, säger Henrik som har en Uefa A-licens och även en masterutbildning i kommunikation.

Hans karriär som fotbollstränare började 2004 i den danska klubben Jetsmark IF.

– De första sex åren tränade jag främst ungdomar, men jag har också tränat damer på seniornivå och varit talangchef. De tre sista åren i Danmark var jag assisterande tränare i Vendsyssel FF i division 1 som motsvarar svenska Superettan, berättar Henrik.

På vilket sätt vill du att ditt lag ska spela fotboll?
– Först och främst vill jag skapa ett ramverk och en spelstil där spelare kan utvecklas på bästa möjliga sätt för att passa IFK:s sätt att spela fotboll. Tony Martinsson och Rickard Larsén har gjort ett fantastiskt arbete med laget och det blir riktigt spännande att arbeta vidare med det. Det kommer att bli fokus på det kollektiva anfallsspelet och att stärka den enskilde spelarens kreativitet och kompetens. Spelet ska ha ett offensivt uttryck, där positioner, rörelser och ett snabbt passningsspel kommer att vara viktiga delar av spelsättet.

– Defensivt kommer vi att arbeta med mycket intensitet i spelet, och därmed även försöka styra spelet utan boll.

Vi frågar om arbetet med dansk och svensk ungdomsfotboll skiljer sig åt. Henrik menar att många saker är lika, men att det också finns detaljer som skiljer sig åt.

– Det finns en stor skillnad i hur talanger utvecklas i olika klubbar i Danmark och detsamma gäller i Sverige. I Danmark skulle jag säga att det under de senaste tio åren har blivit en mycket tydlig talangutveckling. Speciellt i den offensiva delen av fotbollen med utveckling av metoder och grundläggande färdigheter av spelarna.

IFK:s nya tränare säger att han ännu inte riktigt vet hur ungdomsfotbollen fungerar i Sverige.

– Men vad jag har sett hittills så arbetar vi på ett mycket seriöst sätt och spelarna får en riktigt bra utbildning. De resultat som Sverige har gjort med U21 för herrar och U19 för damer har varit imponerande.

En diskussion i svensk ungdomsfotboll handlar om det är bra eller dåligt att tidigt toppa lag istället för att prioritera bredd och utveckling och chanser för alla. I Danmark satsar man tidigt på de bästa spelarna, menar Henrik.

– Vanligtvis selekteras spelarna i Danmark när där 13 år. Men det är ett krav i Danmark att man inte bör välja spelare före denna ålder. Detta innebär också att fotbollseliten börjar vid U13 i de flesta klubbar.

Finns det något från dansk fotboll du vill ta med dig till IFK?
– Jag kommer försöka integrera mina tankar på bästa möjliga sätt, men först och främst vill jag lära mig hur saker och ting görs i IFK Norrköping, och sedan komma med input och den kompetens och erfarenhet jag har.

Tycker du att dagens unga spelare generellt är individualister eller lagspelare? Finns det något som utmärker dem extra?
– Jag tror att skillnaden är att det finns större krav idag än tidigare. Lagspelare måste ha bättre kunskaper och en individualist måste arbeta ännu mer både offensivt och defensivt. Både de fysiska och tekniska kraven är mycket större idag och detta gäller båda grupperna, spelet har blivit snabbare. Det är viktigt att vi utbildar båda grupperna på bästa möjliga sätt och skapar utrymme för både individualisten och lagspelaren. Jag tror att båda grupperna behöver varandra.

– Jag tror också att det är viktigt att fokusera på en tredje grupp: spelare med potential att bli ledare. Vi måste ha större fokus på dem och utbilda dem bättre eftersom det finns en brist på ledare i fotboll i allmänhet.

IFK låter ju unga spelare spela seniorfotboll i Sylvia. På vilket sätt är det bra att låta ungdomar spela seniorfotboll?
– Jag tror att det är en unik möjlighet för spelare att prova seniorfotboll. Den utbildning de får genom att spela seniorfotboll är riktigt bra och kan hjälpa spelare att ta det sista steget upp till A-laget. Vi arbetar varje dag för att utbilda spelare som är skickliga nog att nå A-laget, och det är det slutliga målet. Seniorfotboll i Sylvia är en avgörande faktor i processen.

Är det viktigt att en förenings ungdomslag och A-lag spelar fotboll utifrån samma synsätt?
– Det är viktigt att ha ett gemensamt språk, vision, arbetssätt och synsätt på fotbollen. Även när det gäller beteendet både på och utanför planen. Detta är något som vi arbetar med varje dag.

Henrik Jensen menar vidare att kulturen i en klubb är mycket viktig för att nå framgång.

– Kulturen är så stark i IFK efter många års kontinuerligt arbete med de grundläggande värdena och arbetssätten, vilket jag ser som en stor styrka. Mitt favoritcitat som backar upp det är Peter Drucker som sa: ”Culture eats strategy for breakfast”.

– Det är kulturen som definierar en klubb, och det visar sig i IFK med många duktiga människor som utgör kärnan i klubben.

KAMRATERNA

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *