IFK nöjda med första publikmatchen: ”Ett personligt ansvar”

Mot Malmö FF var det ”fullsatt” på Parken utifrån de nya restriktionerna om publik på allsvenska matcher. Vi pratade med IFK om hur man tycker att första matchen med fansen tillbaka fungerade.

De allsvenska klubbarna får nu ta in 3000 personer i publiken om de uppfyller myndigheternas krav på distansering. Men klubbarna kan släppa in fler än så, ifall de per sektion/avgränsad yta uppfyller kraven om att sektionen ska ha egna in- och utgångar, servicefaciliteter och att avstånd kan hållas. Därför kunde omkring 7000 personer se Hammarby mot Halmstad igår på Tele2 Arena.

Alla årskortsinnehavare som hade anmält intresse att gå på IFK Norrköpings hemmamatch mot MFF i lördags fick biljett. Dock användes inte alls bortasektionen på Berget, vilket hade kunnat ge en lite högre publiksiffra.

– Vi tog ett beslut om att inte sälja biljetter till den här matchen då vi var först ut i Allsvenskan och hade väldigt kort tid att förbereda oss mellan att förutsättningarna blev klara och avspark. Hade fler årskortsinnehavare anmält sig så hade vi kunnat öppna bortastå och släppa in ytterligare 140 personer, säger klubbens SLO Fredrik Nilsson och fortsätter:

– Nu är det två veckor kvar till nästa hemmamatch så imorgon (läs: måndag) börjar planeringen för den och vi får se hur det blir då.

Johan Schollin är evenemangs- och säkerhetschef och bekräftar att ytterligare 140 personer skulle kunna få plats på bortastå. Han säger vidare så här om möjligheten att ta in fler än 3000 personer på nästa hemmamatch mot Häcken den 17 juli:

– I övrigt är den enda möjligheten till högre kapacitet att restriktionerna ändras. SEF (Svensk Elitfotboll) tog ett beslut om att bortasektionerna inte skulle vara öppna för bortasupportrar under omgång nio och tio, nu väntar vi på nytt besked i den frågan.

Har ni hunnit utvärdera något kring hur första matchen med publik fungerade gällande social distansering till exempel?
– I stort fungerade det bra. Vi är nöjda med möjligheterna att hålla social distansering som vi gav våra besökare. Sedan är det precis som i övriga samhället ett personligt ansvar att sköta det. Det som var lite svårt att nå ut med var att restriktionerna mellan stå- och sittplats skiljer sig. På ståplatserna behöver varje åskådare ha fem kvadratmeter för sig själva och det finns inga undantag gällande sällskap där.

Det som var lite svårt att nå ut med var att restriktionerna mellan stå- och sittplats skiljer sig.

Johan Schollin säger att de allsvenska klubbarna får hjälp och stöd av SEF med hur man ska arrangera matcher nu i och med pandemin och dess restriktioner.

– SEF har kontakten med Länsstyrelsen, Polisen och andra myndigheter på ett nationellt plan och hjälper alla föreningar att tolka hur riktlinjer och rekommendationer ska följas. Det är till stor hjälp i vårt arbete.

Curvan på Östra.

Mot Malmö FF befann sig större delen av klacken på Östra läktaren istället för på Curva Nordahl, vilket Kamraterna noterade väckte en del frågor på Curvan.

Fredrik Nilsson förklarar flytten:

– Kapaciteten på Curvan var 292 personer och Peking Fanz och övriga supportergrupper gjorde bedömningen att vi skulle få en bättre klack om den istället var på sektionerna som tidigare använts till klack under Europaspel. Vi får se hur det blir på kommande matcher och om både vi och våra supportergrupper kan vara tydligare i den informationen framöver.

KAMRATERNA