Mästaren i IFK-jeopardy: ”Kul att få nytta av sin kunskap”

En datorskärm med bilder på deltagare i IFK-jeopardy
Så här kan IFK-jeopardy se ut.

Under våren har det arrangerats ett IFK-jeopardy på nätet. Häromdagen var det final och vi ställde några frågor till vinnaren Andreas Torrestam.

IFK-jeopardy startades av Mårten i vintras med tanken att det vore roligt att samla IFK:are kring något under tunga pandemimånader.

Från början rullade det på utan någon större plan. Men sen mynnade det ut i ett cupupplägg. Sammanlagt var det 24 tävlande fördelat på sex kvartsfinaler. De sex segrarna möttes i två semifinaler och de som vann respektive semifinal möttes i en final med två deltagare.

En del av deltagarna har tävlat mot folk de känner, andra har tävlat mot helt okända personer. Deltagarna har kommit från Norrköping, Söderköping, Göteborg, Stockholm och München och säkert fler ställen.

Och matcherna – som har sänts på Google Meet – har haft tittare lite varstans ifrån. (En av sändningarna blev för övrigt kapad av en bot som pumpade hög reggaetonmusik så att folk nästan fick tinnitus. Men det löste sig till slut.)

Frågorna har varit ganska blandade, allt ifrån 40-talet till superettantiden och de senaste åren. Allt från Adin Bukva och nåt Jens Gustafsson-citat till Gunnar Nordahl och Ove Kindvall.

I finalen möttes Andreas ”Torra” Torrestam och Martin Stockton Johansson i en duell som den förstnämnde till slut tog hem.

Andreas Torrestam ler in i kameran.
Andreas Torrestam.

Kamraterna ställde några frågor till den första vinnaren av IFK-jeopardy.

Först och främst – hur känns det?
– Det känns helt klart bra att bli den första mästaren. Kul att få lite nytta av all den kunskap om IFK som fastnat i skallen genom åren.

Hur var matchen mot Martin?
– Det var en jämn kamp där Martin hade en knapp ledning efter de tre första kategorierna. Men efter de två sista kategorierna hade jag ryckt åt mig ledningen inför slutfrågan som jag lyckades svara rätt på och Martin hade fel på den frågan så där var det avgjort.

Vilken var den sista frågan?
– Vilken sponsorlogotyp IFK har på baksidan av shortsen. Månssons rör var svaret.

– Jag tycker att frågorna överlag i finalen var ett par snäpp svårare än i de tidigare omgångarna men det är väl så det ska vara.

Är det några frågor som du tycker är lättare eller svårare än andra?
– Jag har ganska lätt för frågor om spelarnamn och liknande. Det som varit svårast är väl när man ska komma ihåg ett årtal, det är svårt att hålla reda på.

Kommer du vara med i höst och försvara ditt guld om det blir en ny tävling?
– Jag ställer gärna upp och försöker försvara min titel om det blir en ny omgång, säger vinnaren som fick en fotboll signerad av hela A-truppen som pris.

Till sist: Hur har du firat?
– Med öl och en god cigarr ute på balkongen.

KAMRATERNA