Superettan-experten om spelarna – och tränarna – som IFK bör hålla koll på

Vem ska ta över IFK Norrköping om Jens Gustafsson lämnar? Vi ringde upp en person med bra koll på tränarna i Sveriges näst högsta serie.

För ett par veckor sedan skrev Fotbollskanalen att Jens Gustafsson är en het kandidat att ta över Malmö FF om skåningarna bryter med Uwe Rösler.

Men oavsett om det ligger något i skåningarnas intresse eller ej så finns det fler personer som ser något stort i 41-åringen. I en intervju med Sportbladets Erik Niva berättade stjärnagenten Hasan Cetinkaya att han vill göra Jens Gustafsson till ”den största svenska tränaren sen Svennis”.

Om nu Gustafsson lämnar IFK – vem ska klubben satsa på då? Det finns som vanligt ett gäng tränare med allsvenska meriter. Men frågan är om det inte finns ännu mer intressanta namn i serien under?

Göran Bolin bevakar Superettan för Aftonbladets räkning. Han nämner på rak arm två namn som skulle kunna vara intressanta för ett lag som IFK:

– Både Klebér Sarenpää i Brage och Andreas Brännström i J-Södra har gjort det bra. Brännström var ju aktuell för Blåvitt tidigare. Båda är ju unga, i alla fall med svenska mått mätt, och har gjort det jättebra.

– Sarenpää är en lugn och stabil person som har lagt pusselbit för pusselbit i Brage. 2012 var man ju klubben konkursmässig, så han har fått både tid och tålamod för att skapa det han har gjort.

– Om man uttrycker sig lite oförsiktigt så tycker jag att Brage är Superettans bästa lag. De kan både spela med eget bollinnehav eller försvara sig och kontra. Så som de har uppträtt så tycker jag de har varit bäst.

– Man har ökat träningsdosen och fått in en helt annan professionalitet och mentalitet som har visat sig på planen.

Och Brännström i J-Södra?
– Han känns också lugn och stabil. Han har haft en rätt tuff säsong och har nästan aldrig kunna spela två matcher i rad med samma elva. En balanserad typ men som tar rätt mycket plats i debatten. Det tror jag är viktigt om man ska till en storklubb, du ska ju ta plats. Men mitt intryck av honom är enbart gott.

– Han rev ju ner det Jimmy Thelin byggt upp med 4-4-2 och började om på ny kula. Satte rätt snabbt en trebackslinje och tog in några spelskickliga bolltrygga spelare. Ett helt nytt J-Södra, mer tekniskt skickligt. Det har han gjort imponerande snabbt.

Brage och J-Södra slutade på tredje respektive fjärdeplats i Superettan 2019. Istället var det Mjällby och Varberg – bägge bottentippade inför säsongen – som kvalificerade sig till Allsvenskan 2020.

– Mjällby är det lag som påminner minst om IFK Norrköping i sitt spel. De spelar med mer kamp och attityd.

– Tränaren Milos Milojevic var ju bara assisterande till förra sommaren innan han hoppade in efter Jonas Andersson. De löper kopiöst, det är nästan deras motto att löpa mest.

Varberg tränas av Joakim Persson som i fjol var nära att åka ur Superettan. Persson har tidigare tränat Kristianstad och Ängelholm, men har som spelare meriter från Malmö FF, IFK Göteborg, Hansa Rostock och Atalanta.

– Ja, han är ju både tränare och sportchef som i Norrköping. Han har nog hamnat på rätt ställe i tillvaron. Eftersom han är halvtokig själv så har han fått en grupp med halvtokiga spelare att jobba med. Men har han ambitionen att träna en större klubb kanske han får putsa till språket lite (skratt).

Det låter inte som den analytiska typen?
– Han är väldigt bra med spelarna och de köper honom. Sen har han folk runtomkring sig som är mer inne på analys. Det har blivit en bra kombination.

”Wiedesheim-Paul påminner om Nyman”

Det är ju inte bara när det gäller tränare som det finns anledning att snegla på Superettan. Det finns naturligtvis också många talangfulla spelare i serien. En som det pratats tidigare om när det gäller IFK Norrköping är Leo Bengtsson som tillhör Hammarby men spelat för samarbetsklubben IK Frej.

– Han har varit sådär. Jag tycker att han borde byta miljö och att Norrköping hade varit en perfekt miljö för honom. I år har han spelat i en rätt begränsad omgivning. Han är rapp, kvick, bra en-mot-en. Det han inte riktigt lärt sig är hur han ska använda sina medspelare på ett bättre sätt.

En annan spelare som Göran Bolin tycker man ska hålla koll på är Örgrytes Alexander Bernhardsson.

– En vänsterytter som kom från Sävedalen i vintras. Han var nog inte påtänkt för startelvan men tog chansen när han fick den. Ganska lång och gänglig men duktig en mot en och kan göra saker i maxfart. Snabb med och utan boll. I och för sig redan 21 år men gör sin första säsong på den här nivån.

– Jag gillar också Oliver Ekroth i Degerfors, en fysisk innerback. Kan spela med lite stor risk ibland men kan också slå de här vristpassningarna på 50 meter med stor precision. En som vill spela bollen framåt. En late bloomer men med jättefin utveckling i år.

– En annan spännande spelare i Degerfors är Axel Lindahl. En väldigt snabb spelare som har fått allt bättre teknik och spelförståelse. Kan spela som wingback både till höger och vänster. Om man jämför med Erik Lindell så är Lindell väldigt nyttig men sticker inte ut. Lindahl har mer spets.

Hur är det med Rasmus Wiedesheim-Paul som gjorde 19 mål för HBK i år?
– Han har lite begränsad teknik men är en riktigt bra avslutare. Han påminner faktiskt lite om Christoffer Nyman, han jobbar hårt och går i djupled. Spelar inte bara för sig själv utan öppnar upp för andra. Han har lite att slipa på men är framförallt en bra avslutare. Uppväxt på naturgräs vilket syns.

Får HBK behålla honom?
– Är någon villig att hosta upp så säljer de, klubben behöver pengar. Jag tycker att han ska lämna och ett rimligt kliv är Allsvenskan. Han är ju bara 20 år.

Vad säger du om HBK som numera bara är tredje bäst i Halland?
– Det har varit samma sak varje år HBK spelar i Superettan: Man har fyra-fem riktigt bra spelare, men lika många som knappt håller Superettan-klass. De fostrar egna spelare som de måste ge chansen men alla håller inte måttet. Erik Ahlstrand har fått chansen på vänstermittfältet i år. Kommer säkert bli jättebra, är precis fyllda 18 år men är förstås inte färdig än.

– Det är också så med HBK att man bytt styrelse och har ekonomiska problem. Sånt sipprar ner på planen.

Till sist: hur ser du på Superettan 2020, med nya lag som Gif Sundvall, Ljungskile och AFC Eskilstuna?
– Charmen med Superettan är att det är så jämnt. Ska man var ärlig finns det nio-tio allsvenska lag. Sju lag som är i en division för sig, sen kommer Elfsborg och Örebro. Sen är det sju lag som är ungefär som de bästa i Superettan.

Så att skillnaden mellan plats 7 och 10 i Allsvenskan är större än skillnaden mellan lag 10 i Allsvenskan och de som kommer femma i Superettan?
– Exakt, så är det.

KAMRATERNA