Det var klasskillnad när lagen möttes på Parken i lördags. Men när det gäller marknad, försäljning och publik spelar IFK och Örebro SK i ungefär samma liga.
Rent sportsligt lever de numera i skilda världar. IFK Norrköping betraktas som ett topplag, värvar de främsta unga talangerna och säljer spelare för belopp som ÖSK inte är i närheten av. Men utanför planen har IFK Norrköping och Närkelaget en del gemensamt. Man verkar båda i städer av samma storlek och har publiksiffror som inte vill lyfta. I IFK:s fall en smula märkligt med tanke på hemvändare som Alexander Fransson och Christoffer Nyman, och supertalanger som Sead Haksabanovic.
När det gäller marknadsintäkter ligger faktiskt Örebro en bra bit före IFK, trots konkurrensen från bland andra SHL-laget Örebro HK och damallsvenska KIF Örebro.
Vi ringde upp Simon Åström, VD i ÖSK Fotboll för att prata om bland annat ekonomi och marknad.
– Vår största utmaning är att växa ekonomiskt, utvecklas och konkurrera högre upp. När det gäller att överprestera sportsligt i förhållande till våra ekonomiska förutsättningar är vi en av de bättre klubbarna i Sverige. Många klubbar som kämpar i botten skulle drömma att vara i vår position, säger han men pekar också på förbättringsområden:
– Vi kan och behöver bli duktigare på att locka publik, och även växa på marknadssidan. Men det är inte hur vi presterar där som kommer att avgöra om vi kan ta nästa steg.
Istället handlar det om att förädla talanger och sälja dem dyrt som är nyckeln, vilket ju IFK Norrköping gjort så framgångsrikt de senaste åren.
– Det största gapet upp mot toppen är att vi inte säljer spelare på samma sätt som topplagen gör.
Hur ska ni kunna komma dit?
– Vi behöver utveckla saker runtomkring med akademiverksamheten. Akademin är viktig, det är en förutsättning för att utveckla och sälja spelare. Men är man innovativ går det att kommersialisera fler bitar kring akademien. Att vara nära universitetet och ha ett bra företagsklimat. Frågan är hur vi kan utvecklas tillsammans.
Förut pratade man om att spelarförsäljningar var en bonus och att man ska säkra driften och tjäna pengar på andra saker. Men nu är det i många klubbar en del av kärnverksamheten?
– Jo, i många klubbar har man sett spelarförsäljning som en extraordinär intäkt. Då kan man fundera på om det verkligen ska betraktas som det. Jag tror det är självklart att man måste räkna med att det är en del av kärnverksamheten.
Örebro SK har en omsättning på cirka 50 miljoner kronor och ett eget kapital på ungefär 8,5 miljoner kronor, jämfört med IFK Norrköping (hela koncernen) som omsätter 102 miljoner kronor och har ett eget kapital på 101 miljoner, enligt siffror som Fotbollskanalen presenterade inför säsongen.
– Vi kan inte dra på oss hur mycket som helst. Men för fem år sedan var det egna kapitalet två miljoner. Det går åt rätt håll, men vi vill röra oss upp mot 15 miljoner i eget kapital.
– Vi har en tydlig strategi hur vi vill bygga verksamhet framåt, som vi visade när vi rekryterade Axel Kjäll som huvudtränare först och senare som manager. Det ska vara någon som är villig att jobba med unga spelare. Jake Larsson är en sån rekrytering, en ung Örebrokille. I år har vi rekryterat två landslagsspelare i 02-landslaget, bland annat Hussein Ali som spelade från start i lördags och Niclas Bergmark som hoppade in. Både för att vi tror på dem, men för att de har potential att säljas också. Vi har också lyft upp tre-fyra spelare från akademien och flera har gjort allsvenska debuter i år. Det gäller att hitta en balans mellan äldre och erfarna och spelare som är utvecklingsbara. Det tror vi är framgångsvägen
Era matchintäkter de senaste åren har legat mellan 8-9 miljoner per år, eller cirka 100 kronor per person och besök. Är det intäkter från både biljetter och försäljning inne på arenan?
– Nej, kringförsäljning äger vi inte själva, varken restaurang eller kiosker. Vi är hyresgäster på arenan i dagsläget. Men vi har procent på omsättningen. Vi drev tidigare kioskerna i egen regi men det kostade mer än det smakade. Restaurangverksamheten funderar vi på och utvärderar löpande.
Många supportrar har sina ritualer inför match, att till exempel äta och dricka på restauranger på vägen till arenan. Hur får man dem att spendera pengarna inne på arenan istället?
– Det är en knäckfråga. Men vi måste skapa tillräckligt attraktiva miljöer, så att supportrar känner att det är bättre att komma hit.
Samtidigt är det kanske svårt att skapa den här trevliga känslan inne på en stor arena. Har du sett IFK:s supporterbar?
– Jo, jag har spanat in den och vi skulle med glädje ha en sån. Det är klart att det är bättre om vi kan sälja mat och dryck på arenan, men det är kul att det händer saker på stan och märks att det är match. Man kan också tänka sig att man har sponsoravtal med dem och boostar uppladdningen på de ställena. Krögarna är ju ofta ÖSK-fans själva.
En sak ni är bra på är marknadsintäkter, där ni ligger på 22-24 miljoner. IFK Norrköping har legat runt 16 miljoner.
– Jo, det är ett område där vi ligger långt fram. Jag tror att det finns mer att hämta, men där är vi duktiga, inte minst på företagsnätverk.
– Är du sponsor har du tillgång till restaurangytor, ett 20-tal träffar utanför fotbollen varje år. Oftast på andra ställen men ibland på Behrn Arena. Alltid ett fokus på nätverkade och affärsmöjligheter. Företagen säger att den kostnad de har för sponsringen kan de räkna hem på kontakter och affärer som nätverket ger.
– Många har förstås ett ÖSK-hjärta, men det är väldigt få företag som är beredda att sponsra om det inte finns affärsnytta.
Publikmässigt ser det inte lika muntert ut. Ni hamnar runt 6000 i snitt som vanligt?
– Man ser trender i samhället, det är svårt att konkurrera om människors tid. Publiksiffrorna är bra generellt och intresset för Allsvenskan rekordstort. Det handlar om att locka till arenan istället för att man ser matchen på teven. Sitter du framför teven sparar du tid, lagar mat till ungarna i halvtid och så.
Många lag i Allsvenskan har svårt att få publiksiffrorna att växa, menar Simon Åström. IFK Norrköping har fortfarande – efter de senaste årens framgångar – svårt att locka folk mot lite mindre lag. Mot ÖSK var publiksiffran 6340 och mot AFC Eskilstuna dök bara 5444 personer upp.
– Det är en fråga både för klubbarna men också för hela ligan.
– Sen har vi ett stort utbud av elitidrott i Örebro generellt, och ett stort utbud av restauranger, kultur med mera. Men den magiska stämningen som blir på arenan när det är mycket folk, den får du ingen annanstans, säger ÖSK:s VD.
– Den kommande generationen är konstant uppkopplade. Att sitta på en stol i två gånger fyrtiofem minuter och följa en match kanske inte räcker, man måste kanske skapa annat?
Vad tror du om att belöna trogna besökare?
– Vi jobbar lite med det, men kan bli bättre. Det är något vi kikar på. Ibland bjuder vi publik som har varit på många matcher på en extrabiljett så att man kan ta med en kompis.
Låt säga att IFK eller ÖSK ligger i toppen och möter en toppkonkurrent på hemma, eller att man ligger i ingenmansland och möter t ex AFC i slutet på säsongen. Det är ju helt olika ”produkter”, men där du betalar ungefär samma pris för din biljett. Är det rimligt?
– Om man trendspanar så jobbar många med helt rörliga prismodeller idag, där biljetter kostar olika beroende på efterfrågan och när du bokar. Som hotellrum, flygbiljetter eller SJ till exempel. Då kan det t o m vara så att två stolar bredvid varandra kan ha helt olika pris.
– Samtidigt ser man att publiken inte är särskilt priskänslig. Även om man är beredd att nästan skänka bort biljetter så är det inte säkert att folk kommer. För den som går väldigt sällan är kanske priset en grej. Men den största motivatorn är att någon kompis eller familjemedlem ska gå på matchen.
– En sak jag tycker är intressant försäljningsmässigt är festivaler, som är duktiga med att sälja early bird-biljetter.
Samtidigt bestämmer sig många för att gå på match sent. Hur gör man så att de personerna inte ”straffas”?
– Jo, det är en avvägning man måste göra. Men i vårt fall är det så att i 10 av årets 15 matcher vet vår publik att det kommer finnas biljetter kvar.
KAMRATERNA