Nikola tillbaka och mer speltid för Hadenius – Kamraterna-kollen 20 augusti

Nikola Tkalcic har gjort comeback i kroatiska ligan. Och i Sachsen fick Wahlqvist segerjubla för första gången den här säsongen.

I Kamraterna-kollen håller vi koll på hur det går för före detta – och utlånade – IFK:are både i Sverige och utomlands. Våra källor är bland annat Transfermarkt, Svenskfotboll.se, Forza-appen och klubbarnas egna hemsidor.

Sverige

Andreas Hadenius har fått mer speltid i HBK sen han kom tillbaka från utlåningen till Dundee. Han spelade hela matchen, och blev varnad, när HBK slog Västerås med 3-2. Och Andreas Johansson är självskriven i backlinjen.

Erik Lindell är också gjuten i startelvan för Degerfors. Han spelade hela matchen som höger wingback när Rödvitt kryssade, 2-2, mot Trelleborg.

Kroatien

Den gamle IFK-favoriten Nikola Tkalcic är tillbaka i Kroatien och i staden där han slog igenom som seniorspelare. Hans gamla klubb NK Varazdin (grundad 1931) blev 2012 nedflyttad av kroatiska fotbollsförbundet till tredjedivisionen. I samma veva grundade supportrar, missnöjda med klubbledningen, föreningen NK Varteks, som använde sig av samma färger och symboler som ursprungsklubben, men som aldrig lyckades etablera sig i toppfotbollen.

2012 grundades också klubben Varazdin SN. När ursprungsklubben NK Varazdin till slut gick i konkurs 2015 tog Varazdin SN över det gamla klubbnamnet (liksom klubbfärgerna). 2017/2018 var laget nykomlingar i andradivisionen men lyckades ändå ta en andraplats i tabellen. I fjol vann man serien och säkrade direktuppflyttning till högsta ligan.

Inledning på serien har varit sisådär för NK Varadzin. Man inledde med tre raka förluster, sen blev det kryss mot bottenkonkurrenten Zapresic. Men i lördags var det så dags för Nikola Tkalcic att göra comeback (?) i klubben. Nikola spelade 80 minuter i mötet med NK Lokomotiva, en match som slutade 1-1.

Tyskland

En annan klubb som har haft en tung inledning på serien är Dynamo Dresden i tyska andraligan. Efter två inledande förluster vann man med 2-1 mot Hedenheim. Linus Wahlqvist spelade hela matchen till höger i en trebackslinje och nya svenskkompisen Alexander Jeremejeff gjorde Dresdens andra mål.

Ett par timmar norr om Dresden gjorde Sebastian Andersson debut i Bundesliga. Hans Union Berlin kom ju på tredjeplats i andradivisionen året innan och kvalade sig upp mot VfB Stuttgart. Debuten i högstadivisionen blev dock inte rolig för varken svensken eller laget. Andersson blev utbytt i matchminut 69, precis efter att RB Leipzig gjort 0-4, som också blev slutresultatet.

Michael Langer satt på bänken för sitt Schalke 04 som spelade 0-0 borta mot Borussia Mönchengladbach.

Ryssland

Jordan Larsson spelade drygt 70 minuter när Spartak Moskva vann lokalderbyt mot CSKA med 2-1. Larsson har nu spelat två matcher för nya klubben och är ännu mållös. I CSKA Moskva saknades Arnor Sigurdsson som är skadad.

Jon Gudni Fjoluson spelade hela matchen för Krasnodar som bortabesegrade FC Tambov med 2-0. Även Kristoffer Olsson spelade, men blev utbytt mot Marcus Berg efter 65 minuter.

Tjeckien

David Moberg Karlsson har inte fått någon jätterolig start på säsongen. I fjol blev det ganska bra med speltid för Mariestadssonen med många starter och i princip alltid åtminstone ett inhopp. Den här säsongen har det blivit två framträdanden i ligan och ett kort inhopp i EL-kvalet. De senaste två matcherna, i EL-returen mot Trazbonspor (som turkarna vann) och i ligan mot Banik Ostrava blev det ingen speltid för ”DMK”.

KAMRATERNA