Jingblad om Leo Bengtsson: ”Påminner om en ung Telo”

Hammarbys Leo Bengtsson ryktas vara på väg till IFK Norrköping. Vi pratade med Bajens tidigare sportchef som lyfte upp Leo till A-laget för några år sen.

Mats Jingblad var sportchef i Hammarby från 2013 till våren 2017. För IFK Norrköpings supportrar är han nog mest ihågkommen som tränaren som tog upp IFK till Allsvenskan hösten 2007. För den bedriften fick han till och med en sång uppkallad efter sig, ”Jingis Khan”. Men hallänningen lämnade IFK året därpå efter att man slutat sist i Allsvenskan.

Häromdagen skrev Sport-Expressen att Hammarbys offensiva mittfältare Leo Bengtsson finns på IFK:s radar. Stockholmskillen med Ingarö IF som moderklubb fick sitt första A-lagskontrakt med Bajen hösten 2016. Mats Jingblad så då till klubbens hemsida att det är ”ännu ett gott betyg för vår akademi att vi kan plocka upp en spelare till.”

Debutsäsongen i Allsvenskan 2017 gick bra för Leo som spelade 18 matcher. Men året därpå blev speltiden mindre och han lånades ut till Gefle IF. Så sent som i våras förlängde Hammarby Leos kontrakt med tre nya år.

Men den här säsongen har det bara blivit fyra inhopp i Allsvenskan. Istället har 21-åringen huserat en hel del i samarbetsklubben IK Frej där han så sent som i söndags gjorde lagets mål i 1-1-mötet med Västerås.

Mats Jingblad, som idag är tränare i moderklubben BK Astrio i Halmstad, säger så här om ”sin” gamla spelare:

Bengtssons förebild?

– Leo är ju ung, lovande spelare, väldigt flink i det offensiva spelet och duktig en mot en. En poängspelare. För Norrköpingspubliken skulle jag nog säga att han och en ung Christopher Telo påminner om varandra, innan Telo blev ytterback. Han var ju mer offensiv i yngre år.

– Leo är inte den kraftfulla spelaren. Lite som Alexander Kacaniklic, ganska snabb.

Det låter som den typ av spelare som IFK attraheras av?
– Ja, det skulle jag nog säga.

Tror du att IFK Norrköping vore en bra klubb för honom?
– Jag har bara läst om detta igår, jag vet inte om det ligger nåt i det. Men det som är viktigt för Leo är att hitta en klubb där han får speltid, om han inte blir kvar i Hammarby. En klubb där han kan utvecklas. Han behöver ju spela A-lagsfotboll på hög nivå vecka ut och vecka in.

Vad minns du från din tid som tränare i Norrköping?
– Det var trevligt, jag trivdes bra. En jättefin klubb med ett stort intresse. När vi vann Superettan 2007 var det en enorm glädje i hela föreningen.

Håller du ett extra öga på klubben idag?
– Jag håller en extra tumme, och jag känner Jens (Gustafsson) sen hans tid i Halmstad. Så jag har ett bevakande öga och ett extra hjärta för IFK.

Hur ser du på Jens utveckling som tränare efter tiden i HBK?
– Jens är ju duktig mot media och i intervjuer. Sen vet jag vad han står för i sitt ledarskap. Han är duktig i Norrköping och driver på utvecklingen där. Det är kul att se att Norrköping har utvecklats till en av de största föreningarna i Sverige, som den ska vara. Som Peter Hunt sa nyligen; nu kan man köpa från en annan hylla än vad man kunde förut. Föreningen har utvecklats år för år.

KAMRATERNA