Allsvenske konkurrenten håller IFK som favorit mot Liepaja

Ikväll står Lettiska FK Liepaja för motståndet för IFK Norrköping i nästa kvalomgång till Europa League. Vi ringde upp en allsvensk konkurrent som har lite koll på vad som väntar IFK.

BK Häcken mötte förra året Liepaja i kvalet till Europa League. Man inledde borta på Dauguva Stadium där man vann med 3-0 vilket räckte till avancemang trots att man förlorade med 1-2 hemma. Vi ringde upp Hisingslagetsmålvakt Peter Abrahamsson som själv laddar inför sitt lags EL-kvalmöte med holländska AZ Alkmaar.

Vad minns du av era matcher mot Liepaja?
– Vi lyckades få med oss 3-0 från bortamatchen. Men det var tajt och jämnt länge, säger Peter.

Alla tre målen föll den sista kvarten av matchen och gav så klart Häcken ett riktigt bra läge inför returen på Bravida Arena veckan efter.

– Det var ett ganska tajt och kompakt lag. Jag minns inte så många spelare, men det var någon skicklig mittfältare och så där.

Var det mer av ett fysiskt eller spelskickligt lag?
– De var ganska fysiska har jag för mig. Men det var vissa som stack ut och var spelskickliga och duktiga individuellt också.

Hur var det att spela på deras arena när det gäller publik och atmosfär?
– Det var väl inte så mycket folk. Arenan påminner om Superettan kan man säga. Det var en stor läktare på ena långsidan och löparbanor runt om. Det var lite svårt att få tryck i grejorna. Och på andra långsidan var det ståplatser utan tak. Det var svårt att få det intimt.

Nu har säkert Liepaja inte samma lag som förra året. Men vad tror du spontant om IFK:s chanser?
– Det är väl goda chanser, skulle jag säga. Jag skulle nog hålla IFK som favoriter i den matchen. Med en bra start på Parken så skulle det nog gå vägen skulle jag tro.

Man kan vrida och vända på det – men är det bäst att börja hemma eller borta?
– Jag vet inte, det är fördelar med båda kanske. Med ett bra resultat borta kan man spela på det, men samtidigt är det skönt att börja bra hemma också.

Ni går in i kvalomgång två mot AZ Alkmaar imorgon. Hur ser du på era chanser?
– Vi är väl också ganska hoppfulla, det är ett bra lag vi möter. Men de är ju försäsong och kanske kan vi dra nytta av det.

Häcken, liksom IFK, börjar bygga upp en Europarutin. Hur mycket betyder det nu?
– Det är väl klart att det kan vara fördel att veta hur det är. Att man har spelat dubbelmöten så nära inpå varandra. Sen spelar man på lite annorlunda sätt där ute. Att bara ha varit med om det innan kan vara en fördel.

Har man andra rutiner eller förberedelser inför Europamatcherna?
– Egentligen inte, utan man förbereder sig på samma sätt. Sen kan man ju spelarna mer och tydligare i allsvenskan än vad man kan i till exempel AZ. Då behöver man nöta och titta lite noggrannare på spelarna individuellt och hur laget spelar och vilka egenskaper de har. Man behöver kanske inte gå in på individnivå när man möter allsvenska lag.

Blir det extra viktigt för dig som målvakt att veta hur vissa spelare agerar?
– Jag kommer kolla lite på vissa offensiva spelare, hur de brukar göra. Sen kan man inte bara gå på det heller. Men det är bra att ha ett hum om vad man möter.

Sliter resorna eller är det inga bekymmer?
– Det sliter väl lite, men jag tror man får energi av det också. Det är roligt att bryta av vardagen. Jag tror det ger mer energi än det sliter.

Hur stor tändvätska är det att spela i Europa?
– Det är klart att det är en liten annan krydda, lite kul att möta andra lag i andra tävlingssammanhang än att bara köra Allsvenskan hela tiden. Och när man har sett andra allsvenska lag göra det bra i Europa, så vill man göra det också. Det är en extra morot.

KAMRATERNA