Isak Pettersson och Sead Haksabanovic är två gamla kompisar från HBK-tiden som har återförenats i IFK Norrköping. Men där en är en nyckelspelare väntar den andre fortfarande på att det ska lossna. Vi ringde upp deras gamle tränare.
Isak Pettersson anlände till IFK Norrköping inför säsongen 2018. Många trodde att han skulle stå på tillväxt bakom David Mitov Nilsson, men när Mitov blev skadad tog hallänningen en startplats. Det blev början på en kanonsäsong för Pettersson som bland annat blev utsedd till Årets målvakt i Allsvenskan.
Inför 2019 anlände Sead Haksabanovic på lån från West Ham United. Förväntningarna var höga men har inte riktigt infriats. På slutet av vårsäsongen startade Sead matcherna på bänken och fick nöja sig med kortare inhopp.
Jan Jönsson var tränare i Halmstads BK 2015 till 2017. Sedan dess har han varit tränare i Sanfrecce Hiroshima och Shimizu S-Pulse i Japan. För några dagar sedan blev det klart att han återvänder till norska Stabaek, som han vann ligaguld med 2008.
– Det blev snabba passningar där, de hamnade i en situation där tränaren gick till en cypriotisk klubb, säger Jan Jönsson om att återvända till Stabaek där han var mellan 2005 och 2010.
– Jag hade ett erbjudande från Japan också och även om jag trivdes där så var det här närmare hem till Halmstad. Min dotter kommer att flytta upp till Oslo och börja spela i klubben.
2016 hade HBK med Jönsson vid rodret tagit en tredjeplats i Superettan och kvalat sig upp i Allsvenskan genom att slå ut Helsingborg. Inför 2017, som nykomlingar, valde Janne Jönsson att satsa på två ganska unga målvakter.
– Ja, jag valde att chansa på Isak och Malkolm Nilsson inför 2017. Bägge var rätt oprövade egentligen, så kanske hade det varit naturligt att fortsätta ett år till med Stojan Lukic.
– Då i januari var det jämnt skägg mellan Isak och Malkolm under försäsongen och kanske lite fördel Malkolm. Men allt eftersom säsongen gick tog Isak sig fram och gjorde en väldigt bra säsong. Jag försökte få honom att förlänga men sen gick jag till Japan den sommaren och sen fick jag höra att han skrivit på för Norrköping. Vilket säkert var jättebra för både Isak och för Norrköping.
– Han har ju väldigt fina fötter, modern och spelskicklig. Men förutom att vara en bra spelare är han en väldigt bra kille att ha i gruppen, behaglig att ha att göra med.
En sak som det fortfarande pratas om är hans längd. Tror du det påverkar hans möjligheter till spel nere på kontinenten? Eller har man kommit förbi det tankesättet?
– Jag tror det är lite både och. Jag tror inte alla länder har kommit förbi det. Pratar du med folk i England så kanske de kollar lite på centimeterna också. Är du mera söderut i Portugal, Spanien och Italien tror jag inte det är lika viktigt. Nu gissar jag lite grann, men kollar du på England ser du längre mittbackar och keepers än vad det är söderut.
Du gjorde ju honom till förstamålvakt i Allsvenskan i HBK. Men trodde du att han skulle ta ytterligare kliv och bli poängräddande i ett allsvenskt topplag?
– Ja, man kunde se det. Jag är inte förvånad att det har utvecklats vidare. Jag tror att han blev årets spelare i Halmstad 2017. Och det förtjänade han.
Sead Haksabanovic är en spelare som kanske inte riktigt hittat sin position i IFK. Hur skulle du använda honom.
– Mittfältet centralt, är det en sittande och två lite längre fram?
Ja, nu på slutet har det varit så.
– Eller så kan du ha två lite längre bak och en nummer tio fram. Han är ju lite av en tia.
– Men jag kan också se att han går in och konkurrerar som en av två mittfältare med en lite mer kontrollerande bakom, säger Jan Jönsson och fortsätter:
– När jag hade honom spelade vi 4-4-2 och då utgick han från vänster på mittfältet som en ”innerkant” och klev in i banan.
Som Traustason-rollen som IFK körde med förut?
– Ja, den hade varit som klippt och skuren för Sead.
Det är inte så lätt för honom nu när Alexander Fransson och Simon Thern är hans konkurrenter om platserna.
– Nej, det är inte så lätt. Jag hoppas att det kommer för honom bara. I West Ham och Malaga blev det inte så mycket speltid. Jag följer ju honom, det är inte så länge sen jag pratade med hans pappa.
– Men det är också en väldigt behaglig kille att ha att göra med, både på och utanför planen. Precis som Isak. Väldigt ambitiös, ville bli bättre hela tiden. Det är bara att hoppas att han kommer igång.
En sak som diskuteras flitigt i Sverige är konstgräs. Vad är dina erfarenheter från Norge, där till exempel Rosenborg lyckas ha naturgräs?
– Ja, det har de men längre norrut är det konstgräs även i Norge. Vill du förlänga säsongen, vilket vi också pratar om, måste du hjälpa naturen. Hybridgräs tycker jag låter som ett bra alternativ, det gäller att följa den utvecklingen.
– Från Japan är jag väldigt bortskämd med fina, välstrukna naturgräsplaner. Men det är två lag där som gått över till hybridgräs nu.
– Jag vill gärna spela på naturgräs men jag är inte dummare än att jag förstår att om du ska spela i mars efter en sträng vinter eller i november-december… det blir ju omöjligt. Istället för att spela på en dålig gräsplan är det bättre att spela på en hybrid- eller konstgräsplan.
Vad säger du om IFK Norrköpings säsong så här långt?
– Jag såg en hel del på teven ifrån Japan i fjol, sen tappade jag den kanalen. Så jag har inte sett lika mycket i år. Det kanske är till Norrköpings fördel (skratt).
– Men från distans är jag väldigt imponerad av Norrköping. Som klubb och som företag om man får säga det. För här gäller det ju sportsligt att prestera men också få ihop ekonomin. Du säljer dina spelare vid rätt tillfälle och du köper spelare vid rätt tillfälle. Där tycker jag Norrköping har varit lysande tillsammans med Malmö.
Tidigare var väl det en av HBK:s styrkor? Att hitta talanger, förädla och sälja vidare?
– Det är helt riktigt, det har varit så sen jag spelade. Men tyvärr… det året jag kom (2015) hade klubben tappat spelare som Mikael Bohman, Marcus Antonsson, Gudjon Baldvinsson, Kristinn Steindorsson och Johan Blomberg. De som bidrog med mest mål och flest assist. Det kan ju vara okej om man får in pengar, men får man in noll kronor på de spelarna är det inte bra.
– Sen fick jag vara med om att sälja juvelen i kronan, alltså Sead. Men även om det är stora pengar från Premier League så har klubben ändå ekonomiska problem relativt kort tid efter. Det är lite ledsamt.
I en intervju med oss sa Andreas Brännström, nu tränare i Jönköpings Södra, att klubbar som AFC Eskilstuna och Dalkurd på vissa sätt är bättre förberedda för dagens fotbollsklimat där spelare lämnar allt snabbare och du har mindre tid att bygga upp något.
– Det är helt riktigt. Då är det viktigt att klubbledning och management är duktiga. Som jag ser det utifrån så är Norrköping väldigt bra där. Ibland kanske du måste sälja en spelare, men har du luktat dig till det innan och har en plan för det så kommer du lyckas att ersätta honom. Kanske inte varje gång, men tillräckligt ofta.
KAMRATERNA