IFK tar emot Falkenbergs FF på långfredagen. Det finns nog matcher som det är lättare att locka publik till. Vi stämde av publikläget med Mårten Jacobsson som är evenemangsansvarig.
IFK har som målsättning att nå ett publiksnitt på tiotusen den här säsongen. I premiären mot AIK kom det över 14 000. Men i nästa hemmamatch mot Falkenberg blir det en helt annan inramning. Dels är matchen på långfredagen, dels brukar inte Falkenberg dra folk oavsett. I dagsläget har IFK sålt omkring 7000 biljetter till matchen och man tror att publiksiffran hamnar däromkring.
Det är inte den lättaste matchen att locka publik till?
– Nja, det är det väl inte. Förbundet har en omgång nu där man spelar långfredag, påskafton och påskdagen. Ingen av dagarna är bättre eller sämre, egentligen.
Men är inte fredagar sämre generellt?
– Det här är inte en vanlig fredag kan man säga, snarare en helg. Men kanske hade det varit bättre i början av helgen än i mitten av helgen. Men alla 30 omgångar ska in och det ska tas hänsyn till Europaspel och landskamper och så, det är inte mycket att göra, säger Mårten och fortsätter:
– Men vi har en vettig grund att stå på med nästan 7000 årskort. Klubbar i Sverige, oavsett lagidrott, har konkurrens om besökarnas tid. Falkenberg hade 2000 i helgen och Kalmar 3700 och Elfsborg 4000. Och de här klubbarna har ändå bra arenor. Det är tufft.
Falkenberg drar ju inte så mycket publik i alla fall – så kanske lika bra att den matchen kommer nu?
– Ja, kanske. Eller om det hade varit en premiär så att man kan få lite extra draghjälp. Mot AIK kom det cirka 3000 pers som hejade på AIK, men det har ju inte FFF, säger Mårten som hellre hade spelat lite tidigare eller senare under påskhelgen.
– Det bästa för oss hade varit att spela på skärtorsdag kväll eller måndag kväll. Men de alternativen fanns inte, det kunde vi inte önska. Men jag tror att våren kommer in på torsdag och det kan hjälpa till att man slipper frysa.
Den sportsliga starten har varit lite knackig. Tror du det påverkar publiken?
– Det är nog lite tidigt för att det ska ha en avgörande betydelse, det tycker jag nog. Det är klart att den sportsliga starten kan hjälpa oss, men jag tror inte det är av betydelse än så länge. Vi får nog vänta åtta, tio omgångar innan tabellen satt sig lite.
Det går fortfarande att köpa årskort. Hur går försäljningen?
– Vi är nära 7000 stycken. Det som halkar efter lite är företagskort som inte är hämtade eller där avtalen inte färdiga. Men innan april är slut så ska vi komma upp till 7000.
Finns det nu något system för att överlåta sitt årskort vid enskilda matcher?
– Nej, inget system, men vi jobbar sedan länge med det. Men jag tror att om man är kreativ själv så kan man hitta någon i bekantskapskretsen eller i sociala medier som kan nyttja ett årskort om man inte kan använda det själv.
– Men det jobbas på en lösning på sikt.
Hur stor andel förlängde sitt årskort på Curva Nordahl?
– Jättemånga, det var bara cirka tre procent som inte förlängde. Så en hög förlängningsgrad men även många nykunder.
”Vi ligger långt fram”
Vid premiären mot AIK fick IFK ta emot priset ”Den Gyllene Tårtspaden” från Svensk Elitfotboll (Sef). Det är ett årligt återkommande pris till den förening i Allsvenskan respektive Superettan som under året haft den bästa publikservicen på arenan och den trevligaste atmosfären under matcherna. Det finns inga direkta kriterier för vad som är det bästa evenemanget, utan det är delegaternas ”magkänsla” som avgör, enligt Sef.
Motiveringen för IFK löd så här:
”Föreningen har på ett utmärkt sätt genomfört det sammantaget bästa matcharrangemanget 2018 med betoning på bra stämning, fungerande organisation och ett stort engagemang.”
Mårten Jacobsson är så klart glad över utmärkelsen.
– Det är ett bevis på att vi tagit stora steg framåt och fått till en bra organisation, även om det finns saker att göra bättre. Det är många i organisationen som jobbar hårt kring matcherna nästan dag och natt emellanåt
På vilket sätt har ni tagit stora steg framåt?
– Vi hade mycket utmaningar i och med att vi nästan dubblade snittet mellan 2014 och 2015. Och så hade vi mycket byggnationer runt arenan som gjorde det lite svårt. Men mycket handlade om att det kom så mycket mer folk. Helt plötsligt var det 4000 stående på Norra läktaren, mot 300-400 tidigare.
Mårten framhåller också att föreningens engagemang och bemötande på matcherna som en del i att man fick utmärkelsen. Han tycker att IFK och Sverige ligger långt fram jämfört med en del andra länder när det gäller arrangemanget kring fotbollsmatcher.
– Jag har varit på Serie A-matcher där det egentligen är katastrof med skyltning, entréer, utgångar och biljetter och så. Men visst fungerar det bra vid stora Premier League-matcher, eller hos Barcelona. Men ser du Genoa eller Sampdoria så ligger vi långt fram i Sverige med servicen och informationen kring matcherna.
KAMRATERNA