”Gädda” om IFK:s träningsläger – och sitt bästa lägerminne

IFK byter miljö. Foto från Wikipedia

Från snökaos till hygglig värme och säkert en hel del sol. Idag åker IFK Norrköping till Portugal för en veckas träningsläger på Algarvekusten.

IFK kommer ha sitt årliga träningsläger utanför Albufeira som ligger på Algarvekusten ca fem mil från Portugals sydvästra spets. Albufeira har knappt 14 000 invånare och är huvudort i kommunen med samma namn med drygt 37 000 invånare.

När IFK-truppen – alla utom skadade Carl Björk och Simon Thern som just blivit pappa – landar i Portugal lär det vara 14-15 grader varmt och mestadels soligt, enligt väderprognoserna. Under resten av veckan ser det också rätt skapligt ut och några dagar orkar kvicksilvret nästan upp till 20-gradersstrecket. Förutsättningarna för att bedriva bra fotbollsträning verkar alltså goda.

Mikael ”Gädda” Hansson är Players Manager i IFK Norrköping. Han arbetar bland annat med det praktiska kring laget när det gäller läger, resor och planering. Han berättar att det är via kontakter till ordförande Peter Hunt som man hittade anläggningen för lägret. IFK har varit i Portugal några gånger förut, men det är första gången på just det här stället.

”Gädda” var nere och besökte platsen i förra veckan för att kunna förbereda laget på bästa sätt.

– Det är en resort som har fotbollsplaner och fysanläggning, den ligger en bit utanför staden. Jag var och rekade och kollade bilsträckor, matställen och så.

IFK kommer vara i Portugal mellan 2 och 9 februari. Det är lite kortare än vad IFK brukar vara på träningsläger på vintern.

– Ja, det brukar vara tio, elva dagar. Jens (Gustafsson) var inblandad och tyckte det räckte. Vi åker några dagar senare än vi brukar göra. Sen kommer vi hem till träningsmatchen mot AFC Eskilstuna, och sen drar Svenska cupen igång också.

Vad är det för typ av anläggning som väntar IFK i Portugal?
– Det är en ganska stor anläggning, en golfanläggning egentligen där det finns ett lägenhetsområde och ett klubbhus där vi äter och så. Det finns även konferensrum som vi kan använda för till exempel analyser.

– Fotbollsplanerna ligger nån kilometer bort. Det är en fin träningsplan med både ett inomhusgym och ett mindre utegym i ett tält. Det finns två konstgräsplaner också, säger Gädda och berättar att IFK kommer vara det enda fotbollslaget på anläggningen.

Vid sidan av fotbollen finns det så klart möjlighet att spela golf, vilket vi skrev var ett populärt nöje på förra årets läger. Det finns även tennisbanor som spelarna kan använda.

”Bra att få in de nya killarna”

Triatlethen Jonas Colting kritiserade nyligen IFK:s allsvenska kollega Elfsborg för att träna för lite på boråsarnas läger i USA. Vi frågar Gädda hur han ser på träningslägrets betydelse – handlar det bara om träna hårt eller lika mycket om att skapa en bra en lagsammanhållning?

– Är vi ute efter ett träningsläger eller ett matchläger? Det är svårt att träna hårt och matcha hårt. Det gäller ju att matcha och träna för att det verkligen ska ge något.

– Det jag vet är att vi vill ha matcher av internationella mått, vilka vi möter är inte det viktigaste. Eftersom vi kommer ha Europa League så är det bra att möta lag från andra länder. Det har arrangören löst, säger Gädda om IFK:s lägermotståndare i form av österrikiska SV Mattersburg och inhemska SC Farense.

Men att vara på läger handlar lika mycket om att skapa en sammanhållning?
– Ja, absolut. Jag tycker det är bra att få in de nya killarna, som Sead (Haksabanovic) som kom in sent. Det är jättebra förstås.

Kommer de nya spelarna få någon särskild uppgift?
– Ska jag vara ärlig har jag inte stenkoll. Men det är inga grejor som gör att man ska må dåligt. Men är man ny så är det mer att man hjälper till och gör lite nya saker. Det brukar vara en rolig tillställning med lite tävlingar, de nya får arrangera det lite grann.

Har du något bästa lägerminne som spelare eller ledare?
– Jag undrar hur många läger man har varit på. Jag minns när Maic Sema var med oss på Cypern, omkring 2006, 2007 tror jag. Då skulle han sjunga en låt i matsalen. Vi var inte själva där och hela matsalen stannade upp för att han sjöng så himla bra. Han hade världens pipa.

KAMRATERNA