Kassör-Kjell: ”Vi måste jobba oss upp till Malmös nivå”

IFK Norrköping siktar på att vid sidan av Malmö FF att vara den överlägset starkaste idrottsföreningen i Sverige inom en treårsperiod. Men hur ska man ekonomiskt nå dit? Vi ringde upp föreningens kassör Kjell Jonsson Branzell.

Om fyra veckor är det årsmöte i IFK Norrköping och föreningen håller just nu på med bokslutet för 2018 och budget för 2019. Precis som de senaste åren kan IFK Norrköpings kassör blicka tillbaka på ett år som gav ett rejält ekonomiskt plusresultat.

– Som Gunde Svan eller om det var Ingemar Stenmark sa. Ju mer vi tränar, desto mer tur har vi. Ekonomiskt var det ett väldigt bra år, men också fotbollsmässigt.

I höstas pratade du om ett plusresultat på 20-25 miljoner kronor. Efter det har David Moberg Karlsson sålts till Sparta Prag. Så man får lägga på några miljoner?
– Vi sitter just med det där. Men nåt sånt, ja.

Ser du något eller några intäktsområden där ni kan bli bättre i år?
– Jag tror vi kommer snäppa  upp oss på alla delar under 2019. I alla fall i alla delar som vi kan påverka. Fokus måste ligga på det som  sker utanför planen.

Är det inte väldigt svårt att lägga budget i en fotbollsklubb? Man måste budgetera med vissa spelarförsäljningar, samtidigt måste man ta hänsyn till det sportsliga och kan inte bara sälja för att nå budget. Och sen kan vi ibland se otroliga värdeökningar som i fallet med Arnor Sigurdsson?
– Nej, jag tycker inte det skiljer så mycket från annan verksamhet. Man har lönekostnader, kostnader till leverantörer och intäkter. Vissa år får man räkna med att ta en förlust, då måste man ha sparat i ladorna. Sen finns det annan hänsyn man måste ta när man jobbar i en ideell förening med medlemmar som ägare.

Om man tittar tillbaka några år så har IFK Norrköpings kostym växt ganska rejält, lönekostnaderna har väl ökat en del?
– Om vi tittar på personalkostnader i relation till tabellplacering har IFK överpresterat ganska markant de senaste åren. Men det är fortfarande så att vi inte har en lönekostym i relation till vår placering. Ska vi hålla oss kvar i toppen måste vi fortsatt öka ganska rejält på lönesidan.

När IFK Norrköping vann SM-guld 2015 var det med ett stort antal unga spelare, varav en del hade skrivit på sitt första A-lagskontrakt något eller några år dessförinnan. De flesta spelarna i guldlaget hade förmodligen en ganska genomsnittlig allsvensk lön.

Idag värvar IFK Norrköping en annan kategori av spelare, och det finns anledning att tro att spelare som Alexander Fransson och Christoffer Nyman tjänar dubbelt så mycket idag som senast när de var i IFK.

Men Kjell Jonsson Branzell säger att över hela linjen har lönekostnaderna i alla fall inte fördubblats.

– Nej, så mycket är det inte, vi överpresterar fortfarande men inte lika mycket som då. Vi har fortfarande fem, sex lag före oss lönemässigt kan jag tänka mig, utan att veta.

När Peter Hunt uttrycker att IFK är en av de rikaste klubbarna i Sverige,  vad innebär det för kommande löneförhandlingar med spelare?
– Nja, vi har möjlighet att attrahera bättre spelare som kostar mer, men jag tror inte att de kräver mer betalt av oss än de gjort i en annan klubb. Det är ju inte så att vi har obegränsat med resurser.

– På kort sikt har vi ett underskott i driften,  därför måste vi satsa än mer på att anställa människor som kan sälja föreningen och bidra till ett gott ekonomiskt resultat. En duktig företagsledning. Det kommer man se framöver – föreningar som ligger i topp har också en vass organisation runtom. Relativt sett kommer vi satsa mycket mer på den delen av verksamheten.

Har marknadsbiten varit eftersatt?
– Absolut. Där har vi misslyckats.

Vad ska ni göra annorlunda?
– Vi kommer att öka antalet anställda. Det handlar om affärsutveckling och företagsutveckling. Vi kollar på andra klubbar som är framgångsrika men måste samtidigt hitta vår väg.

Häromdagen kom det ut en snygg säljbroschyr för IFK, där man bland annat vill sälja in möjligheten att ha heldagskonferenser på Östgötaporten. Men är det en verkligen en attraktiv miljö idag?
– Vi ser möjligheten att paketera det här på ett sätt vi inte gjort förut. Vi har inte samordnat det här alls tidigare. Jag tror inte vi kan göra nån jätteförmögenhet på de här grejerna på kort sikt,  men gneta på och i sinom tid tjäna pengar som vi behöver.

Har många klubbar överskattat vikten och vinsten av att äga sin egen arena, när man prata om konserter, events med mera?
– Det finns inga enorma vinster att göra i driften om man inte har en klar idé. Men tillsammans med kommunen har vi nu planer när det gäller fastighetsutveckling som kommer att ge en del framöver. Sen har vi fortfarande 2000-3000 kvadrameter inom Östgötaporten som vi håller på och förädlar och kommer att hyra ut. Där får vi intäkter som hyresvärd.

– Jag har sagt det förut: Man kan inte köpa upp sig på Malmös nivå, man måste jobba sig upp dit och det kommer att ta ett antal år. Det gäller att hänga kvar och sluta topp-tre år efter år. Det är då man kan samla på sig erfarenhet och ekonomi.

Peter Hunt har aviserat att han inte blir kvar i IFK så många år till. Från ditt perspektiv, vad har han betytt för klubben?
– Han har i princip betytt allt. Visst kommer det bli annorlunda. Nu bygger vi en organisation som är mycket kraftfullare, mer långsiktig och kompetensmässigt oerhört mycket starkare än vi någonsin haft I IFK Norrköping. Det lutar jag mig mot, det kommer bli väldigt bra även efter Hunt. Men han har betytt allt för det här vi ser idag. Så är det bara.

Hur länge till ser du dig själv som kassör i IFK?
– Jag håller på och trappar ner mitt privata arbete. Vi har en del projekt i föreningen som vi startat igång som skulle vara kul att slutföra. Det är två, tre år till framöver. Sen får man se.

KAMRATERNA