Tungt för ex-IFK:arna i Europa: Kamraterna-kollen 7 maj

Några riskerar nedflyttning – andra får knappt spela. Men Sebastian Andersson levererar i alla fall.

I Kamraterna-kollen försöker vi hålla koll på hur det går för ex-IFK:are, både utomlands och i Sverige. Våra källor är bland annat Transfermarkt, Forza-appen och klubbarnas egna hemsidor.

Har du funderingar eller tips på ex-IFK:are vi borde följa? Hör gärna av dig till kamraterna17@gmail.com, eller skriv till oss direkt på Twitter.

Alexander Fransson spelade 84 minuter när hans Lausanne-Sport kryssade borta mot FC Zürich. Han har annars fått bra med speltid de senaste sex matcherna. Laget ligger på tionde och sista plats vilket innebär nedflyttning, men har fortfarande chansen att hänga kvar. De kommande matcherna mot Lugano (8:a) och Thun (6:a) blir viktiga. Fransson tillhör ju egentligen FC Basel, som i år missar guldet för första gången på 9 år. Bern-klubben Young Boys leder ligan på ointagliga 78 poäng, före Basel på 65.

Klassiska FC Kaiserslautern åker ur Zweite Bundesliga. Men Sebastian Andersson kan i alla fall hålla huvudet högt. Igår mot Heidenheim gjorde han mål igen när FCK vann med 1-0. Det var Anderssons elfte fullträff den här säsongen. Förutom det har det blivit tre assist under året. Andersson har för övrigt medverkat i samtliga matcher utom en sen i början på september.

Christoffer Nyman är som bekant skadad och missar VM-slutspelet i Ryssland. Men det ser också illa ut för hans Eintracht Braunschweig. I fjol kvalade man för att nå högstadivisionen, just nu ligger man på negativ kvalplats. Laget har förlorat de två senaste två matcherna och på söndag möter man Holstein Kiel (3:a) på bortaplan i den sista omgången. En seger för Braunschweig räcker garanterat för att slippa kvala.
Motståndarna Kiel ligger på en säker tredjeplats, ska kvala till Bundesliga och kan varken bli tvåa eller fyra – vilken kan tala för ”Die Löwen”.

Om nedflyttningsångest råder i Braunschweig så är det tvärtom i Tysklands sjunde största stad där Fortuna Düsseldorf har säkrat uppflyttning till Bundesliga. För Emir Kujovic ser det inte lika roligt ut, sedan februari har det bara blivit tre kortare inhopp för den forne allsvenska skyttekungen. Senast, mot Holstein Kiel (1-1), blev han kvar på bänken hela matchen.

Över till västra England: i säsongens sista match fick äntligen fick Niclas Eliasson spela från start. Det var Eliassons blott tredje match från start i Championship. Han blev dock utbytt i den 57:e minuten när hans Bristol City förlorade hemma mot Sheffield United.  Av 46 matcher i Championship blev det förutom tre starter även nio inhopp för Eliasson. Bristol City slutade på 11:e plats i tabellen.

För Nicklas Bärkroth har det sett något bättre ut, i alla fall under hösten och vintern. Men sedan Polska ligans omstart i februari har det bara blivit två matcher från start och ett inhopp för Lech Poznan. Igår mot Wisla Plock i Polska mästerskapsserien blev han kvar på bänken hela matchen i den mållösa matchen. Poznan ligger tvåa i tabellen bakom Legia Warszawa.

KAMRATERNA