Enkät inför premiären – om målvaktsfrågan, Daja och förtroendet för Jens

Idag startar Allsvenskan för IFK Norrköpings del. Vi ställde fem frågor om den kommande säsongen till våra följare på Twitter, och kompletterade med kommentarer från killarna bakom podden Snokasnack.

Den första frågan vi ställde på Twitter gällde målvaktssituationen. En majoritet av de svarande ser David Mitov Nilsson – när han är frisk – som förstavalet mellan stolparna. Tills dess tycker man att Isak Pettersson ska stå.

 

I Mitovs frånvaro har Isak Pettersson fått chansen. Tycker du att han har tagit den?

Sjöqa, Snokasnack: Jag tycker att Isak har gjort det helt okej hittills, men jag hade lite högre förväntningar på honom när han kom trots hans unga ålder. Han har gjort en del bra insatser men också en del missar, vissa kanske på grund av räckvidden. Hoppas och tror han kan ta ett par kliv till framöver. Mitov är självklar etta alltjämt.

Myra, Snokasnack: Pettersson har varit lite för ojämn hittills för att jag ska känna mig lugn. I genrepet mot Hammarby såg han darrig ut i första halvlek men gjorde ett par klassräddningar i andra. Även i andra matcher under försäsongen har han blandat och gett. Han är absolut en stor talang men behöver utstråla mer pondus och beslutsamhet, vilket kommer komma med tiden om han fortsätter att utvecklas. Bästa sättet att utvecklas är att spela matcher kontinuerligt; kom ihåg Vaikla som började svagt men växte till en stabil målvakt efter några matcher i Allsvenskan.

Basse, Snokasnack: Återstår att se om han tar chansen. Jag tycker det är för tidigt att ställa de kraven. Det hade varit annorlunda om Jens låtit Pettersson vakta stolparna för att han är den bästa målvakten. Jag är nyfiken att se hur hans förmåga är att rädda bollar då jag tycker allt snack har handlat kring hans fötter tidigare.

Nästa fråga handlade om årets genombrott. Ganska jämnt skägg mellan Arnor Sigurdsson och Ian Smith.

Ian, Alfons eller Arnor – vem tror du mest på? Och varför?

Sjöqa: Jag tror alla tre kan bli bra men av det jag sett hittills tror jag mest på Ian. Tycker han har sett bra ut och kan bli perfekt wingback om Jensa fortsätter med 3-4-3. Kan utvecklas vidare.

Myra: Jag tycker Alfons har sett het ut under försäsongen. Han är säker i positionsspelet, springer mycket både offensivt och defensivt, har en uppoffrande attityd och spelar enkelt. En som aldrig ger sig. Han känns dock inte gjuten i en trebackslinje, i mina ögon är han en mer klassisk ytterback i en fyrbackslinje. Kanske kan passa som yttermittfältare i de svårare matcherna mot offensivt starka lag?

Basse: Henrik Castegren.

”Tror ändå på en fantastisk premiär”

Kvällen innan match var knappt 8700 biljetter sålda. För att vara en allsvensk premiär och att IFK har den på pappret starkaste truppen i mannaminne så är det väl inte någon imponerande siffra. Men man ska inte främst skylla på IFK:s marknadsavdelning, tycker våra följare.

Hajpen inför premiären känns beskedlig? Eller? Hur kan man locka marginalpubliken?

Sjöqa: Ja, hajpen inför hemmapremiären är inte vad den borde vara. Att BP allmänt ses som ett av seriens tråkigaste lag tror jag är den största orsaken, IFK:s supportrar har så länge jag kan minnas varit kräsna med bortalaget. Jag tycker supportrarna har gjort vad de kan, med tifoarbete och Supportertorget med mera, men klubben kan göra mer. Mer annonsering inför matchen till exempel, och försöka skapa en tydligare känsla av att det är IFK man går till Parken för att se, inte bortalaget. Däremot tror jag inte mycket på kringaktiviteter/familjeaktiviteter som inte har så mycket med med fotbollsupplevelsen att göra.

Myra: Hajpen kändes större efter värvningarna i vinterfönstret. Den svaga försäsongen sänkte stämningen en aning. Jag tror ändå på en fantastisk premiär på måndag! Personligen har jag inte tänkt på mycket annat under påskhelgen. Bästa sättet att locka marginalpubliken till Parken är att leverera resultat nu i början av serien så tron på en topplacering kommer tillbaka.

Basse: Om man inte lyckas locka med bra spel och framgång så måste man sälja in det på annat sätt. Peking Fanz och andra gör att vi har en bra grund men vill man åt marginalpubliken så måste IFK jobba mer aktivt.

En av IFK:s viktigaste kuggar senaste åren – Daniel Sjölund – har tyvärr sett sina bästa fotbollsdagar. Det tycker i alla fall nästan hälften av de som svarade.

Kommer ”Daja” komma igång nu, när säsongen startar på riktigt? Eller blir det sparsamt med spel? Hur ska han användas?

Sjöqa: Jag tror Daja kommer igång och fortfarande har mer att ge. Möjligtvis kommer han inte kunna spela varje match på grund av slitage. Jag tycker att han ska användas på sin vanliga position som innermitt, även om jag tyckte han funkade bra på backplats mot Bajen också.

Myra: Tyckte det såg väldigt intressant ut med Daja som vänster innerback mot Hammarby. Även om han inte är lika snabb i fötterna längre så är han desto snabbare i huvudet, han vet vad som kommer hända någon sekund innan de flesta andra. Han bröt många uppspel och startade kontring på ett och samma tillslag, lugn och fin med bollen i uppspelsfasen och säker i positionsspelet. Jakobsen och Thern är de givna innermittfältarna men Daja kommer säkert spela en del där också. En bra mentor åt de yngre spelarna.

Basse: Hur mycket jag än älskar Daja så blir han varken yngre eller bättre. Han håller fortfarande en hög nivå men för mig går Thern, Jakobsen och Gudi före.

Trots att Jens Gustafsson har tagit IFK till en tredje och sjätte plats under sina två första IFK-säsonger är det bara 13 procent som har fullt förtroende för managern. Å andra sidan är det bara 8 procent som inte har något förtroende för honom.

Vad är rimliga förväntningar i år? Om resultaten uteblir, hur löst sitter Jens Gustafsson?

Sjöqa: Hade någon frågat mig inför försäsongen hade jag svarat att plats 1-3 är rimligt att förvänta sig. Nu har mina förväntingar sänkts till plats 1-6 men ser fortfarande inte en topplacering som orimligt. Jag tror att uteblivna resultat skulle leda till krav på Jensas avgång från många supportrar, men jag tror att han har mer förtroende från klubbledningen och blir kvar minst en säsong till.

Myra: Topp 3-placering är rimliga förväntningar med det laget vi har. Många av spelarna verkar ha bra självförtroende trots en knackig försäsong, vilket bådar gott! De tror på sig själva och verkar sugna på att visa vad de kan. Så länge vi håller oss på övre halvan av tabellen ska Jens sitta kvar, men om vi ligger i nedre skiktet efter halva hösten kan det vara dags att fundera på en förändring inför nästkommande säsong.

Basse: Jag har inte gjort min psykiska hälsa en tjänst när jag har sagt till mig själv att allt annat än en europaplats är fiasko. Om IFK skulle placera sig i nedre delarna av tabellen har jag svårt att se Jensa kvar i sin roll.

KAMRATERNA

Fotnot: Här kan du lyssna på Snokasnack.