Tvååkers målvakt: ”Jag trodde det skulle vara större skillnad”

IFK Norrköping var riktigt illa ute – men till sist lyckades man besegra Tvååkers IF, nykomling i Division 1. Vi ringde upp hallänningarnas målvakt för att förstå hur IFK kunde köra fast.

Förra året tog Tvååkers IF hem seriesegern i Division 2 Västra Götaland. I år håller man således till i Division 1 Södra Götaland. Många IFK-supportrar hade nog räknat med en ganska enkel seger, men så blev det alltså inte. Även om man i matchens sista minuter lyckades fullborda vändningen från 0-2 till 3-2 är många supportrar fundersamma och kritiska till spelet.

Joakim Dahlberg är målvakt i Tvååker sen ett antal år tillbaka. På försäsongen har han då och då även varit lagkapten.

Nu har ni mött två allsvenska lag på en vecka – ÖSK och IFK. Hur har det varit?
– Det blir lite svårt för vår del då vi aldrig mött något allsvenskt lag tidigare. Vi var lite mer defensiva mot ÖSK tyckte jag själv. Ser man till kvalitet så är IFK bättre spelare för spelare tycker jag. Vi var lite mer defensiva mot ÖSK och fick inget riktigt anfallsspel då.

– Mot IFK ville vi visa att vi kan spela anfall inför vår hemmapublik, vi gick lite mer framåt och hade mer och bättre omställningsspel än mot Örebro. Vi visste inte vad som väntade mot ÖSK, men när vi hade mött dem så kände vi att vi hade chansen och hade lite mer självförtroende när vi mötte IFK.

Ni har ju stått upp väldigt bra i båda matcherna. Är du förvånad med tanke på att det skiljer två divisioner?
– Ja, det kan man säga. Det är ändå proffs vi möter som tränar sju-åtta gånger i veckan. Själv jobbar man innan och tränar på eftermiddagen. Jag trodde det skulle vara större skillnad. Men följer man sin matchplan kan man skaka vilket lag som helst.

Hur var er matchplan mot IFK?
– Vi hade pratat om att hålla försvarsspelet tajt, som mot ÖSK, och att hitta omställningar bakom deras trebackslinje, få bollen bakom dem . Vi visste att de inte var jättesnabba bakåt. Vi såg i IFK:s match mot Helsingborg att de gick upp med mycket folk, med sju-åtta man. Då kan man straffa dem om man är kvick. Vi ville vinna bollen på vår planhalva och lägga bollen bakom ytterbackarna i korridoren. Det var vår plan.

Vilket av lagen – ÖSK eller IFK – har varit svårast att möta tycker du?
– Det är svårt att säga, ser man till chanser så skapade Norrköping mer chanser än Örebro. ÖSK hade väl tre klara chanser och gjorde mål på dem. Vi hade ju mer självförtroende när vi mötte IFK och hade mer respekt mot ÖSK eftersom vi inte visste vad som väntade. Det kändes ganska jämt mellan ÖSK och IFK.

Vem var jobbigast att möta i IFK?
– För min egen del, som målvakt, är det lite svårt att säga. Men jag förstår vår backlinje när Fjoluson kom upp, han är lång och hoppar högt. Det jobbiga var i slutet, inte lätt att vinna nickdueller mot honom. Annars var Moberg Karlsson smålurig vad jag såg.

Många IFK-supportrar undrar lite över 3-4-3 med mycket kortpassningsspel och att IFK inte får in så många forwards i straffområdet. Är det lätt att försvara sig mot det?
– Jag förstår vad du menar. Det är lite det vi gjorde, vi hade rätt lågt försvarsspel från början och ville vara kompakta runt straffområdet. Då är det svårt att få in kortpassningsbollar, det blir trångt. Vårt mål var att vara kompakta så att de skulle få ut bollen på kanten.

– Ligger man kompakt mot såna lag så blir det ju lite jobbigt för dem att komma igenom. Det är instick i såna fall och då är det millimeter det handlar om för att de passningarna ska gå fram.

Hur är er känsla inför matchen mot Helsingborg på lördag?
– Vi vill ju förstöra så mycket som möjligt, det är vårt mål. HIF ska inte tro det blir en lätt match. VI ska gå in med lika bra känsla som mot ÖSK och IFK. Vi vill spela och vinna.

Ni är nykomlingar i Division 1 Södra i år. Hur ser er målsättning ut i år i seriespelet?
– Vi har inte gått igenom det riktigt. Men att hänga kvar är första prio.

KAMRATERNA