IFK Norrköping gör ett riktigt starkt ekonomiskt resultat 2017 på grund av spelarförsäljningar, precis som 2016. Men man fortsätter att gå back på driften.
– Vi måste bli världsmästare utanför planen, säger klubbens kassör Kjell Jonsson Branzell.
Det blev en vinst för IFK Norrköping på omkring 18 miljoner kronor för år 2017. Det beror på spelarförsäljningar som i årsredovisningen ingår i posten ”övriga rörelseintäkter” som uppgår till 41 miljoner kronor. Men exakt hur mycket av den summan som är spelarförsäljningar går IFK inte ut med.
Att sälja spelare ger förstås intäkter, men det kostar också en del i form av arvoden till agenter. För 2016 hamnade den summan på omkring fem miljoner i posten gällande ”externa parter”. I år hittar vi ingen motsvarande post men vad vi förstår ingår agenternas arvoden i posten ”övriga externa kostnader” som ligger på 9,8 miljoner kronor.
– Det framgår inte exakt hur mycket som går till agenter. Vi har en deal med spelarna där vi inte kommenterar de sakerna. Men det är en betydande del, det är många miljoner som svishar iväg som vi kunde använt till vår ungdomsverksamhet till exempel. Men det här kan man tycka vad man vill om.
Utan de här försäljningarna så går ni alltså back på driften.
– Det finns ett litet underskott i driften. Men man kan säga att om vi inte hade haft publik så hade vi också gått back. Någonstans så är spelarförsäljningar över tid en del av vår verksamhet. Så vi ska inte se det som några extraordinära intäkter egentligen. Vi satsar mycket på ungdomsakademin för att få fram spelare och göra affärer. Det är så det ut för många klubbar.
Men hur mycket back går driften egentligen?
– En sak som är lite krånglig är ju hur man gör med spelarlöner. Om vi har en spelare som kommer till oss utan kontrakt så kanske de har en sign-on-bonus. Ta som exempel att den är på en miljon. Då måste vi kostnadsföra den miljonen direkt. Säg att man skriver kontrakt på tre år, då får vi kostnad på en miljon direkt det första året.
– Men hade vi löst spelaren för en miljon från annan klubb med ett kontrakt hos oss på tre år så blir det 333 000 kronor per år som kostnadsförs. Därför är det svårt att säga hur resultatet annars hade blivit. Exakt hur mycket driftens underskott är vet jag inte riktigt. Jag vill inte sätta någon krona på det eftersom det beror på så mycket annat.
Har du någon uppfattning om underskottet ökar eller minskar när det gäller driften?
– Det är klart att vi har spänt bågen lite extra mycket nu. Så visst har det ökat något kanske. Men nu är det en annan situation då vi har muskler att stå emot.
Intäkter från ”fotbollsverksamheten” har minskat från 68 miljoner kronor 2016 till 58 miljoner 2017. Kan du ge några exempel vad som ingår här?
– Det innefattar ju intäkter från sponsorsidan, från publik, TV-avtal och SEF-pengar. 2016 hade vi Champions League-kval och fick mycket därifrån. Därför har den gått ned med 10 miljoner kronor.
– Cupspelet blir viktigare och viktigare för ekonomin. Nu blir Svenska cupen ännu viktigare att vinna för att ta sig ut i Europa.
IFK gjorde som sagt en vinst på 18 miljoner kronor för 2017, tack vare försäljningar av spelare som Tesfaldet Tekie, Nicklas Bärkroth, Niclas Eliasson och Sebastian Andersson. Klubben värvade också spelare som Isak Pettersson, Lars Krogh Gerson och Ian Smith. Men de två namnkunnigaste värvningarna, Jordan Larsson och Simon Thern, kommer att bokföras på 2018. Med andra ord lär dessa affärer tynga det kommande årets resultat.
Räknar med förlust 2018
För 2018 så budgeterar IFK med att sälja spelare för 10 miljoner kronor.
Hur har ni resonerat?
– 2017 hade vi budgeterat med 15 miljoner i spelarförsäljningar. Vi har ju de senaste åren sett att spelare som kommer till IFK har en väldig bra potential att bli bra ganska fort. När det händer, även om man vill stå emot, så är det ju inte vettigt att göra det alltid. Man måste hjälpa folk ut också. Vi tror att vi har så pass mycket potential i truppen att vi kan budgetera med försäljning på 10 miljoner. Vi har varit försiktiga med att budgetera spelarförsäljningar de senaste åren men har sålt för 70 miljoner.
IFK, liksom många klubbar, budgeterar med spelarförsäljningar. Men är det något man egentligen vill eller bör undvika? Det kan ju gå sportsligt dåligt helt plötsligt.
– Ja, det är klart, vi budgeterar med det tack vare att vi har så mycket kapital bakom oss att vi kan misslyckas, eller hur man ska säga, under ett år.
– Men om man är i till exempel Dalkurds situation så har man ett annat läge, då måste man sälja för att överleva. Tyvärr är det så med ekonomin i svensk elitfotboll att ingen klubb klarar av att dra runt en ekonomi idag, inte ens MFF, säger IFK:s kassör och fortsätter:
– För vår del gäller det att hitta intäkter utanför fotbollen. Då har vi arenan där vi försöker färdigställa mycket ytor att hyra ut och så har vi fastighetsprojekt att dra igång för löpande intäkter för att på så sätt att balansera upp ekonomin. Det är inte alla som har den möjligheten. Det är mycket som pågår i den här delen att hitta alternativa inkomster för att kunna stötta fotbollen.
Ni budgetar i år för lite lägre publikintäkter. Innebär det också att ni räknar med mindre publik eller är det så att ni räknar med mer intäkter per besökare?
– 2017 hade vi några Europamatcher som det ändå är rätt mycket stålar i. Det gör att vi har dragit ner lite på den budgeten.
Förra året var hemmasnittet 9000. Vad budgeterar ni med för publiksnitt i år?
– Det är lite lägre än förra året uppenbarligen.
Marknadsintäkterna räknar ni med blir lite högre i år än förra året.
– Vi har tagit höjd med mer personal. Vi höjer ribban på marknadssidan men det tar ett, två år innan det ger effekt.
Tittar man på till exempel Örebro SK så har de mycket högre sponsorintäkter än vad IFK har, även om städerna är jämnstora. Hur ser du på det?
– I den här regionen som vi pratar om, Östergötland, där ska vi ha mer intäkter. Punkt slut. Det ska vi bli bättre på. Vi måste upp för att kunna jämföra oss med vilken stad som helst. Vi jämför oss mycket med Elfsborg som också har mycket högre intäkter. Rensar vi ur allt är vi inte tillräckligt bra. Det är störta prioritet, vi måste hitta fler samarbetspartners.
Finns det någon särskild kultur bland företagen i Östergötland, eller kanske en viss typ av företag, som inte satsar på sponsring?
– Vi måste ha fler samarbetspartners men de kanske inte finns i Norrköping. Vi vill bredda det geografiska området. Företag i Norrköping är oerhört engagerade i IFK. Sen är det svårt att be de företag som varit med oss i ökenvandringen de senaste 25 åren att lägga mer pengar. Vi vill ha fler bra samarbetspartners.
Ni budgeterar med förlust på 9 miljoner kronor 2018. Blir den förlusten 19 miljoner om ni inte säljer spelare såsom ni budgeterar?
– Nej, det kostar ju också att sälja spelare med agenter och så som vi var inne på tidigare. Men mellan 9 och 15 miljoner kan man säga.
– Att vi budgeterar negativt är bara tillfälligt. Vi måste höja intäkterna generellt överallt. Vi måste bli bättre på marknadssidan, måste vara världsmästare utanför plan om det ska fungera.
KAMRATERNA