Experten om Parkens nya konstgräs och hybridgräsets utveckling: ”Går fort framåt”

I sommar ska Östgötaporten få nytt konstgräs av senaste modell.
– Det som gör det lite annorlunda mot andra konstgräsmattor är att vi lägger in fler strån i mattan än normalt vilket gör det mer hållbart, säger Patric Sjöblom som är projektledare för bytet av den nya mattan.

Han arbetar på KSAB Konstgräs som är IFK Norrköpings leverantör när det gäller konstgräset och dess bevattningssystem.

Kan du beskriva det nya konstgräset som IFK ska få?
– Det är inte något revolutionerande utan en utveckling av det system som finns. Men en skillnad är att vi dels har en annan profil på stråna för att förstärka styrkan i det. Sen är kemin i stråna lite förbättrade. Det är utvecklingen.

Det pratas om ett högt ”fiberinnehåll”. Kan du utveckla?
– Fibrerna är själva stråna. Det som gör det lite annorlunda mot andra arenor är att vi lägger i fler strån i mattan än normalt. Det blir mer hållbart.

Hur länge kommer det här gräset att hålla?
– Fem år är det som gäller. Sen är det nog så att gräset håller längre, men det finns säkert ett nytt modernare system om fem år. När det gått fem eller tre år, beroende på vad Norrköping väljer, så flyttar man det här gräset till en annan plan. För breddfotboll någon annanstans.

– Gräset är inte slut, men det kanske inte håller för toppspel i tio år. Men som träningsplan fungerar det jättebra. Den gamla planen IFK har nu ska säljas, säger Patric Sjöblom som har ansvar för att ta bort den gamla mattan, fixa ”padden” som planen ska ligga på och bygga upp den nya mattan.

Ja, det här med ”platslagd pad” som ska ordnas med den nya mattan – vad betyder det?
– Ofta när man har värme lägger man under konstgräset en så kallad sviktpad för att få ett bättre fungerande värmesystem. Det finns två slags padder. En i konstgräsrullar, och det vi kallar plastlagd pad då vi asfalterar ut gummit. Den kan ligga kvar när man byter ut konstgräsmattan i nästa system.

Finns det andra svenska arenor med det här senaste konstgräset?
– Nej, det är lite unikt.

Man ser ofta att konstgräset vattnas både före matchen i halvtid. Varför?
– För att det ska gå snabbare, och ge bättre spelegenskaper. Man kyler ner granulatet när det är varmt på sommaren. Då får man en jämnare spelyta också. Det gör också att det blir en längre livslängd.

Ibland pratas det om att det är gifter i konstgräs. Hur ser du på det?
– Förra året gjorde Naturvårdsverket en ny undersökning ihop med Svenska Fotbollförbundet och gummileverantörer och ett universitet. Det finns gifter i konstgräset, men dom sitter fast hårt och är inte lössläppta.

– Det är inga risker som man ser idag att spela fotboll eller hantera eller att tillverka konstgräset.

Men det finns lite att tänka på för att den omgivande miljön inte ska påverkas av konstgräset, påpekar Patric Sjöblom.

– Det är det svarta gummit som kan försvinna ut, man måste ha krav så att det inte gör det. Det som är bra att man lyft upp frågan ordentligt så att man vet hur ska hantera det.

– På Östgötaporten har man satt dit filter i dagvattenbrunnarna så att det inte försvinner ner i dagvattensystemet.

Hur bra kan ett konstgräs bli egentligen? Hur nära naturgräs kan man komma?
– Jag är en gammal greenkeeper och har varit chef på golfbanor och har byggt flera golfbanor. Jag är ju naturgräsmänniska egentligen. Men utvecklingen inom konstgräs går väldigt snabbt framåt, det blir mer och mer likt naturgräs. Men vi bor i Norden och har vinterklimat. Naturgräs har sin växtperiod emot sig här, säger Patric som även arbetar med hybridgräs.

– Hybridgräs är naturgräs som man blandar i konstgräs. Då har du naturgräs som bas. Man måste sköta det som naturgräs, men det tar mer slitage. Istället för naturgräs som klarar 200 timmar så tar hybridgräs 700-800 timmar under växtsäsongen, inte under vintern. Det kanske skulle funka nere i Malmö att spela i november och februari/mars.

Men utvecklingen inom hybrigräset går framåt. Så kanske får vi se det på Parken i framtiden?

– Den utvecklingen går fortare än konstgräs- och naturgräsutvecklingen. Jag tror det snart finns på fler träningsanläggningar. Göteborg har lagt hybridgräs på Kamratgården och MFF på sin träningsanläggning.

Vilken är den bästa konstgräsmattan i Sverige tycker du?
– Kopparvallen har överlägset bäst.

Varför?
– Dels är den ganska ny, två år gammal. Den kom precis för det här nya systemet som Östgötaporten ska få.

KAMRATERNA

Läs också: Östgötaportens planskötare Niklas Wennermark om olika grästyper

1 kommentar

Kommentarer är stängda.