Jens efter lägret: ”Arnor kommer bli ett utropstecken”

IFK Norrköping är åter på svensk mark efter en dryg vecka i Portugal. Vi ringde upp manager Jens Gustafsson för att prata dåliga gräsplaner, Arnor Sigurdsson och vad som är viktigast som wingback.

Fick du några nya besked under lägret? Eller något som stärkte din uppfattning?
– Det får man hela tiden. Här kommer vi lite närmare varandra, får en bredare uppfattning hur människan bakom spelaren fungerar. Det ger oss en stark hint om vad som behöver göras. Det kan låta luddigt. Men alla beslut vi fattar som fotbollsarbetare gör oss antingen bättre eller sämre.
– Om jag ska vara lite mer konkret: vi fick besked om att vi har en bred kvalitativ trupp. Där framförallt spelare som kanske varit längre ifrån i konkurrenssituationen förra året har tagit rejäla kliv nu. Bredden i truppen blir mycket bättre.

Att planerna i Portugal inte var de bästa – påverkade det ert spel tycker du? Tänker på att passningsspelet kanske blev lidande?
– Ja, det gjorde det. Absolut. Den stora delen av vårt sätt att uppträda på planen handlar om att vi själva vill ha bollen. Det blir alltid lättare att utöva försvarsspel när planen inte är så bra.

Hemma på Parken är det lättare att spela det spelet vi är vana vid att se IFK spela. Men framåt april på en dålig gräsplan kanske det krävs en plan B?
– Vi blev väldigt uppmärksamma på det när vi var på Örjans Vall i höstas. Jag tror vi mötte Häcken matchen innan och var lyckosamma och sen åkte vi till Örjans vall och det funkade inte. Det har vi pratat om sedan dess.
– Det är väldigt svårt att hitta spelare som både är tunga och starka men också löpstarka, snabba och bra passningsspelare. Såna spelare hittar man inte i Allsvenskan.

Positionen till vänster på mittfältet, wingback, hur ser du på den?
– För oss är det en position där vänsterfoten är väldigt viktig. Med det sagt är Johannes Vall en av dem som tagit kliv i sin utveckling under det senaste halvåret. Men vi ser också att ”Gudi” kan vara ett alternativ där. Han är både löpstark, skicklig med bollen, och bra med sista passen.

Många tänker nog att wingbackarna ska slicka kanten.
– Nja, vi vill nog berika den positionen med lite större friheter.

Förutom att vara vänsterfotad, vad är det viktigaste för den rollen? Är det att man ska vara bra man-man defensivt, orka springa upp och ned hela tiden eller att bidra offensivt med sista passen?
– Det är alla de sakerna (skratt). Men det beskriver också svårigheten i rollen.

Kan du säga något om statusen på Simon Skrabb?
– Nej egentligen inte. Han tog bort gipset den 31 januari tror jag det var.

Simon Thern är en spelare du vill bygga kring?
– Ja, då har du inte lärt känna mig alls som tränare om du tror jag bygger spelet runt en spelare.

Okej, men han känns som en spelare som ligger, vad ska man säga, bra till för startelvan?
– Såhär kan man säga: vårt centrala mittfält har en enorm kvalitet. Thern är en av dem. Eric Smith är en av dem som växt otroligt. Gudi är ett alternativ. Arnor är ett annat alternativ som definitivt kommer bli ett utropstecken under sin framtid i IFK.

Ser du Sigurdsson som central mittfältare?
– Han har klarat av både att spela central fält och som forward. Där kommer han konkurrera.

Holmberg, Moberg Karlsson, Jordan Larsson och Jakobsen tävlar om tre platser i kedjan. Är någon av dem lika given som till exempel Andreas Johansson?
–Det kommer vara tajt. Deras skicklighet är väldigt enkel att se. Sen kommer vi spela med dem som har den bästa förmågan för lagets bästa. Som tar det hårda arbetet i försvarsspelet. Det blir en fight om de platserna. För några månader sen gnälldes det över att vi inte hade forwards (skratt). Nu undrar folk om vi inte har för många. Jag är väldigt nöjd med konkurrensen.

Många förvånades över att Alfons Sampsted spelade i trebackslinjen mot Beijing?
– Ja, det blir tuff konkurrens till höger med Ian Smith och Linus. Som en av tre backar får Sampsted hela spelet framför sig. Det visade sig att han var väldigt framträdande. Dessutom har han en löpkapacitet som är viktig. Vi vill att två av de tre i backlinjen ska kunna kliva fram och byta plats med wingbackarna. Det såg vi att Jon också gjorde i Portugal.

Kommer ni lugna ner träningen lite nu när tävlingsmatcherna snart börjar?
– Vi kommer fördela speltiden på tisdag för att inte spela oss omöjliga inför matchen i cupen. Men det är lite för tidigt för att hålla igen med träning. Vi kommer köra på rätt rejält, men balansera det.

Cupen är ju tävlingsmatcher, samtidigt med viss försäsongskänsla. Kommer du ställa absolut bästa möjliga lag på benen eller finns det utrymme för att testa lite?
– Nja, testa skulle jag inte säga. Däremot så kommer det fortsatt vara väldigt svårt, det hade det varit för vem som helst, att ta ut den bästa elvan.
– Det vore väldigt dumt att spela samma elva från Helsingborg i första cupmatchen fram till BP i den allsvenska premiären. Vi kommer garanterat att ha väldigt olika elvor i matcherna framöver.

KAMRATERNA