Peter Hunt vill spänna bågen för att göra IFK Norrköping mer konkurrenskraftigt. Men det handlar inte om att snabbt köpa in kända namn. För Kamraterna berättar IFK:s ordförande mer om hur klubben ska ta nästa steg.
Vi pratade även om slitaget på truppen i och med Europamatcherna, fansens förväntningar och om transferfönstret – blir Niclas Eliasson kvar och kommer Muamer Tankovic hem?
Ni har spelat två år i Europa nu. Vad har ni dragit för erfarenheter utifrån det?
– Det är klart att man ser ju ofta att det blir tuffa matcher, och naturligtvis känner vi till det. Vi vet också att det tar på krafterna att resa. Om man tittar på matcherna, förra året två mot Rosenborg, så fick vi ju nu fler med två omgångar med fyra matcher. Det jag kanske känner, men det är bättre att ställa frågan till fotbollsledningen, är att det utan tvekan tar på krafterna.
– Jag ser vikten av att ha en bredd i truppen och vi har spelat på ganska få och då blir det belastning på ett fåtal. Speciellt i sista matchen mot Trakai såg man att bensinen var slut, inte hos någon enskild spelare utan nästan i hela laget. När man är inne i spelet så vill man ställa det bästa laget på fötterna. Nu säger jag inte nödvändigtvis att det måste vara så, men känslan är ändå att det var ett för tufft schema.
Hur ska ni komma tillrätta med det här om det blir Europaspel även nästa år? Handlar det om en bredare trupp eller något annat?
– Vi kanske inte är för få till antalet, men vi har haft långtiddsskador och saker som gör att inte alla var tillgängliga. Då är konsekvensen att man ser till att ha en större bredd och kanske spelar fler spelare i anslutning till de här matcherna. Det är en konsekvens som de flesta lag drar, ska man vara i Europa så bör man ha en bredare trupp.
Om att spänna bågen
I en intervju med Folkbladet i våras pratade Peter Hunt om IFK behöver ”spänna bågen” för att stå sig bättre i konkurrensen. I artikeln kunde det tolkas som att IFK skulle öppna plånboken och värva dyrt i det här transferfönstret. Men så är det inte, tydliggör IFK:s ordförande nu.
– Det blev lite tokigt i Folkbladet om att vi nu ska satsa en massa pengar för att köpa spelare. Det var inte meningen. Det jag sa var att vi måste fundera hur vi i framtiden ska lägga upp planerna för klubben. Men vi har inte 70 miljoner kronor på banken att köpa spelare för. Det jag sa var att vi måste ha en diskussion. Vi kommer vara en stark klubb ekonomiskt så småningom, och då måste vi diskutera hur vi ska ha det framöver och vilken målsättning vi har. Men inte att vi skulle köpa spelare i det här fönstret, det har misstolkats.
Vad menar du med att spänna bågen?
– Det är ju egentligen en budgetfråga. Vi kan konstatera att om man bara ser till fotbollsverksamheten, att ej räkna med köp och försäljningar av spelare så går vi minus 5-7 miljoner. De flesta allsvenska klubbarna gör det. Men när man säljer så har man en möjlighet att få till siffrorna.
Att spänna bågen för IFK:s del kan vara att man någon gång ibland kan ta lite större ekonomisk risker, om vi förstår Peter Hunt rätt.
– Att medvetet kalkylera med att driften inte går ihop varje år, att ha en underfinansierad verksamhet år efter år, vore vansinnigt. Men om vi har ett eget kapital i någon form på banken, inte bara pengar, utan Porten och annat, så innebär att spänna bågen att vi kan vara lite mer riskfyllda med att bygga truppen kortsiktigt under något eller några år, säger IFK-ordföranden och fortsätter:
– Spänna bågen innebär att vara mer proffsiga, att vi kan dra in mer pengar på gym, akademi med cuper. Att locka publik är direkt korrelerat hur det går sportsligt. Man måste ha en stark trupp, inslag med egna talanger, att vi ytterligare kan utveckla akademin med mer resurser och kanske fler heltidsanställda i akademin som är ännu mer utbildade. Det kan också vara att utveckla den medicinska delen och fysdelen.
– Är det så att man tycker att okej: Vi ska inte riskera ekonomin om vi har pengar, att vi ska acceptera att vara ett mittenlag, då får man rätta sig efter rätt. Men vi har en möjlighet och föreningen har inte på tjugo, trettio, fyrtio år varit i det här läget där vi verkar ha en av de starkaste ekonomierna i Allsvenskan. Då måste vi delvis kunna förvalta det på ett bra sätt, inte ta för stora risker, men ge oss en möjlighet att spänna bågen lite mer och bli en mer proffsig förening.
IFK har omkring 70 miljoner kronor i eget kapital. Men dessa pengar kan inte hur som helst användas för spelarköp, förklarar IFK-ordföranden.
– Tittar man på pengar och eget kapital via markförsäljning i koncernen så ligger de pengarna i mångt och mycket låst. Vi är skyldiga kommunen 300 miljoner och villkoret från kommunen är att vi ska amortera av på det, och att vi inte kan flytta pengar från bolaget till föreningen på kort sikt. Så de här 60-70 miljonerna i eget kapital ligger låst i vårt fastighetsbolag, det måste man ha med sig. En bättre ekonomi på sikt kan lösgöra pengar, så att vi kan lösa lån och amortera av mer. Men det är inte så att vi har ett bankkonto med 60-70 miljoner på.
Strategimöte
I början av september kommer IFK:s styrelse resa till Estland för ett strategimöte där man kommer prata om hur föreningen kan ta nästa steg.
– Vi får staka ut en 3-4-årsplan för hur vi ska agera. Jag tror att om det finns en allmän önskan att vi ska bli ett bättre lag och ligga högre i tabellen så måste man ha en strategi. Man måste tänka sig noga för hur man gör, och inte riskera ekonomin i klubben.
Strategimötet kommer beröra många olika frågor.
– Det handlar inte om spelarförvärv, utan om hela organisationen. Vi talar om olika saker. Hur akademin ska se ut, hur fotbollscampen (på Himmelstalund) ska se ut. Vad kan vi ytterligare förbättra kring anläggningen, Portens ihopbyggnad. Alla är viktiga saker för att ta ytterligare steg – inte enbart kortsiktigt att satsa pengar på spelare. Det var aldrig det jag menade.
Vad IFK-styrelsen kommer fram till i Estland kanske medlemmarna får veta mer om i höst. Klubben planerar att bjuda in till ett möte utifrån den motion om medlemsmöte som inkom till årsmötet i vintras.
– Vi ska försöka planera in ett medlemsmöte under hösten, i slutet av september skulle jag tro. Vi får se i vilket forum, om det blir på Porten eller något annat.
”Hoppas vi kan vara med”
Guldet 2015 och tredjeplatsen 2016 tillsammans med den starka ekonomin innebär att många supportrar förväntar sig en topp tre-placering – vilket innebär Europaspel nästa år. Vi frågar Peter Hunt om det är rimliga förväntningar.
– Ja, det tycker jag absolut. Tyvärr har vi ju haft tre matcher där vi inte har presterat, då blir ju konsekvensen direkt att man tappar i tabellen. Men det är inte avgjort på något vis, jag hoppas vi kan vara med. Vi blev ju av med Telo, det är ett avbräck. Å andra sidan är det andra i truppen som får kliva fram. Vi har ju fått in Jakobsen som ett förvärv. Jag tycker vi har ett bra trupp.
Dock tror han att guldet är kört.
– Vi kanske inte rår på förstaplatsen, men mellan plats två och sex ska vi kunna husera. Man kan inte på beställning ta de tre första platserna varje år.
Samtal om fotboll i mitten av sommaren leder ofta in på rykten om spelare in och ut. Så även detta.
Niclas Eliasson har ryktats till Bristol City och Lyon. Hur är statusen för honom?
– Han är kvar i IFK Norköping som det verkar. Det har funnits intresse från några klubbar. Men det har varit för dåliga bud helt enkelt. Vi värderar Niclas som en coming man, och har ett långt avtal på ytterligare två och ett halvt år. Är det så att någon är intresserad så får man komma med ett rimligt bud, det har varit några bud i luften, men alldeles för dåliga.
– Men man har lärt sig att det svänger från ena dagen till den andra. Som läget är idag (den 29 juli) så ser det inte ut som att egentligen någon av våra spelare kommer att lämna. Men som sagt: det kan vara annorlunda imorgon eller på måndag.
En del önskar sig nog en stark djupledslöpande forward, typ en Kamara. Ser du något behov av att stärka truppen med någon mer forward?
– Säg så här: man är alltid intresserad, men om vi inte tappar någon så har vi ett starkt forwardspar som gör många mål. Och vi har flera som kan spela forward, Skrabb ser riktigt vass ut. De unga pojkarna tar ju också steg, men visst: skulle vi se och ringa in något som är rimligt så är forwards alltid av intresse. Men vi söker inte något konkret just nu.
Ni var i media tydliga med att ni ville värva Kristoffer Olsson. Nu är Mujo Tankovic i ett liknande läge utan speltid i sin klubb. Vill ni ha hem honom också?
– Ja, vi har inte dolt det. Vi har varit väldigt konkreta med Mujo och har erbjudit honom ett kontrakt. Vi sträckte oss ganska långt ekonomiskt, men Mujo och hans rådgivare tyckte det var för dåligt. Då stängde vi den möjligheten. Han har varit i en holländsk klubb, men vi kan inte betala hur höga löner som helst för Olsson eller någon annan bara för att det är Norrköpingskillar. Vi gjorde ett allvarligt försök, men det har ju inte lyckats helt enkelt.
Är det helt kört?
– Det vet jag ej, du borde fråga Mujo. Det är en fin spelare, vi vill gärna se honom i IFK i relation till vad det kostar. Han kanske har andra alternativ. Han vet att han har ett bud, vill han hit så kan han höra av sig till Jens och mig.
Säg att ni värvar en ”stjärna” som får en hög lön, behöver ni då tänka till kring hur det påverkar den övriga lönestrukturen i truppen?
– Ja, killarna pratar med varandra, det förstår jag. ”Har han så mycket ska jag minsann ha det också.” När man gör avtal så är det individuella villkor som gäller, men vi har kollektiva bonussystem som till exempel i Europaspelet där spelarna får en del av de pengarna. Det gäller alla rakt över.
– Frågan är berättigad. Man måse acceptera att det finns en lönespridning. Hur stor den får vara får klubben ha tankar kring.
– Men man måste respektera att det är en fri lönesättning. Klubbledningen får göra en bedömning över hur mycket det får kosta. Det kanske är så att vi kommer upp några snäpp nu i IFK på lönesidan. Från att ha legat i mitten bland lag sex till åtta, till att kanske komma upp mot fjärde, femte lag framöver.
KAMRATERNA
3 kommentarer
Kommentarer är stängda.