Hasani: ”Jag tror på uppemot tusen kosovaner till Norrköping”

FC Prishtinas supportergruppering Plisat. Foto: Besnik Kciku

FC Prishtina från Kosovo blir IFK Norrköpings motståndare i första omgången av Europa League-kvalet. Vi ringde upp Shpetim Hasani, femfaldig landslagsman för Kosovo och före detta IFK-spelare för ett snack.

Vad tänker du spontant om IFK mot Prishtina?
–  Jag tycker det var kul att det blev så. Att det blir i Sverige som ett lag från Kosovo ska spela sin första Europamatch.

Kommer det många kosovaner?
– Det tror jag definitivt. Folk har väntat så länge att vi ska bli accepterade som land. Jag tror det kommer komma en hel del folk till Norrköping.
– Jag tror inte  det spelar roll vilket lag från Kosovo som det är. Det borde komma uppemot tusen personer. Inte bara från Sverige, säkert från Norge och andra grannländer också.

Hur skulle du beskriva fotbollen i Kosovo generellt?
– Jag har inte sett så mycket på sistone. Men den är ganska teknisk, inga fysiska spelare. Man försöker spela fin fotboll och utvecklas tekniskt och taktiskt.
– Nu på senare år har man börjat få lite bättre planer och färdigheter. Förut var det mer bara att gå ut och köra. Det är många tränare som utbildar sig utomlands och tagit med sig mer taktiskt tänkande senare år.

Och ligan?
–  Har inte så bra koll, den ska vara lägre nivå än i Sverige definitivt. Det finns några topplag som ändå är rätt bra. Jag tror inte det blir en helt lätt match för Norrköping. Men på två matcher borde de ta hem det.

Har du nån koll på FC Prishtina?
Nej, det har jag inte. Jag spelade en säsong i Drita Giljan, de var våra rivaler då. Men har inte följt det så noga på senare år.

IFK börjar hemma på konstgräs. Vad innebär det?
– Det blir fördel Norrköping. Stor fördel. Jag tror inte så många har spelat på konstgräs i Prishtina. De flesta har nog inte ens sett konstgräs på stor plan.
– De är säkert vana vid lite sämre planer, där det är lättare att komma in i press. Kan Norrköping höja tempot kan de skapa stora problem för Prishtina.

För IFK blir det en bortaresa till ett okänt land  med lite andra förutsättningar än laget är vana vid.
– Ja, Prishtina har galna supportrar och de har jättemycket folk på hemmamatcherna. I ligan när de möter bra lag blir det ganska intensivt. Själva planen och gräset är väl lite annorlunda mot vad man är van vid i Sverige.
– Nu vet jag inte var de spelar, arenan i Pristina tror jag ska byggas om. Men spelar de i Pristina så blir det något annat än man är vad vid. Men även om de spelar någon annanstans kommer många ta sig till matchen ändå. Kosovo är ganska litet.

Och själv, ska du se mötet på Parken?
– Jag ska kolla hur schemat ser ut men finns det möjlighet så ska jag definitivt försöka se den.

Vilka kommer du heja på?
– Ja, det är frågan (skratt). Jag tycker att Norrköping ligger lite närmare hjärtat. Men vi får se.

Hasani i IFK:s tröja samt i landslagsdressen.

När jag ändå har dig på tråden, din lagkamrat Erik Lindell i Degerfors har gjort en stark säsong.
– Han har varit fantastiskt bra. Överraskat positivt. Svårt att veta, jag hade inte så bra koll innan. Han har visat jättemycket. Stor potential, kan gå långt.

Håller han allsvensk klass redan?
– Det är svårt att säga. Jag tycker i alla fall att han inom kort borde få chansen i Allsvenskan. Han har spelat alla matcher i  Superettan och gjort det fantastiskt bra. Han kommer klara det lika bra i Allsvenskan tror jag.

Men är han som bäst som yttermittfältare eller som ytterback?
– Hos oss är han winger i en 3-4-3-uppställning. Han är med både i anfall och i försvar. Han har stor löpkapacitet. Jag tror att han skulle kunna klara av 4-4-2 som högerback eller som yttermittfältare. Men främst som högerback.

Hur är det med Mohanad Jeahze?
– Han har gjort det bra också. Skillnaden är att Lindell är lite mer offensiv, Mohanad är lite mer defensiv i sitt spel. Sejfar lite mer och går inte upp lika mycket som Lindell.

Till sist: du spelade i IFK 2010-2012. Vad minns du bäst?
– Det var jättefina år. Jag har bara bra minnen därifrån. Året då vi gick upp var helt fantastiskt, både personligen och för hela laget. Det är sånt man inte glömmer.

KAMRATERNA