IFK:s nya scout: ”Man måste ut på fältet och leta”

Stig Torbjørnsen. Foto: Wegard Wiwestad Grøtt.

Nu ska IFK Norrköping bli bättre på scouting. Den kanske viktigaste pusselbiten i detta är att man anställt Stig Torbjørnsen som chefsscout. Vi ringde upp norrmannen som bland annat jobbat tio år i Rosenborg.

Stig Torbjørnsen kommer närmast från danska Viborg som han fick lämna i början på juni efter att laget åkt ut danska Superligan. Mest känd är han kanske för sina tio år i Rosenborg BK där han varit med att ta spelare som Kris Stadsgaard, Marek Sapara och Mike Jensen till den norska storklubben. Kontraktet med IFK Norrköping sträcker sig över 2018. Vid sidan av jobbet för IFK kommer Torbjørnsen även att bevaka Skandinavien för Udineses och Watfords räkning (bägge klubbarna ägs av den italienska familjen Pozzo).

Hur ser ditt uppdrag från IFK Norrköping ut?
– I det stora hela ska jag titta på spelare som kan vara aktuella. Egentligen över hela värden, det kan vara Island eller Slovakien, Amerika eller Afrika.

Är det några särskilda ligor eller regioner du kommer fokusera på?
– Tillsammans kommer vi bestämma vilka marknader som är mer aktuella än andra. Jag har jobbat med det här ganska länge, men det ska alltid vara föreningens val vad man vill satsa på. Jag ska inte komma in och säga hur man ska scouta spelare. Men jag kan ha en idé hur man får bästa spelare till bäst pris. Jag kan säga vilka nationaliteter som har fungerat i Skandinavien tidigare. Ska man ha en anfallare från Tyskland eller från Ghana?
– Jag ska inte bestämma, jag ska ge råd till föreningen. Jag gillar att man är i ett team, tillsammans funderar vi på riktningen.

Hur många matcher ser du i veckan under säsong?
– Oj, det är svårt att säga. Alla matcher som jag ser live skriver jag ner. Det kan bli en match om dagen. Är du i Danmark kan du se en match på fredagen, en på lördagen, en på söndagen och en på måndagen. Har du tur kan du hinna se två matcher på samma dag, eller till och med tre matcher på lördagen.

Det låter inte som du har några problem med att resa.
– Jag reser väldigt mycket. Jag har inga barn och jag har ingen tjej. Så jag kan åka till Sydafrika i morgon om det behövs. Jag är rätt flexibel och gillar att jobba mycket. Min livssituation gör det ganska enkelt för mig.

Var kommer du att bo?
– Jag bor i Oslo och kommer bo där. Jag bodde där när jag jobbade för Rosenborg också. Det tar lika lång tid att köra till Trondheim som till Norrköping därifrån. Men jag behöver inte se så många av IFK:s matcher live. Jag kommer se ett antal hemmamatcher och när laget spelar i Göteborg till exempel.

Är det nån specifik åldersgrupp du ska kika på? Eller kan det bli allt från 15-åringar till 30-åringar?
– Jag ska nog inte resa till Gothia cup eller Norway cup. Jag tänker primärt att det är spelare till A-laget jag tittar på. Men om jag får tips så kan jag titta på yngre spelare också. Norrköping som förening har nog bättre koll än vad jag har där. Jag tror inte de anställer mig för att scouta 16-åringar i Sverige.
– Istället för att lita på agenter och få tips från dem så är det bättre att få styrning själv. Att först kolla in en spelare och efter det ta kontakt med agenten. Alla klubbar blir bombarderade med mejl och tips om spelare. Ju mer information man har, desto lättare är det att fatta beslut

Ska du fokusera på någon särskild spelartyp eller egenskap?
– Jag vet faktiskt inte exakt vilka spelartyper IFK går efter nu. Säljer man tre spelare i sommar så vill man kanske ha in ersättare. Gör man inte det kanske man inte ska ha in nån. Men det kan hända något med några IFK-spelare om de till exempel gör ett bra U21-EM.

Förut har IFK jobbat med en skuggelva, det vill säga en tilltänkt reserv på varje position. Är det så ni kommer jobba fortsättningsvis?
– Ja, det tror jag är en bra idé.

Har du några spelare redan nu som du vill ha in i skuggelvan?
– Ja, det har jag. Flera stycken faktiskt (skratt). Jag tror Norrköping tänker långsiktigt när man anställer mig. Men om man behöver plocka in spelare nu i sommar är jag redo.
– Jag har en spelarbank. Man måste alltid ha flera alternativ, nån spelare du är intresserad av hamnar nån annanstans. Det är inte jättekomplicerat, men det är många värderingar du måste göra när du ska köpa en spelare. Vad har spelaren för mentalitet, nationalitet och pris? Vad finns det för alternativ? Kan man tjäna pengar på spelaren längre fram?

De senaste åren har många scouter följt IFK Norrköping. Har du följt några IFK-spelare för till exempel Viborgs räkning? Eller för Rosenborg?
– Ja, Alexander Fransson till exempel. Jag menar att det hade varit en drömspelare för Rosenborg. Men där blev det en situation där du inte får tag i spelaren för att andra klubbar med mer pengar kom in i bilden.
– Det kan bli samma situation i sommar, det vet man inte. Det kan vara någon man är intresserad av som hamnar i Kina eller Serie B, där det är helt andra pengar.

Tidigare har du tagit många afrikaner till skandinavisk fotboll. Finns det några ”up and coming”-länder som du ser det?
– Jag tror det är ungefär samma afrikanska länder som man kommer hitta spelare i framöver som vi har sett tidigare.

Men finns det andra länder med mycket bra spelare som vi i Sverige inte har koll på?
– Ja, Iran är ett bra fotbollsland till exempel. Men ska Norrköping gå till Iran för att värva spelare? Jag tror inte det. Språk, traditioner, kultur – det är ganska många saker som ska till för att det ska fungera. Men isolerat är Iran ett bra fotbollsland. I Tyskland har det varit väldigt många iranier. Det är lite av ett underdog-land. Men jag tror kanske inte IFK kommer värva därifrån.

Många supportrar sitter och hobbyscoutar framför teven eller Transfermarkt. Brukar du få nån hjälp av dem?
– Faktiskt aldrig. Fans är det bästa som klubbar har, klubben lever av fans. Men det är väldigt stor skillnad att kolla Transfermarkt och spela Playstation. Många fans kollar på nätet eller tror att nån har väldigt hög score utifrån vad de sett på Playstation. Men det räcker med att kolla upp IFK:s nuvarande spelare på Transfermarkt för att se att mycket inte stämmer. Särskilt på priset, det kan stå ett pris på en spelare på en miljon euro samtidigt som jag vet att spelaren har en utköpsklausul. När man jobbar dagligen med något har man en massa information som andra inte har.
– Det är inte så att jag vet allt och fans inte vet nånting. Men det finns så många andra saker kring en transfer. I Rosenborg undrade folk varför man inte tog Anders Christiansen när han gick till Malmö FF. Men folk vet inte allt. Klubben och vi runtomkring vet mycket mer.

Om nån supporter ser en supertalang, var hör den av sig då? Vill du höra av dem?
– Jag är öppen för alla tips och alla råd. Men av erfarenhet så vet jag att det är väldigt få som vi har plockat efter tips från fans.

Spelarövergångar är lite speciella med hemlighetsmakeri, planterade nyheter och lite rävspel. Är du bra på det?
– Jag har mer den passiva rollen. Jag ser ju vad agenter och andra har för behov av att plantera ut fejk. Det är jag bra på, att förklara hur det hänger ihop. Varför saker och ting hänger samman.
– Det är därför det kommer upp en massa förslag som verkar bra men som inte är så bra. Säg att en spelare vill ha en miljon euro i signing fee, fansen vet det inte men vi vet det. Vi vill inte ha in en sån spelare i vår trupp.

Det känns som att konkurrensen ökar då fler klubbar har scouter. Hur hittar man sin egen väg för att nå framgång?
– Det gäller att resa och jobba så hårt som möjligt. Det är väldigt många klubbar som sitter på sitt kontor och kollar Wyscout. Man måste ut på fältet och leta. Då kanske man träffar en scout från Feyenoord, man får veta att de har en spelare som är tillgänglig. Jag känner inte precis alla, men jag känner rätt många i hela Europa. Det är lätt för mig att ringa. Det får du inte tag på om du sitter på ditt kontor.
– Från andra scouter får du alltid en ärlig och uppriktig värdering. Frågar du en agent får du bara tips om hans spelare. Agenter finns och de har ett fotbollskunnande. Men de har en egen agenda. Men en scout vill bara vara ärlig mot den andra scouten. Jag har ingen vinning i det.

KAMRATERNA

Läs också:

1 kommentar

Kommentarer är stängda.