Rönneklev inför J-Södra: ”Kändes lite som gamla IFK”

Foto: Daniel Hultqvist.

Han har gjort 169 matcher för IFK Norrköping och spelat 114 i Jönköpings Södras tröja. Idag är han assisterande tränare i smålänningarnas U21-lag. Kamraterna ringde upp Viktor Rönneklev inför torsdagens match,

Egentligen fanns det inga planer på att bli tränare när han la skorna på hyllan i höstas. Viktor Rönneklev ville gärna fortsätta jobba inom fotbollen, dock var tränaryrket inte något som lockade. Men så frågade J-Södra om han ville vara assisterande tränare för U21-laget.

– Jag hade ju inga tankar på att bli tränare när jag slutade, men tänkte att jag kan testa och se hur det är. Skulle jag hoppa på något annat kanske jag inte hade fått den här frågan om två år. Är det skoj så kör jag vidare, säger Viktor som även arbetar med olika ungdomsfrågor inom J-Södra.

2004 värvade IFK Norrköping Viktor Rönneklev från Husqvarna FF. Under sina år i Norrköping var han med om att spela upp IFK i Allsvenskan två gånger (2007 och 2010) och åka ur en gång (2008). Rönneklev ansågs som en av de mest lojala spelarna i IFK på den här tiden. Under ett par säsonger bildade han en fruktad högerkant tillsammans med brassen Daniel Bamberg.

2012 gick flyttlasset tillbaka till Småland och Jönköpings Södra som då låg i Superettan. Hösten 2015 fick han fira ännu ett avancemang till Allsvenskan när J-Södra blev allsvenskt för första gången sedan 1969. Sin sista säsong spelade Viktor 22 matcher för smålänningarna som slutade på tolfte plats.

Tycker att IFK är lite mer statiska nu

Den här säsongen har J-Södra inlett ganska lovande. Efter fyra matcher står man på sju poäng och kommer till Norrköping med två segrar, mot Kalmar och AIK, i ryggen.

– Jag tycker att det har sett väldigt bra ut för Södra, de tre första matcherna har spelmässigt varit jättebra. Man förtjänade mer mot Örebro (förlust 1-2), och mot Halmstad spelade de jättebra men tappade till 2-2. Kalmar var en stabil seger, och nu mot AIK var det en bra försvarsinsats. AIK skapade inte så mycket, men det var spelmässigt kanske den sämsta matchen för Södra.

Hur skulle du beskriva Jönköpings sätt att spela?
– Ganska varierat. Man vill bestämma tempo, ha mycket passningsspel och mycket platsbyten. Lite likt Norrköping, man vill ta kommandot. Men det kan bli som mot AIK att man ligger lågt och försvarar sig. Man möter ju ett lag också och får anpassa sig.

Har man förändrat något i spelet från året som nykomling?
– Inte förändrat, men förbättrat. Man har blivit bättre men inte ändrat filosof eller så.

Vilka spelare är extra viktiga?
Daryl Smylie är oerhört viktig. En sån som Robert Gojani; skulle han spela i en större klubb är jag ganska övertygad om att det skulle stå en jäkla massa om honom. Jag har svårt att se en mittfältare i serien som är bättre än honom. Och Tommy Thelin och André Calisir har hållit en hög nivå under lång tid och presterar alltid.

Hur är Jimmy Thelin som tränare? Han verkar onekligen ha gjort ett bra jobb i Jönköping.
– Han har ju en jäkla tydlig bild av hur han vill spela och ruckar aldrig på det. Han har mycket regler och principer som alla måste hålla sig till. Då kan man tycka att det är uppstyrt, men det är inte stelt. För inom principerna finns en jäkla frihet med platsbyten och så.

IFK:s tränare Jens Gustafsson pratar mycket om att utveckla människan och pratar sällan om resultat. Hur resonerar Jimmy Thelin?
– Familjen går först, fotbollen kommer i andra hand. Han försöker få in att man har bra och dåliga dagar, ibland sitter passningsspelet och ibland inte. Men han menar att det finns saker som man alltid kan göra rätt oavsett om man har en dålig eller bra dag.

– Därför har Södra hittat en lägstanivå som är högre nu. Även om man missar passningar eller dribblingar så gör man alltid något rätt. Han trycker mycket på att man inte ska ha bortförklaringar om att det var en dålig dag. Man ska göra saker rätt, gör man det hela tiden så lönar det sig i slutet.

Pratar han om resultat?
– Det är ju det man vill nå, men han snackar aldrig resultat. Prestationen leder till ett resultat. Men leder man med 1-0 med fem minuter kvar så kanske man spelar lite annorlunda, man kanske får vara cynisk i sådana lägen också. Man ska ju vinna matcherna.

Vart är det rimligt att tro att J-Södra slutar i tabellen?
– Vet inte, men kommer man runt tionde plats är det jättebra. Spelet har blivit bättre, men truppen är inte den största. Men Södra har varit skadefria utan belastningsskador i många år, vilket inte är en slump utifrån hur man lägger upp träningen. Med friska spelare så kan det bli bättre än förra året.

Hur ser du på årets IFK?
– Jag såg dem i cupfinalen, då var det ju sådär. Men det har man ju åkt på själv borta mot Östersund. Mot Häcken senast var det jättebra i andra halvlek, kändes lite som gamla IFK när man anfaller på många olika sätt. Både på kanter, centralt, långa bollar mot forwards. Jäkligt varierat vilket gör att det blir svårt. Det är det som har varit svårt med att möta IFK de senaste åren. De är allround, stänger man kanter så anfaller de i mitten och vice verca.

Tycker du att spelet har ändrats efter att Jens tog över?
– Det är lite andra spelare. Förut hade man en ”Trasten” som flöt omkring, en Fransson som flöt omkring. De var svåra att få tag på och svåra att markera. Nu är man lite mer statisk i positionerna, men det kanske handlar mer om spelartyper än om spelsättet.

– Jag vet inte om han (Jens) har ändrat något, det känns som att man spelar vidare. Man flyttar upp Telo högt och går in med någon mittfältare.

Vad tror du vi får se för en matchbild på torsdag?
– Jag tror nog att Norrköping på hemmaplan kommer att ha mycket boll. Det kan bli en spännande match. Norrköping är på gång och Södra har spelat bra hela säsongen. Det kan nog bli en ganska rolig match.

KAMRATERNA