Micke Stahre om cupens betydelse för försäsongen

Om några dagar börjar Allsvenskan för IFK Norrköping när man tar emot Hammarby på Parken. Men laget har redan spelat fem tävlingsmatcher i år i Svenska cupen. Vad spelar det för roll när Allsvenskan drar igång?

För femte året i rad har Svenska cupen delvis avgjorts genom gruppspel som spelats under februari och mars månad. Eftersom IFK Norrköping gick vidare från gruppspelet och dessutom vann sin kvartsfinal mot IFK Göteborg har laget redan hunnit spela fem tävlingsmatcher i vinter. Samtidigt har ett lag som Malmö FF, som åkte ur cupen redan i höstas, inte gjort en enda. Frågan är vad det har för betydelse?

Vi ringde upp Mikael Stahre, tränare i BK Häcken, som också fått spela många tävlingsmatcher under försäsongen.

Hur ser du på försäsongen nu jämfört när du tränade AIK 2009?
– När det gäller antal matcher så är det ingen större skillnad. Man kan få bra motstånd även i en träningsmatch men det finns förstås en kvalitet att spela mot ett lag som verkligen vill vinna och inte kan göra sju byten. Det blir på riktigt, man spelar om poäng och det gör ju att lagen skärper sig.

Vad är den konkreta skillnaden mellan en cupmatch och en träningsmatch?
– Det är väl att det trots allt är en tävlingsmatch. Men det är klart att det kanske finns något större utrymme att testa och laborera i cupen än i Allsvenskan.

Men kan det inte tvärtom också vara positivt för ett lag att kunna testa lite utan press?
– Det finns det säkert, samtidigt känner jag att de positiva sakerna överväger det negativa. Men det är klart, fördelen om man inte spelar cupen är att man kanske har utrymme för mer träning och mer lägerverksamhet.
– Viktigast är att spelarna tycker det är mycket roligare att spela match.

Hur är din känsla, är de Allsvenska lagen bättre nu än 2009?
– Det tror jag. Jag tror att svensk fotboll har tagit några steg framåt. Arenorna är bättre till exempel. Sen jag blev allsvensk tränare har det alltid varit stort publikintresse men nu är det över hela landet.
– En ny generation spelare har kommit fram, konstgräset har hjälpt svensk fotboll i den bemärkelsen. Vi har mycket större bredd i typen av spelare nu än tidigare

Har vi också tappat en viss typ av spelare som vi inte får fram längre?
– Det är klart att vi har tappat, tidigare har vi fått fram väldigt bra mittbackar, det har inte varit lika bra nu.

Under många år har Elfsborg och Häcken fått beröm för sin fina offensiva fotboll. Nu har även Norrköping, Östersund med flera hakat på. Hur ser du på den trenden?
– Jag tycker man kan vända på det, vill inte alla lag spela så? Det klassiska, raka spelet – det finns inte ett enda lag som spelar det.
– Det är klart att i och med konstgräset – majoriteten av matcherna spelas ju på det. Det är den fotbollen som är lättast att attrahera och utveckla när underlaget främjar det.
– Det är en sak att prata om Norrköpings offensiv. Men en av anledningarna att man vann SM-guld var att man hade en så bra backlinje med Andreas Johansson.

Du tränade David Moberg Karlsson i IFK Göteborg för några år sedan. Hur ser du på hans utveckling.
– Nu är det många år sen, men jag tycker han har utvecklat sitt spel med bollen, med direktspel och kombinationer. Förut var han mer sylvass i djupled.

Och Bärkroth är ju också en av dina gamla adepter? 
– Ja, han var ju med i Blåvitt men var utlånad några svängar. I det läget hade han slagit igenom tidigt som ung och fick inte det lyftet många hoppades på. Han fann en annan väg. Det var grymt bra för honom.

Det pratas om att han kanske säljs snart.
– Ja, jag tror han spelar utomlands i sommar.

På söndag möter ni AIK, en tuff bortamatch. Men Häcken känns hetare än på länge?
– Alla matcher är svåra. Men på pappret är det en av de svårare bortamatcherna.
– Men det känns bra, absolut. Samtidigt är jag sjukt medveten om hur många lag det är som utmanar i toppen.

KAMRATERNA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *