Kamraternas panel #16: Om cupbojkott och hemska hemmapremiärer

Hasse, Rebecca och Jörgen.

Om tre dagar startar Allsvenskan! Den här veckan tycker Kamraternas panel – Rebecca Stenfeldt, Hasse Eriksson och Jörgen Löwenfeldt – till om IFK:s guldchanser, Peking Fanz cupbojkott och minnesvärda hemmapremiärer.   

1. Snart är allsvenskan här! Vad ger du IFK för chanser att vara med i toppen hela vägen?

Rebecca: Jag tror IFK kan vara med och fightas in på höstkanten men för att det ska bli verklighet måste truppen få vara hel i år. Mittfältet måste ta kommandot direkt och anfallet måste fortsätta våga anfalla. Försvaret är för närvarande väldigt samspelt och beroende på hur truppen ser ut till hösten är det vår mest stabila lagdel. En nyckelposition att lösa är är målvaktsfrågan, givetvis. Den frågan går dock ej att besluta kring förrän Mitov är tillbaka i spel.
Jag tror att det blir spelarförsäljning(ar) i sommar och när det händer bör vi vara aktiva och ersätta förlorade spelare då truppen annars kan se lite klen ut.

Hasse: Vi kommer att vara med i toppen och jag vill tro att vi kommer att ta guld i år, jag vill drömma någon vecka till. Det har sett bra ut på försäsongen, men det är först när vi spelat några omgångar som vi vet var vi står. Försvaret kommer att hålla, mittfältet får inte drabbas av fler skador och Sjölund måste vara hel. Om Sebastian och Kalle får vara hela kan de bli allsvenskan vassaste anfallspar. Men det är tunt om någon blir skadad. Och gör de succé riskerar vi att de försvinner i sommar. De måste vara bra, men inte för bra om vi ska ta guld.

Jörgen: Jag tycker att förutsättningarna är goda, med i princip orört lag sedan förra säsongen, toppat med några namn. Finalplatsen i cupen tyder ju på det också. Däremot ser det lite känsligt ut på vissa positioner. Innermittfältet är ju en, anfallet en annan. Skadorna har rammat oss hårt. För att vinna guld krävs att någon eller några spelare når landslagsklass under året. DMK och Kalle?

2. I förra veckan meddelade Peking Fanz att man bojkottar cupfinalen som spelas på skärtorsdagen klockan 16. Rätt eller fel?

Rebecca: Jag tycker det är helt rätt av Peking Fanz att bojkotta! Hela situationen kring den här finalen och cupen i stort är så absurd så det inte går att tro att det är händer på riktigt. Om Svenska cupen ska hjälpa till att främja fotbollen måste statusen höjas en smula. Det är svårt att säga vilken effekt det blir av bojkotten då jag hittills inte sett en enda reaktion från ansvariga men jag hoppas att det blir en tyst ändring åtminstone samt att den här situationen aldrig uppstår igen. Det är inte värdigt en final i den här klassen.

Hasse: Att cupen spelas på försäsongen har varit kul. Det var länge sedan intresset för cupen var så stort som det är nu och försäsongsmatcher har inte tidigare haft en så stor publik som de har nu. Då är det obegripligt hur fotbollsförbundet dödar intresset för cupen genom att lägga finalen till klockan 16 en vardag. Det är bra att Peking Fanz markerar att man är missnöjda, men tyvärr tror jag inte det har någon betydelse på sikt.

Jörgen: Jag förstår att man gör det, men eftersom jag är resultatinriktad tycker jag att tillfället var illa valt. Jag vill ha titeln!

3. På söndag tar IFK emot Hammarby på Parken. Vilka är dina bästa eller sämsta premiärminnen?

Rebecca: Jag minns hemmapremiären 2008 när Kevin Amuneke var ny stjärna i laget. Marssolen sken, Jingblad var stolt över sin kanonvärvning och alla supportrar kände sig förväntansfulla där de stod på Östra läktaren med halsdukarna i skyn…Boom! Vår återkomst till Allsvenskan slutade i tragedi med 2-1 till Djurgården och med början till en helvetessäsong med biljett raka vägen till sistaplatsen och Superettan. Jag har fortfarande mardrömmar!
Det IFK Norrköping som spelade hemmapremiär för en fullsatt Idrottspark det året är ljusår ifrån det lag vi ser idag. Nu finns det självförtroende, spelglädje och trygghet i Peking. Vi har jobbat tillsammans, både klubben och supportrarna, för att komma vidare och jag vill aldrig uppleva något annat igen.

Hasse: Konstigt nog har jag inga premiärminnen när det gäller matcher, det är feststämning, mycket publik, men har ofta varit dåliga planer med dålig fotboll. Jag gillar konstgräs, då får vi bra fotboll under hela säsongen. Mitt sämsta minne kommer att vara från i år. Då har jag lånat ut mitt kort på Curvan till en kompis som reser hit för premiären, själv åker jag skidor. Kan man bli mer otrogen än så?

Jörgen: Ett speciellt premiärminne var när vi vann mot Öster med 2-0 (superettan 2010) och jag hade med mig då ettåriga dottern som lekte med en påse med sladdar i första halvlek. I andra halvlek var det kört och jag var tvungen att gå. Jag hörde ledningsmålet på väg bort från Parken. Dåliga premiärer finns det gott om. Vad sägs om förlusten mot Elfsborg med 3-0, där Anders Svensson dominerade? Walden gjorde en stor insats att få dit folk, men väl på plats blev alla skapligt besvikna … Och så har vi 90-talspremiärerna mot nykomlingarna Ljungskile och Umeå FC. Svidande förluster.

KAMRATERNA