Kamraternas panel #15: ”Håll i pengarna och fortsätt gneta”

Andra säsongen med panelen.

Våren är här, cupgruppspelet ska avgöras och vi säger därmed välkomna tillbaka till Kamraternas panel! Denna vecka pratar Hasse, Rebecca och Jörgen om pengar, sportslig oro och gamla IFK-profiler.

1. Du får ta hand om IFK:s ekonomi med ett eget kapital 70 mkr. Vad gör du på kort sikt och på längre sikt?

Rebecca: På kort sikt köper jag Zlatan och sätter mig i skuld för resten av min ordförandeperiod… Nej, det bästa vore förstås att köpa på sig ett par spelare när transferfönstret öppnar igen till sommaren. Vi kommer behöva en ny andramålvakt då jag räknar kallt med att Mitov är tillbaka snart och jag tror Langer kommer vilja satsa på en förstaplats. Vi kommer också behöva ersätta den spelare som lämnar oss i sommar, jag vet ännu inte vem det blir men jag är säker på att det är en toppspelare vi ska säga adjö till.
På längre sikt vill jag fortsätta investera klokt i spelare som kan fungera i en långsiktig plan för IFK samt lyfta fram och satsa vidare på ungdomarna. Jag skulle också bygga ihop hela arenan, senast jag var på plats kom jag på hur anskrämligt det ser ut nu.

Jörgen: Vilken relevant fråga! Jag börjar med ”på lång sikt”. Dessa pengar kan om de förvaltas rätt både innebära en trygghet i vardagen för IFK och en möjlighet att öka omsättningen utan hjälp från fotbollen. Fakta är att rika lag vinner mest, och fakta är att vi inte når högst omsättning som ett fotbollslag från Norrköping. Det behövs alltså andra intäktskällor och lyckas IFK hitta säkra sådana kan vi förbli ett topplag i decennier. På kort sikt hoppas jag att IFK jobbar precis som förut, kanske med skillnaden att vi lägger lite extra krut på att förlänga kontrakt i god tid. Jag tror också att jag tycker att vi ska värva Emir Kujovic, om han kan tänka sig att bli en bärande spelare i laget under lång tid framöver. Bärande spelare som Emir, Ante och Sjölund får och bör kosta mer om de kan garantera sportslig stabilitet. Däremot ser jag ingen poäng med att ta in dyra unga bänkspelare från Danmark för 10 miljoner kronor. Inga chansningar! Håll i pengarna och fortsätt gneta.

Hasse: Jag skulle hantera pengarna på i stort sett samma sätt som IFK gör nu. Om inte målskyttet kommer igång skulle jag i sommar satsa på en offensiv förstärkning, en redan färdig spelare som börjar att leverera direkt. Men på lång sikt ska vi fortsätta på den inslagna vägen, utveckla våra egna och komplettera med bra unga spelare som kan fortsätta att utvecklas. Vi ska inte satsa pengarna i det svarta hål som spelarlöner lätt kan bli. Pengarna ska ge en stabil grund för fortsatt utveckling av både klubb och spelare.

2. Ekonomin ser bra ut, men på planen är det inte lika muntert med kryss mot ÖIS och VFK. Varför hackar spelet? Och ska vi vara oroliga?

Rebecca: Vi ska inte vara oroliga. I det här skeendet av säsongen finns det en orsak till det hackande spelet: Daniel Sjölunds skada. När han kommer tillbaka kommer också vårt spel tillbaka. Det är förstås tufft att bygga allt kring enstaka spelare men i det här fallet är det så det faller ut. När motståndet blir annat kommer vi också tillbaka, IFK har sedan gammalt svårt med lag som på pappret är sämre.

Jörgen: Ja, vi kanske ska vara oroliga? Å andra sidan såg jag träningsmatchen mot Hammarby och där fungerade spelet utmärkt, trots Smith/Dagerstål som innermittfält. Men visst är det så att samtliga matcher vi spelat utan Sjölund har blivit katastrofala? Minns AIK borta i fjol. Här behövs en plan B för att trygga spelet. Kanske kan vi flytta fram Andreas Johansson vid dessa tillfällen? Mittbackar har vi ju gott om. I mina ögon är Dagerstål ersättaren till Linus som ”höger-mittback” och Smiths framtid är också i backlinjen – där han kan nå långt. Sedan får vi inte glömma hur viktig Tess och Blomqvist var för vårt passningsspel under 2016. När Tess var borta någon match på slutet föll allt ihop även då, fast med Sjölund på plan. Håller tummarna för att Goody håller. Han behöver inte vara bäst, men han behöver förstå rollen.

Hasse: Att Sjölund är viktig vet vi, han gör sina lagkamrater bättre. Hans frånvaro gör att spelet hackar. Matchen mot VFK såg jag inte, men mot ÖIS hade vi ett bra spel, men saknade det sista framåt. Jag är inte orolig, men vi måste få en bra start i Allsvenskan. Annars kommer oron att dyka upp både hos mig och hos spelarna.

3. För ett par veckor sedan drog vi igång Kamraterna-kollen. Vilken eller vilka ex-IFK:are klappar ditt hjärta lite extra för?

Rebecca: Det är generellt roligt att läsa om de spelare jag nästan glömt bort. Tänk att kunna ha en spelare på hjärnan 24/7 under ett par års tid för att sedan knappt känna igen namnet. En av de spelare jag minns namnet på och som jag verkligen intresserar mig för är Totte Nyman, hur tråkigt det än må låta. Det känns litegrann som en avlägsen släkting är ute och provar lyckan i stora världen. Jag kan dock inte bärga mig tills han beslutat sig för att gräset är grönast i Norrköping, även om jag medveten om att väntan lär blir lång.

Jörgen: Jag verkar vara den enda personen som fortfarande är lite besviken på Totte för att han lämnade oss i sticket, utan möjlighet att ta in en ny. Dessutom som semi-bosman. Där försvann våra guldchanser. Då inte sagt att jag känner mer än besvikelse, han är fortfarande en av klubbens största ikoner och jag följer hans steg i nya klubben. Men jag ser klubben mer som en rival än en vän. Kalla mig långsint… När det gäller andra spelare har jag en fäbless för alla de här spännande namnen som trillade in under superettanåret. Vad gör Aziz Tafer i dag? Simon Omekanda? Och så vill jag veta mer om den här bulgariske ungdomsspelaren som lämnade oss för Turkiet och bytte namn och ålder.

Hasse: Som liten var jag mer imponerad av spelarnas smeknamn än jag vara av deras spel. Namn som Bajdoff och Zamora satte igång fantasin. Spelet såg jag inte så mycket av eftersom det alltid var någon som stod framför en på Berget. Men av de IFK-spelare jag sett är jag mest imponerad av Ove Kindvall. De spelarna som hjärtat klappar extra för är ”slitvargarna”. De som hela tiden hänger i, exempel på det är Mikael Blomberg, Patrik Jönsson. Nu håller jag koll på de blivande kultspelarna Nyman och Fransson.

KAMRATERNA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *