Inför Vänersborg: Se upp med Gashi, IFK!

IFK Norrköping möter Vänersborgs FK i den andra gruppspelsmatchen i Svenska cupen. Vi ringde upp sportchefen Toni Andersson på lokaltidningen TTELA för att ta reda på lite mer om lördagens motståndare.

Inför den andra matchen i grupp 2 står samtliga fyra lag på en poäng vardera. Snoka tappade som bekant segern mot Örgryte i slutskedet, medan VFK-HBK slutade 2-2 efter att gästerna kvitterat på straff i slutminuterna.

Vänersborgs FK slutade förra året på tionde plats i division 2 Norra Götaland. Föreningen har gjort en snabb resa uppåt i seriesystemet de senaste åren.

– För bara fem, sex år sedan spelade man i division 6, säger Toni Andersson som följer VFK nära.

Hur har man lyckats klättra så snabbt?
– Tränaren Raimo Käkelä, som slutade förra året, har varit med från division 5 och gjort stordåd. Han har betytt mycket. VFK har tagit upp kampen med och gått förbi Vänersborgs IF som tidigare varit nummer ett. Nu spelar båda lagen i division 2 och det är totalt sett ett uppsving för fotbollen i Vänersborg jämfört med för tio år sedan.

Finns det plats för två lag på den här nivån i en liten stad som Vänersborg?
– Ja, båda har haft en bred ungdomsverksamhet och producerat många talanger till egna lag och lag runt omkring.

I sportsammanhang är Vänersborg annars mest känt för bandylaget IFK Vänersborg. Vi frågar Toni Andersson vilket status fotbollen har.

– Bandyn är fortfarande nummer ett och kommer nog vara det även framåt. Där snackar vi helt andra publiksiffror. Men fotbollen är på väg, det snackas mycket fotboll i staden.

På vägen till Svenska cupens gruppspel slog Vänersborgs FK ut allsvenska Jönköpings Södra. En skräll tyckte många, men det var en klar seger minns TTELA:s sportchef.

– Det var liksom inget större snack, VFK var bättre. Jönköping hemma är kanske ändå en rätt tacksam match om man ändå ska möta ett allsvenskt lag.

I den matchen gjorde Valon Gashi mål, som vanligt får man säga. 27-åringen svarade förra året för totalt 28 mål varav 20 kom i seriespelet. Han gjorde också båda målen mot Halmstad i förra veckan.

Vilka spelare ska IFK annars hålla koll på?
– VFK har kryddat truppen med spelare utifrån, det är inte så många egna produkter längre. De har en yttermittfältare till vänster, Andelo Vekic, som är väldigt bra och håller högre klass än division 2. Och Robin Iglicar, med ett långt förflutet från Ljungskile, är ett bra nyförvärv. I huvdsak är det dessa tre.

Hur skulle du beskriva VFK:s sätt att spela?
– Det är en rolig, offensiv och fyndig fotboll.

Hur ser intresset ut för matchen i Vänersborg?
– Lördagen är ju en fantastisk idrottsdag i Vänersborg. Klockan ett är det Svenska cupen, klockan fem är det Vänersborg-Villa i bandyns kvartsfinal. Det är nog många som kombinerar de matcherna.

Bandyn kan dra flera tusen personer. Fotbollen och VFK lockade 812 personer mot HBK till Vänersvallens konstgräs förra helgen. Toni Andersson tror att den siffran kan slås när IFK gästar.

– Det blir nog runt tusen personer, Norrköping borde vara ett mer attraktivt lag än HBK.

I ”Trestad” där Vänersborg ligger finns ju också närbelägna Uddevalla och Trollhättan – med lag som Oddevold, Ljungskile och FC Trollhättan. Är det en fördel eller en nackdel?
– Konkurrensen från Uddevalla med Oddevold i division 1 finns och har alltid funnits, de är ett snäpp över. Problemet nu är att det är fyra lag i division 2. Förutom VFK och VIF är det nu också FC Trollhättan och Skoftebyns IF från Trollhättan.

– De fyra kommer slå varandra och kanske öppna upp för Karlstad BK och IFK Uddevalla. Men sen är det många som säger att det är spännande. Det blir många derbyn, på gott och ont.

KAMRATERNA