Jens Gustafsson om DIF: ”En bygd som andas fotboll”

Mohanad Jeahze, här i U21-match mot MFF.

Sedan tidigare är Erik Lindell utlånad till Degerfors. Nu är det också klart att Mohanad Jeahze ansluter till Superettanklubben på lån. Men det är inget uttalat samarbete mellan IFK och DIF, utan snarare goda relationer mellan klubbarna som ligger till grund för utlåningarna.

IFK Norrköping har nu alltså två unga, lovande försvarare utlånade till klassiska Degerfors IF. Även Gentrit Citaku kunde tillhöra rödvitt vid det här laget då han provtränade med klubben tidigare i vintras. Men klubben valde att inte gå vidare med ”Genta” då man tyckte att han var för otränad.

Det finns dock inget uttalat samarbete mellan IFK och Degerfors, berättar Jens Gustafsson:

– Nej, det är inget uttalat mer än att vi genom Tony Martinsson har goda kontakter med Degerfors.

Varför är Degerfors en bra klubb att komma till?
– Vår bedömning är att det är en utmärkt miljö för våra spelare som är på gränsen till nästa steg i utvecklingen. Att spela elitmatcher som vi inte kan erbjuda för tillfället.

– Degerfors är en bygd som andas fotboll, som i stort sett gör att man bara kan koncentrera sig på fotbollen. Det finns även ett visst tryck på DIF som kan liknas med andra tuffa miljöer.

Lindell är utlånad hela säsongen. Men Jeahze bara till sommaren. Varför?
– Dels för att de fick en skada, sen var det vår önskan att ha det så gällande Mohanad så att vi får tillbaka honom när Europaspelet har börjat.

I och med de goda kontakterna klubbarna emellan: Kan det vara aktuellt att DIF-spelare går andra vägen – alltså till IFK?
– Så kan det vara, men vi koncentrerar oss på de som vi har i föreningen och gör vårt yttersta att de ska bli så bra som möjligt. Man ska aldrig stänga dörren, men nu i A-truppen är balansen bra.

Hur tät avstämning kommer du ha med DIF om Lindell och Jeahze?
– Vi ser ju Degerfors matcher och har nära kontakt med tränare och sportchef. Den kontakten är upparbetad och den har vi kontinuerligt. Men det är inte så att vi har sagt att vi ska höras varje torsdag.

KAMRATERNA