IFK Norrköping gjorde ett rekordresultat 2016 och klubben har nu ett eget kapital på runt 70 miljoner. Samtidigt går man back på driften med ett antal miljoner. Så hur bra ser det ut egentligen – på kort och lång sikt?
– Det är ett fantastiskt resultat på sista raden. Intäktssidan har ökat extremt mycket, säger Petter Kindlund, auktoriserad revisor på Certe Revision och IFK-supporter som följt klubben nära under många år.
– Men man ska komma ihåg att det är ett speciellt år, med många engångsintäkter. Eller åtminstone inte intäkter som föreningen kan räkna med under ett normalår. Med dessa engångsintäkter kommer självklart även engångskostnader.
Petter Kindlund understryker att han endast har studerat årsredovisningen som hastigast och inte har samma grundinformation som föreningen. Men han gör ändå bedömningen utifrån årsredovisningen att IFK Norrköping under 2016 sålt spelare för uppskattningsvis 33 till 39 miljoner kronor – Alexander Fransson, Arnor Traustason, Emir Kujovic och Christoffer Nyman. För detta har man haft kostnader på drygt 6 miljoner kronor i arvoden till externa parter.
IFK har också lagt runt 13 miljoner på att värva spelare. Huruvida dessa pengar endast är ersättningar till de säljande klubbarna eller om de också innehåller arvoden till externa parter och sign-on till spelarna är dock oklart.
– De här pengarna påverkar dock inte resultaträkningen som en kostnad, utan föreningen har valt boka upp spelarförvärv som en balanstillgång, som de sedan gör årliga avskrivningar på. Det som påverkar resultatet för 2016 är avskrivningar man har gjort på spelarförvärv på 1,8 miljoner, säger Kindlund.
Samtidigt har klubben fått bidrag från Svensk Elitfotboll på flera miljoner för Champions League-förberedelser, ersättningar för de spelare som var uttagna till EM och gjort extra intäkter i och med matchen mot Rosenborg i CL-kvalet.
– Det är ett fantastiskt resultat som nu lägger grunden för framtiden. Varje förening bör ha ett starkt eget kapital, för att kunna parera sämre ekonomiska år i framtiden, och kunna ha mellanår där föreningarna har råd att anpassa kostnadskostymen, säger Kindlund.
Men när det gäller driften ser det inte lika bra ut. IFK Norrköping har för andra året i rad visat upp ett publiksnitt på över 10 000 besökare. Det innebär 167 000 besök – 15 allsvenska hemmamatcher och CL-kvalet mot Rosenborg – på Östgötaporten under 2016. Men publikintäkterna uppgick till förhållandevis blygsamma 18,4 miljoner. Som jämförelse kan nämnas att IF Elfsborg hade ett ganska svagt publiksnitt och en totalpublik på 111 000. Men ändå kom klubben upp i ungefär samma publikintäkter som IFK.
Även på sponsorsidan ligger IFK Norrköping en bra bit efter Boråsklubben. Elfsborg drar in 35 miljoner från sponsorer och partners – IFK har knappt hälften.
– Att IFK går back på driften någonstans mellan 5 och 10 miljoner, som kassör Kjell Jonsson Branzell har uppgett, är inte hållbart i längden, säger Kindlund.
– Utmaningen ligger nu i att investera långsiktigt för att öka de återkommande intäkterna som till exempel publik och sponsorer. För föreningen kan inte räkna med UEFA-ersättningar på 10 miljoner och spelarförsäljningar för 30 miljoner per år.
IFK uppger själva att staben kring föreningen har ökat. Men Petter Kindlund påpekar att samtidigt som de anställda inklusive spelare utökats med sex personer har personalkostnaderna ökat med 11 miljoner kronor.
– Jag helt övertygad om att det inte bara är högre kostnader rörande tjänstemän, utan att även spelarnas löner och ersättningar har ökat. Sen är det svårt att veta hur IFK klassificerar till exempel sign on-summor.
I bokslutet redovisas både resultatet för moderföreningen IFK Norrköping och för koncernen. I den sistnämnda ingår förutom moderföreningen även de tre dotterbolagen Parken Event, Norrköping Idrottspark AB och IFK Performance Center. Men dessa påverkar endast resultatet i liten utsträckning, uppger Petter Kindlund. Han påpekar också att IFK Performance Center är samma bolag som nu nedlagda Peking Soccer Invest (PSI).
– Men det är inget konstigt med det, utan handlar bara om att är enklare att byta namn på ett bolag än att starta upp ett nytt, säger Petter Kindlund.
KAMRATERNA