Svenska cupen – här är förutsättningarna

Idag går IFK Norrköping in i Svenska cupen. För en del supportrar är intresset för cupen kanske lite halvljummet  – men en cupvinst skulle faktiskt ha en konkret betydelse för sommarens europakval.

I eftermiddag möts IFK Norrköping och Örgryte IS på Östgötaporten i lagens första gruppspelsmatch. Sammanlagt är det åtta grupper där endast gruppvinnaren går vidare till kvartsfinal.

Men det är inte bara att vinna gruppen som är viktigt – utan hur man vinner den. De fyra bästa gruppvinnarna blir seedade i kvartsfinalen och får dessutom hemmaplansfördel där. Förra året tappade IFK poäng i den sista gruppspelsmatchen mot Jönköpings Södra, blev oseedat och lottades mot Malmö FF som vann kvartsfinalen i Malmö. Efter kvartsfinalen är det däremot fri lottning.

För lag som IFK Göteborg eller Elfsborg är Svenska cupen en sista chans att få kvala till Europa League. IFK Norrköping är liksom AIK redan klara för kvalet som drar igång i juni. Men en cupvinst skulle ändå kunna vara betydelsefull ur det perspektivet för IFK. Enligt Uefas regelverk rankas en cupseger högre än en andra- eller tredjeplats i Allsvenskan. Det innebär att cupvinnaren går in i den andra kvalomgången till Europa League, medan tvåan och trean från Allsvenskan går in i kvalomgång 1.

KAMRATERNA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *