Pär Zetterberg om Kujovic och slukhålet Belgien: ”Jag förstår det inte”

Bänkad – och nu även offentligt sågad av tränaren. Liksom många andra svenska spelare har Emir Kujovic det tufft i Belgien. Vi ringde upp en före detta svensk storspelare för att försöka förstå varför.
– Jag trodde absolut Emir Kujovic skulle lyckas bra. Han har jag trott på, säger Pär Zetterberg.

Pär Zetterberg lämnade Falkenbergs FF som 16-åring för belgiska Anderlecht. Då, i mitten på 1980-talet, var det allt annat än vanligt att svenska ungdomar lämnade Sverige så tidigt. Men det skulle visa sig vara ett bra val – i alla fall för klubblagskarriären. Zetterberg spelade över 280 matcher för Brysselklubben och tog hem fem ligatitlar. Det blev också en avstickare till den grekiska storklubben Olympiakos där han var med och vann ligan tre gånger.

Anderlecht och Belgien har av naturliga skäl en särskild plats i hans hjärta. Men någon bra anledning till varför så många svenskar misslyckats i Belgiska Jupiler League har han faktiskt inte.

– Jag förstår det inte. När nån har frågat mig om en svensk spelare som går till Belgien har jag alltid sagt att jag tror att de kommer lyckas. Och det har slagit fel varje gång. Nu undrar folk vad fan jag säger, säger Zetterberg.

Men varför är Belgien så svårt att lyckas i? I Holland går det ju rätt bra för svenska spelare.
– I Holland ska man vara bra en mot en. De som är bra på det är ofta de som lyckas där. I Belgien är det väldigt taktiskt och man ska kunna lite av varje. Jag tycker ändå svenskar oftast är tillräckligt allround för den ligan.

Om man jämför kvalitetsmässigt, hur stor är skillnaden mellan Belgiska Jupiler League och Allsvenskan?
– Jämför man topplagen och säger att de möts tio gånger, så tror jag de belgiska skulle vinna sju och de allsvenska lagen tre. Men samtidigt går Allsvenskan framåt. För några år sedan skulle kanske de allsvenska lagen vinna en eller två matcher av tio.

– Topplagen i Sverige blir absolut bättre, samtidigt har vi fortfarande problemet att de allsvenska toppspelarna har svårt att ta plats i Belgien. Men det har inte så mycket med spelarnas kvaliteter att göra, tror jag.

En klubb som Gent har 31 spelare i truppen och nio utlånade. Samlar man på sig för många spelare?
– Ja, det gör de. Man betalar ganska bra, överdrivet bra, till många spelare. Även fast du sitter på bänken eller kanske inte ens är med i truppen tjänar du bra. Det är därför många stannar kvar.

Emir Kujovic tränare sågade ju honom nyligen. Är det normalt?
– Nej, jag blir överraskad själv, faktiskt chockad att han gjorde så.  Jag tycker inte man har gett honom chansen. Och då tycker jag det är konstigt att man uttalar sig på det sättet.

Nyligen blev Isaac Kiese Thelin klar för Anderlecht på ett lån. Blir du rådfrågad inför en sån affär?
– Nej, det visste jag faktiskt inte om. Jag har en känsla av att det har gått ganska snabbt. Annars pratar jag fortfarande med klubben men jag tar inga beslut.

Hur ser du på honom som spelare?
– Jag kan inte säga att jag följt honom men han gjorde fantastiskt bra ifrån sig i Malmö FF. Jag har inte fått den här inblicken egentligen. Han har väldigt många egenskaper som gör att han kan lyckas.

”Vi kommer få se Jens i större sammanhang”

I Sverige är Falkenbergs FF laget i Pär Zetterbergs hjärta. Fram tills i höstas satt han i föreningens styrelse och dessutom har sonen Erik Zetterberg nu debuterat för FFF. Genom åren har han då och då tränat med klubben, och har då stött på IFK:s nuvarande tränare Jens Gustafsson en del, som ju spelat närmare 200 matcher för klubben.

– Jag känner Jens ganska bra, jag har tränat med honom och har ju sett honom spela i FFF. Även då var han en väldigt ledande person. Man märkte ganska tidigt att han hade egenskaper att bli en väldigt bra tränare. Han coachade enormt mycket, berättade mycket för spelarena om de stod rätt i positionerna. Vad jag har förstått har han alltid stått högt i rang.

– Väldigt många var överraskade när han fick gå från Halmstad. Han lyckades väldigt bra där med det materialet.

Janne Andersson har ju varit ”Mr Norrköping” de senaste åren. Men att Jens lyckats så bra trots att så många spelare försvann – utan att klaga utan bara fortsätta på sin inslagna linje – är fantastiskt bra. Det är egentligen nu det riktiga arbetet börjar för honom. Om Jens fortsätter att utvecklas kommer vi få se honom i större sammanhang framöver. Det är jag hundra procent säker på.

Vad tror du om Allsvenskan 2017?
– Malmö kommer alltid vara favoriter. Det är intressant att de har ny tränare, men de är ju ändå storfavoriter. Sen kommer de andra lagen, AIK är ju alltid där, Norrköping tror jag fortfarande kommer vara med där uppe. Elfsborg tror jag kommer vara bättre än i fjol. Det är svårt att veta. Man har ju alltid ett eller två överraskningslag. Kommer det vara något av stockholmslagen? Jag vet inte. Men i mars månad när alla övergångar är klara tror jag att man vet mer hur bilden kommer att se ut.

KAMRATERNA