IFK-talangen Pontus Almqvist: ”Har inte bråttom”

Han nobbade ett proffskontrakt i England för att nå Europa genom IFK Norrköping istället. Vi ringde upp Pontus Almqvist som hoppas kunna göra som Christoffer Nyman och Alexander Fransson och slå igenom i Peking.
– Man vill komma upp i A-laget och sedan är det utlandet som gäller, säger 17-åringen från Nyköping.

Första gången han kom till IFK var hösten 2014 då han var med på klubbens höstläger. Pontus tillhörde då Syrianska och spelade dessförinnan för moderklubben Nyköpings BIS. Men IFK kändes rätt för den då 15-årige spelaren och han flyttade till Norrköping och klubbens ungdomsverksamhet.

Efter lite mer än ett år i Norrköping kom han dock in på ett annat spår. Talangprojektet Nike Academy, för spelare mellan 16 och 21 år utan proffskontrakt, kom till Stockholm och Pontus provspelade. Han imponerade så pass att han fick chansen av sportföretaget att flytta till England och leva som ett proffs vid engelska fotbollsförbundets anläggning St George’s Park i staden Burton-upon-Trent.

Det blev sju månader i England vilket Pontus beskriver som väldigt utvecklande tid. Han fick kontinuerligt spela mot U21-lag från Premier League och Championship. Ett par klubbar, däribland Sheffield Wednesday och Barnsley, var intresserade av att skriva proffskontrakt med svensken. Närmast var det med Derby County i andradivisionen.

– Jag var där och provtränade och de erbjöd mig ett proffskontrakt. Men de har mycket pengar och köper spelare till sitt A-lag och det är svårt att komma upp där.

När IFK fick höra om engelsmännens intresse agerade man för att behålla Pontus som under utlandsvistelsen haft sin spelarlicens hos IFK. Ynglingen ville själv återvända till Sverige och ta vägen via Allsvenskan för att komma ut som proffs i Europa.

– Det är enklare att komma upp i A-laget här i Norrköping när jag får träna med dem hela tiden, säger Pontus som inspirerats av den resa Totte Nyman och Alexander Fransson gjort.

– Ja, det har man ju sett och så vill jag att det blir för mig med om några år, säger Pontus som hoppat av skolan för att satsa allt på fotbollen.

Vad är dina mål med säsongen 2017?
– Jag ska jobba hårt och visa hundra procent på varje träning för att få förtroende. Jag ska bygga upp mig lite mer och har inte bråttom och IFK har en plan för mig, säger Pontus som hoppas göra allsvensk debut nästa säsong.

Det är till höger på mittfältet som den tvåfotade talangen helst vill spela.

– Jag gillar att driva bollen med vänstern och sedan gå inåt och släppa den eller dra på ett skott. Jag slår gärna den avgörande passningen, säger han.

När du kom till Norrköping för några år sedan var Janne Andersson manager. Nu är det Jens Gustafsson. Vad är ditt intryck av honom?
– Jag tycker han är väldigt bra. Han har en bra plan för mig och vet vad han pratar om. Han skämtar mycket, är ofta glad och ger tips på hur jag ska vara med de andra. Det känns som att han har förtroende för mig.

KAMRATERNA

Fotnot: Vi har tidigare pratat med två andra IFK-talanger, Marwan Baze och Henrik Castegren. Läs på länkarna nedan:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *