Jens Gustafsson om jakten på en ny forward: ”Kan inte vara så kräsen”

Spelarna har nu gått på semester från den kollektiva träningen. Men för Jens Gustafsson handlar vinteruppehållet mycket om att förbereda truppen och taktiken för nästa säsong.
– Jag arbetar för att vi ska bli så slagkraftiga vi någonsin kan, säger IFK:s manager.

Han berättar att arbetet under vintern dels handlar om att scanna av spelare som kan vara intressanta för IFK i framtiden, dels att spelarna i truppen ska få en så bra vila som möjligt för att vara redo för säsongen 2017 på bästa sätt.

– Uppbyggnadsperioden startar om några veckor och jag skulle bli väldigt förvånad om någon spelare kommer tillbaka i dåligt skick, säger Jens.

Vi frågar om han tror att vi får se någon större omsättning av spelare i vinter:

– Det är en hypotetisk fråga som är svår att svara på. Vi är tydliga med att vi har ett starkt förtroende för de spelare vi har. Sedan om det händer något som gör att någon annan klubb är intresserad får vi ta det då. Men det är inget vi ligger sömnlösa över.

Känner du dig bunden till ett särskilt spelsystem inför nästa år?
– En av våra målsättningar är att kunna variera lite mer i våra utgångspositioner. Det kommer vi arbeta med framöver. Det betyder att vi behöver jobba med tydlighet och principer i vårt sätt att spela. Att alla finner en trygghet i respektive roll. Det är den enskilt viktigaste saken för utveckling.

Är det någon spelartyp eller egenskap som du saknar i truppen?
– Nej, det tycker jag inte. Vi har intressanta egenskaper och vi jobbar hela tiden med att spelarna ska ta kliv i sin utveckling. Och det finns intressanta egenskaper som inte kommit fram till publiken på Östgötaporten ännu.

IFK:s trupp kännetecknas till stor del av kvicka, tekniska spelare som David Moberg Karlsson, Tesfaldet Tekie, Nicklas Bärkroth och Niclas Eliasson. Dessutom har man ynglingen Pontus Almqvist på tillväxt som Jens Gustafsson beskriver som ”en snabb yttermittfältare som är skicklig med bollen.” Och så ryktas ju Simon Skrabb, med liknande egenskaper, vara på väg in.

Behövs det inte någon annan spelartyp offensivt? Kanske en storväxt anfallare som kan ta emot och hålla i bollen? funderar vi.

– När det kommer till forwardspositionen så har vi stort förtroende för Holmberg, Sebastian och Bukva som står på tillväxt. Men vi behöver en till för att det ska vara en hälsosam konkurrenssituation som driver den lagdelen framåt. Där behöver vi förstärka, säger Jens och fortsätter:

– Men man ska veta att när det kommer till forwards så kan man idag inte vara så kräsen i olika egenskaper. Här gäller det att först och främst hitta en forward som är intressant för framtiden, sen kommer de egenskaper som den spelare besitter i andra hand. Det är så det ser ut i forwardsvärlden idag.

Vad tycker du att ni har utvecklat under hösten?
– Vi har gått framåt i vårt passningsspel och blivit bättre på att skifta tempo. Kontringsspelet har blivit bättre och hur vi har fördelat våra löpningar i laget över åtta utespelare i nästan varje anfall.

KAMRATERNA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *