Värnamojournalisten om Citaku: ”Känns som en humörspelare”

Hur går det för Gentrit Citaku i Värnamo? Vi frågade Patrik Nilsson på Värnamo Nyheter som har sett IFK-lånet i ett par matcher under hösten.
– Han har visat att han håller kvalitet i vissa matcher men faller bort fullständigt i andra, säger sportreportern.

Gentrit Citaku har haft svårt att ta en plats på Pekings mittfält och lånades i somras ut till IFK Värnamo i Superettan för att få mer speltid. Fem matcher från start (varav utbytt i fyra) och tre inhopp har det blivit för 20-åringen som under hösten noterats för två målgivande passningar.

Patrik Nilsson berättar om sina övergripande intryck av Gentrit:

– Enligt mitt tycke är han en teknisk kille som skulle passa i en släpande roll bakom en ensam anfallare. Mitt första intryck av honom var när han blev inbytt och fick sina första minuter när Värnamo mötte Gais på bortaplan. Jag tyckte då att han kändes lite loj i bolltoucherna och med det menar jag att inlägg och passningar kändes lite halvdana.

– Sedan har han visat att han håller kvalitet i vissa matcher men faller bort fullständigt i andra. Han känns som en humörspelare där han får svårt att vara kreativ när det går emot. Sedan kanske inte just hans spelstil passar in i ett IFK Värnamo som gärna vill backa tillbaka, invänta motståndarmisstag och gå lite på kontring.

Gentrit har främst spelat till vänster eller höger på mittfältet i Värnamo. Men i senaste matchen mot Syrianska (1-1) fick han chansen på topp tillsammans med Pär Cederquist.

– Han gjorde, enligt mitt tycke, en slätstruken insats och var faktiskt ganska osynlig, säger Patrik Nilsson.

Vad tycker du att Gentrit har bidragit med i Värnamotröjan?
– Han har bidragit med en del offensiv kraft men inte alls på en nivå man kanske ska förvänta sig om man är på gränsen till Norrköpings matchtrupp.

Finns det något han kunde han ha gjort bättre så här långt?
– Det är en svår fråga. Jag tror inte han hade kunnat gjort så mycket mer. Han kom till ett lag i en dålig trend och den trenden har ju knappast vänt.

Värnamo har under hösten dalat från sjätte till elfte plats i Superettan. Senaste segern kom den 2 juli mot Dalkurd.

– Det är ett svårt läge att komma in i som utlånad spelare och jag tror att han har gjort vad han kunnat, säger Patrik Nilsson.

Har han levt upp till förväntningarna?
– Jag, som bevakar laget, hade inte hört talas om honom innan men såg hans frisparksmål i U21-finalen förra året (se det i spelaren nedan) när jag kollade upp honom och förväntade mig därmed en bra fot på fasta situationer, bland annat. Men där har Värnamo redan Johan Svahn som bevisligen har levererat på de punkterna med ledning i Superettans assistliga. Så just i den formen har han inte fått visa så mycket. Två assist har han levererat hittills och båda är på inlägg så lite känsla i högerfoten har han visat.


Efter säsongen går låneavtalet ut och Gentrit har kontrakt med IFK Norrköping över 2017. Patrik Nilsson tror inte att Värnamo är så intresserade av att behålla honom.

– Det betvivlar jag. Han har fått en del speltid men efter den oerhört slätstrukna insatsen mot Frej hemma för drygt en månad sedan fick han sitta på bänken i tre raka matcher, förvisso med inhopp, innan han fick starta senast. Men jag tvivlar på att Värnamo vill ha honom även nästa säsong, då tror jag att man hellre letar efter ett mer permanent alternativ.

Nästa match för IFK Värnamo är borta mot Assyriska på söndag. Med eller utan Gentrit Citaku i startelvan?

KAMRATERNA