Jens Gustafsson om värvningar: ”Inlån inte något vi ska sträva efter”

Allsvenskan är inte ens färdigspelad men redan har IFK-fansen börjat prata om drömvärvningar till nästa år. På önskelistan hos många finns till exempel spelare som Kristoffer Olsson, Mujo Tankovic och kanske Emir Kujovic.

Kamraterna ringde upp manager Jens Gustafsson för att prata om värvningsstrategier, forwardsuppsättningen och hur man ska ta sig an Elfsborg på onsdagskvällen.

De senaste värvningarna har varit födda 1993 (Holmberg), 1994 (Moberg Karlsson) och 1995 (Eliasson). Ska man tolka det som att det främst är förhållandevis unga spelare ni kommer värva även framöver?
– Det är helt beroende på dynamiken och sammansättningen åldersmässigt som finns. Det kan finnas äldre attraktiva spelare ute på spelarmarknaden som kan förstärka kvaliteten i laget. Men vi kommer i den mån det går utbilda den typen av spelare själva, det blir lämpligast att rekrytera i kategorin unga men ändå erfarna spelare. Om man ska ha möjlighet att sälja spelare i framtiden så blir det mer problematiskt om man värvar 30-åringar

Janne Andersson pratade ibland om en lagkapten i varje lagdel. Hur ser du på det?
– Ja, det kan vara en målsättning. Nu vet vi ju att ha en pappa eller kapten som samtidigt sprutar in mål blir inte kvar i Allsvenskan så länge. Jag tror det är få förunnat att ha det i varje lagdel. Jag tänker inte så mycket i de banorna utan helhetsmässigt.

Ett sätt att få in spelare av hög klass som man kanske har svårt att värva är att låna in dem. Hur ser du på inlån av spelare?
– Jag tror inte att inlån är något vi ska sträva efter. Sen styr inte vi allt det där. Emellanåt är det den enda vägen för att värva en spelare.
– Det är ju kopplat till de förväntningar som råder ute på marknaden. Med Niclas Eliasson var ett lån det enda sättet.

Men hade ni lånat Eliasson utan en utköpsklausul?
– Nej.

Många supportrar förväntar sig nog en forwardsvärvning i vinter. Nu i höst  har Sebastian Andersson, Kalle Holmberg och Niclas Eliasson spelat på topp. Vilka ser du som forwards i dagsläget?
– Sen har vi Adin Buvka och David Moberg Karlsson som kan spela där också. Men det är klart att här finns det ett behov att få in en spelare till

Det har pratats om Eliasson som vänsterback också?
– Ja, Eliasson är flyttbar (skratt).

Är det en forward som går direkt in eller snarare en tredje- eller fjärdeforward som ni tittar på?
– Nu tycker jag vi blir lite detaljerade. Men vi ser att vi blivit av med två forwards i somras och ersatt med Kalle Holmberg. Vi vet att Adin behöver lite mer tid. Det råder ingen tvekan om att vi ser över den positionen.

Nu är tredjeplatsen säkrad. Vad innebär det?
– Jag tycker det är vettigt att ha med sig i sina tankar och känslor vad som oftast händer med lag som vinner SM-guld, att många spelare försvinner vilket också har hänt. Och har med sig den tuffa tiden som man kan se tillbaka på som Norrköpingssupporter. IFK gjorde ett fantastiskt 2015 och har gjort ett väldigt bra 2016 om du frågar mig. Man måste sätta det i perspektiv till vad som har hänt tidigare.

– För oss som förening är det jätteviktigt med tanke på allt som blir med förberedelser inför europamatcher. Som lag eller snarare som trupp blir det en tät och tuff matchning. Många spelare behöver individuellt den typen av matcher för att ta nästa steg framåt.

Med Europaspel säkrat känns det som att laget har allt att vinna. Kan man för en gångs skull använda sig av tabellpositionen i uppladdningen? Istället för det vanliga snacket om att komma så väl förberedda som möjligt.
– Jag kan tycka att har vi nått så här långt genom att tänka på ett sätt så ska vi inte ändra på det. Det är inte tabubelagt att prata om tabellen. Men vi använder inte det som ett steg i vår utveckling.

Det måste ändå vara psykologiskt viktigt att ni vann senast efter tre raka förluster?
– Oh ja. Det är ju jätteviktigt, vi kan predika hur mycket som helst. Men segrarna är viktiga för framtidstron.

Elfsborg är något av ett bogey team för IFK Norrköping, vad måste ni se upp med?
– Elfsborg är väldigt starka hemma och passningsskickliga. De kombinerar bra på sista tredjedelen, har bra omställningsspel och individuellt skickliga spelare. Det finns mycket att se upp med. Vi måste vara väldigt noga i vårt försvarsspel, det kommer krävas en enorm arbetsinsats.

Hur kan ni hota dem?
– Med vårt snabba kontringsspel. men också med vår passningsskicklighet och genom att agera med stor rörelse och mod i passningsspelet.

KAMRATERNA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *