Klubbdirektören om IFK-fansens missnöje med souvenirutbudet: ”Viktigt att ha attraktiva produkter”

I vår stora enkät om IFK Norrköping handlade ett område om IFK:s souvenirutbud. Majoriteten av de som svarade på undersökningen är missnöjda med vad IFK erbjuder. Vi pratade förbättringsarbete med klubbdirektören Patrik Selin.

I enkäten, som besvarades av 538 personer, svarade cirka 60 procent att souvenirutbudet är dåligt eller mycket dåligt. I fritextsvaren stod det bland annat:

”Finns inga stilrena souvenirer.”
”Det måste gå att öka souvenirutbudet.”
”Skapa mer ’neutrala’ plagg som man kan bära utanför matchdag.”
”Större utbud på småprylar, förbrukningsvaror i shopen eftersöks.”
”Finns inget urval på snygga kvinnliga supporterkläder.”

tycker-om-souvenirutbud
IFK kan verkligen förbättra utbudet tycker enkätdeltagarna.

Patrik Selin är IFK Norrköping klubbdirektör. Han har tidigare arbetat inom retail på bland annat Media Markt och Intersport. Vi ringde upp honom för att höra hur han ser på missnöjet bland fansen.

– Det är självklart att vi vill ha ett sortiment som tilltalar alla, säger han och menar att man gärna tar emot önskemål på vilka produkter som efterfrågas.

Är du förvånad att det ser ut så här i vår enkät?
– Jag har jobbat med retail i 25 år. Att ha ett sortiment som är hundraprocentigt klockrent är en utopi. Det som är intressant är att ta det ett steg längre; att se vad som saknas så att vi kan hjälpa till att ta fram intressanta produkter.

kopte-senast-souvenir
Nästan hälften har köpt något i år.

Trots att så många är missnöjda med utbudet har nästan hälften köpt en souvenir under 2016. Hur tolkar du det?
– I ett rent marknadsekonomiskt perspektiv så betyder det att man tycker om produkterna, annars skulle man inte köpa dem. Vår strävan är att utveckla detta. Med min bakgrund inom retail ska vi vara oerhört lyhörda för vad man tycker och tänker.

Hur då?
– Det är rätt enkelt, man kan ha en dialog i ett forum där man träffar olika supportergrupper och göra undersökningar. Utifrån det kan vi skapa ett sortiment som tilltalar.

Planerar ni att ha sådana forum?
– Vi har haft diskussioner med supportergrupper om vad som kan vara passande. Det finns två sidor av myntet: volym, och short living med en livslängd på en-två månader. Att hitta en kombination med en bas som är är volymdriven och en med edge-produkter är det charmiga och krispiga.

Du kommer ju senast från Media Markt. Finns det något som IFK:s souvenirförsäljning kan lära av hemelektronikhandeln?
– Kanske inte så mycket från Media Markt, men från en Intersportbutik som jag ägde i tolv år i Norrköping. Det är viktigt att ha attraktiva produkter som har bra kvalitet, och säkerställa att det görs på ett tillbörligt sätt så att vi inte har fel tillverkare.

Idag går det att köpa souvenirer på bland annat kansliet, på arenan vid matcher, i Stadium-butiker och i webbshopen. Vi frågar Patrik om det är någon kanal som är extra viktig för souvenirförsäljningen:

– Tittar man framledes så ska det vara vid matcharrangemangen, när vi har över tio tusen på Östgötaporten som kommer till oss. Där vill vi naturligtvis sälja och ha ett sådant sortiment att man får med sig hem det man vill ha.

Klubbdirektören säger att man till säsongen 2017 kommer ha en ”helt annan approach på merchandising” och nämner exempelvis undersökningar som ett sätt att ta reda på vad som saknas i sortimentet.

– Vi kan inte bara köpa hem en massa varor som ligger på hyllan och sen rea ut dem. Vi måste göra det med smartness.

Har du någon uppfattning hur ni står er gentemot andra allsvenska klubbar när det gäller försäljning av souvenirer?
– Pratar man runt med kollegor i Allsvenskan så förstår man att det inte är så lätt som man kanske tror att spruta ut supporterprodukter, förutom basprodukter som halsduk och matchtröja. Många skulle nog vilja vara lite bättre. Vi har inte en kultur som i England eller i Mellaneuropa. Men jag känner att det blir bättre för varje år som går. Man köper en supportergrej utifrån ett stolthetsperspektiv.

Omkring hälften lägger under 500 kronor per år på souvenirer.
Omkring hälften lägger under 500 kronor per år på souvenirer.

I enkäten framkom det önskemål om att medlemmar och årskortsinnehavare borde få rabatt på en halsduk eller någon annan souvenir.

– Alla möjligheter finns. Inom retail jobbar man med kundklubbar, att medlemmar har mer förmåner än andra som inte är lika lojala. Det tittar vi också på, säger Patrik.

KAMRATERNA

Fotnot: Enkätundersökningen genomfördes mellan 23 och 29 augusti 2016 och baseras på över 530 svar. Enkäten spreds först via Twitter, Facebook och Gopeking.net och delades sedan vidare. Vi vet inte vilka som har svarat på enkäten men har ingen anledning att tro att resultatet manipulerats på något sätt. Man kan dock inte säga att resultatet är representativt för alla som besöker Parken. Däremot så bedömer vi det som mycket sannolikt att många av de tendenser som syns i enkäten hade synts även med ett större och representativt underlag.

Läs också: Restaurangchefen om utbudet på Parken och fansens önskemål: ”Vi kan fixa falafel”