MFF-tränaren: ”Jag tycker inte Norrköping är ett utpräglat konstgräslag”

De är två av Sveriges mest klassiska klubbar. De slåss i den absoluta toppstriden Men IFK Norrköping och Malmö FF möts också i U21-serien på tisdag. Vi ringde upp MFF:s assisterande tränare Olof Persson för att prata toppstrid, konstgräs och U21-matchning.

Sista tredjedelen kvar nu av Allsvenskan, hur är känslan?
– Den är bra. Vi har kommit ut transferfönstret, nu vet vi förutsättningarna. Jag tycker vi har presterat stabilt under de 20 första omgångarna. Det är en fin energi och känsla.

Vad säger du om konkurrenterna?
– Först och främst är det Norrköping. Det som jag imponeras av är att de kör på trots förändring. Man har en tydlig och bra spelidé som man håller fast vid. De unga som kommer in gör det väldigt bra.
– Nu möter vi Göteborg hemma och har chansen att hänga av dem helt och hållet. Det känner nog de också.
– AIK ser starka ut efter tränarbytet, de har fått in ytterligare en tro på kollektivet. Känns som de har fått ytterligare energi.

Nu när Kjartansson är borta, hur påverkar det ert spel?
– Spelmässigt vet jag inte, men han har gjort 14 mål. Det kommer man inte ifrån. Distinkt och utpräglad målskytt. Men det finns andra som får kliva fram, några som står på kö. Markus (Rosenberg) har ju bara gjort tre eller fyra mål, det kan bli fler. Vi kommer lösa det.

Ni i MFF har ju lagt en motion om att ”stoppa” konstgräset. Varför är det så viktigt för er?
– Min personliga åsikt är att det blir lite annorlunda spel. Ska vi hävda oss internationellt så tror jag att gräs eller hybridgräs är melodin. På konstgräs blir det lite annat spel, lite andra spelare.
– Det är svårt att hitta konstgrässpelare som kommer hela vägen in i situationen, i press-spelet och när man ska vara aggressiv.
– På konstgräs blir det lite mer att man turas om att anfalla. Men jag tror också att den största faktorn är att vi internationellt skulle hävda oss bättre. Det skulle gynna alla lagen.

Men blir detta med konstgräset något man drar till för att man har förlorat eller är irriterad? Det var ju ingen som klagade på IFK Norrköpings konstgräs när vi harvade på nedre halvan.
– Jag tror att det sättet som Norrköping spelar, för mig är inte det nån utpräglad konstgräsfotboll. Jag skulle inte koppla ihop Norrköpings framgångar med konstgräs.

Nu på tisdag är det ju U21-match, IFK Norrköping mot Malmö FF i Norrköping. Vad tror du om den?
– Jag tror det blir en bra match. När vi hade ungefär samma förutsättningar förra året blev det 1-1 i Malmö.
– När det är på den nivån så är det väldigt utvecklande. Det liknar en seriematch i Superettan, det är seniorfotboll som liknar riktiga tävlingsmatcher. Det gynnar ju ingen när det blir för ojämnt.

Man får ju ha fem överåriga utespelare i U21-serien, vilket ju innebär att det ibland kan bli ett B-lag mer än ett U21-lag. Hur ”använder” ni U21-serien?
– Ambitionen i år har varit att komma med ett så bra lag som möjligt, utifrån vad som är tillgängligt. Vi har ju inte haft Europaspel att ta hänsyn till. Jag tycker det har varit bra U21-serie.

De senaste 7-8 åren har ni fått fram väldigt mycket Malmökillar – Molins, Jansson, Helander, Olsen, Cibicki, Konate, Rakip – som har satt avtryck i Allsvenskan och även gått vidare utomlands. Lite samma som IFK Norrköping gjort de senaste 2-3 åren. Ser du några likheter mellan IFK och MFF där?
– Jag tycker det är kul, som man ser nu, att det är inte bara en utan flera Norrköpingskillar som kommit fram. Sen vet jag ju inget om arbetssättet. Men det finns många att ta utav. Dagerstål är ju ett fint exempel. Han har kvaliteter, får chansen i a-laget, sen går han in i U21-landslaget. Det är så det ska vara.

Men hur lyckas man med att ha tålamod med talanger samtidigt som man vill slåss om guldet?
– Det är svårt. Det gäller först och främst att ta fram så duktiga spelare och sen så ska de få chansen. Vi har ju några som står och väntar, vi har gjort det ganska bra. Men står man och stampar men inte kommer in får man kanske söka sig någon annan stans. Men det är svårt, det är den balansgången man försöker hitta hela tiden.

I Norrköping har man ju valt att ha ett helt U21-lag i seriesystemet i Sylvia. Hur gör ni med unga spelare som ni tror på men som inte riktigt är redo för MFF:s A-lag?
– De slussas ofta vidare till andra klubbar. Nu har vi till exempel lånat ut Johan Brannefalk som är 17 år till Trelleborg. Vårt U19-lag består annars av nästan bara 17- och 18-åringar.
– Men jag tycker Norrköpings upplägg är bra. Frågan är hur man ska lösa det praktiskt och logistiskt.

KAMRATERNA

U21-Allsvenskan slutspel grupp 1
IFK Norrköping – Malmö FF
Östgötaporten tisdag 13 sept kl 17.30

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *