Cratz om Alexander Fransson: ”Sa åt honom att köra ut bröstet mera”

"Alle" på Parken mot HBK 2015. Foto: Sebastian Sas.
”Alle” på Parken mot HBK 2015. Foto: Sebastian Sas.

Alexander Fransson har haft en stark utväxling på sin fotbollskarriär. På knappt ett år har han blivit svensk mästare, utlandsproffs och debuterat i landslaget. Vi har pratat med Sören Cratz och Daniel Lindahl som följt ”Alle” sedan ungdomsåren i IFK Norrköping.

I april 2013 i den allsvenska premiären mot Mjällby valde Janne Andersson att starta med Alexander Fransson på mittfältet. En ung, lovande spelare som nog inte så många kände till. Ganska nyligen hade de ett år yngre spelarna Kristoffer ”Koffe” Olsson och Mujo Tankovic lämnat IFK Norrköping för London, Arsenal respektive Fulham. Och det viskades redan om den då blott 16-årige Linus Wahlqvist.

Men Fransson klarade premiären med bravur. Och tre och ett halvt år senare tog Janne Andersson åter ut honom på det centrala mittfältet. Fast denna gång för svenska landslaget, i VM-kvalmatchen mot Holland. Den här gången var det desto fler som kände till ”Alle”.

Det har minst sagt hänt en del för honom under de här åren: SM-guld med IFK, proffskontrakt med FC Basel, landslagsspel i OS och så VM-kval.

Sören Cratz, numera pensionär, och Daniel Lindahl inom IFK:s ungdomsorganisation har följt Alexander Fransson sedan han kom till IFK från moderklubben Lindö FF. De båda minns Alle som en lovande och ambitiös spelare. Men han var blyg och lite försiktig och inte den som utmärkte sig.

– Sedan var han ju i IFK under en tid när vi hade otroligt många bra spelare. Jag vet att Sören hade honom lite grann bakom Kristoffer Olsson. Det var Alle och Kristoffer som slogs om en plats, minns Daniel Lindahl som blev U19-tränare samtidigt som Alle kom upp i A-truppen 2013.

Därför har Daniel bara tränat Alexander i några enstaka pass, men sett honom i desto fler från sidlinjen.

– Han har alltid varit långt fram fotbollsmässigt, men inte på ett sånt sätt att man bara kunde säga att han skulle bli riktigt bra. Men jag vill inte kalla honom för en late bloomer heller. Men han har haft en explosionsartad utveckling efter chansen mot Mjällby.

Sören Cratz var tränare för Alexander i juniorlaget omkring 2010-2011.

– Jag hade honom, Koffe, Linus, Mujo och Totte med flera. Jag hade även Alle i juniorlandslaget, säger Sören som försökte pusha den blyga och försiktiga killen:

– På landslagssamlingar med stockholmarna sa jag åt honom att han måste köra ut bröstet mera.

Tog Olssons plats

Alle konkurrerade som sagt i juniorlaget om en plats på mittfältet med Kristoffer Olsson.

– Han var inte riktigt ordinarie i juniorlaget när jag hade honom. Koffe gick före. Men sedan blev Koffe klar för Arsenal och Koffe frågade då om han inte skulle få spela mer på grund av det. Jag sa att det får han så länge han är kvar, men när han gick till Arsenal så tog Alle hans plats.

Dagarna innan Fransson fick chansen mot Holland spelade Kristoffer Olsson i U21-landslaget.

– Att Alle skulle debutera i A-landslaget före Koffe trodde jag inte, säger Sören.

Det blev en tuff match mot Holland för Alexander och Oscar Hiljemark på det centrala mittfältet. Alle syntes i ärlighetens namn inte särskilt mycket. Men Daniel Lindahl tyker att han trots allt gjorde det bra.

– Offensivt så vet man att han har mycket i sig som han kanske inte visade i den här matchen. Man ska förstå att han är född 1994 och gör sin A-landslagsdebut kan man säga. Defensivt så gör han en gedigen arbetsinsats.

– Om man jämför med Hollands träningsmatch mot Grekland så ser man hur lite Holland får spela i den centrala ytan. Det är Alles och Hiljemarks förtjänst att de stänger den.

Både Daniel Lindahl och Sören Cratz menar att Alles vilja och ambitiösa inställning har tagit honom så här långt i fotbollskarriären.

– Det är det som skiljer agnarna från vetet. Det extra drivet som finns hos de som tar sig långt, säger Daniel.

– Alle tränade jämt, minns Sören.

Hur bra kan han då bli? Daniel Lindahl:

– På den nivån han är nu så tittar man på poäng – antal mål och assist. Kan han ta kliv där så kommer han bli ännu mer intressant. För ännu större ligor.

KAMRATERNA

Läs också: Så fick Basel upp ögonen för Fransson

1 kommentar

  1. Man blir väldigt förvånad,när man läser inlägget om Alle. Alla de spelarna det skrivs om -gick ju igenom IFK
    när det fanns en Akademi. Där var ju Ulf Rann och Kaj Kindlund som var de ledande där, ihop med flera andra tränare,dom är de som ska ta åt sig av ”äran”. Sören hade Alle i juniorlaget, men då hade han ju redan allt -skulle ”bara ” slipas till.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *