Möjligt värva ersättare till Totte – men kan bli svårt

Christoffer Nyman har lämnat för Tyskland – och nu har IFK Norrköping bara två renodlade ”färdiga” forwards i truppen. Men trots att det svenska transferfönstret är stängt kan det vara möjligt för IFK Norrköping att värva en ersättare.

Sebastian Andersson och Kalle Holmberg är just nu de två enda ”seniora” renodlade anfallarna i IFK Norrköpings trupp. Unge Adin Bukva får nog antas stå på tillväxt ett tag till och David Moberg Karlsson har i och för sig spelat forward en del tidigare men har i IFK mest spelat på yttermittfältet.

Det svenska transferfönstret är stängt, vilket normalt sett innebär att inga spelarövergångar kan ske. Dispens kan dock beviljas, vilket vi tidigare har skrivit om när David Mitov Nilsson blev skadad.

För att en spelare ska beviljas dispens för en övergång måste denne först och främst vara klubblös och sen måste spelaren visa att denne aktivt sökt ny klubb.

– Man måste visa dokumentation från de klubbar man varit i kontakt med och måste ha varit igång och sökt hela tiden, sa Gerhard Sager, ordförande i SvFF:s tävlingskommitté till oss i våras.

En del supportrar har ställt sig frågan om det är möjligt att få dispens när det inte handlar om någon oväntad skada utan om att klubben har valt att sälja en spelare. Men Gerhard Sager säger att det kan vara möjligt för en spelare att få dispens för att skriva på för IFK Norrköping, trots att klubben satt sig i den här situationen själv.

– Det är spelarens ansträngningar att hitta en ny klubb som vi bedömer. Vi tar inte hänsyn till klubbens situation, säger Gerhard Sager när vi ringer upp honom idag på förmiddagen.

I våras fick Kenneth Udjus dispens för att skriva på för IFK Norrköping och David Boo Wiklander fick dispens för att skriva på för Hammarby. Däremot fick målvakten Davor Blazevic inte skriva på för Jönköpings Södra, då han inte ansågs ha uttömt alla möjligheter till ett kontrakt.

KAMRATERNA

Fotnot: Det svenska transferfönstret är stängt men många andra länders transferfönster är öppna. Det som spelar roll vid en övergång är till vilken klubb eller liga som en spelare ska värvas. De flesta ligor i Europa har ett längre transferfönster innan säsongen drar igång och ett kortare mitt i säsongen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *