Agenten om Eliasson: ”Ovanligt att låna ut till ett bättre lag”

IFK Norrköping lånar Niclas Eliasson från AIK under hösten. Men det finns en klausul som gör att IFK kan köpa loss spelaren efter säsongen ifall man vill det. Men hur fungerar det här med köpoptioner vid lån? Vi har pratat med agenten Patrick Mörk som var involverad i affären mellan IFK och AIK.

Först och främst berättar Mörk att det inte finns några särskilda regler för sådana här optioner. Det handlar om en helt fri förhandling mellan klubbarna och spelaren.

– Det finns en fullständig frihet att formulera vilka villkor som helst, säger han.

Ett lån med en köpoption görs ofta för att klubben som äger spelaren kräver en högre övergångssumma än den andra klubben vill, eller kan, betala på en gång. Dessutom blir det ett sätt för både spelaren och klubben att lära känna varandra.

I fallet med Niclas Eliasson sa IFK:s ordförande Peter Hunt så här till oss tidigare i somras:

”Ett lån kan säkerställa hur individen passar in i vår miljö. Det är en högkaratig spelare, ingen billig spelare. Vi tror mycket på Niclas. Ambitionen är så klart en långsiktig lösning och inte ett lån på några månader.”

Vidare medför en köpoption att klubben som lånar ut spelaren inte kan ta tillbaka den hur som helst eller höja priset om spelaren gör succé i nya klubben. Mörk säger:

– Till exempel kan en option säga att du lånar en spelare för 250 000 kronor för en höst, och sen betalar ytterligare en miljon för att behålla spelaren. Då kan inte den säljande klubben säga att den ångrar sig.

Men eftersom det finns en total frihet i hur låneavtalet mellan klubbarna formas, skulle det teoretiskt sett kunna vara så att klubben som lånar ut skriver in en klausul om att den kan behålla spelaren efter utlåningen.

– Teoretiskt kan man säga att den säljande klubben betalar tillbaka lånesumman plus, om vi höftar, ytterligare 250 000 kronor för att behålla spelaren, säger Mörk.

Förutom avtalet mellan klubbarna finns det också ett avtal mellan spelaren och klubben som vill låna.

– Har man bara option med klubben kan ju spelaren säga att ”jag vill inte vara kvar”.

I avtalet med spelaren är det också bestämt vilket lön han eller hon får i den nya klubben om köpoptionen används, säger Mörk. Det kan vara samma lön som under lånet eller en högre lön.

Hur vanligt är det med köpoptioner vid lån?
– Det är väl vanligast att man gör det nedåt i seriesystemet. I Italien har vi ju Melker Hallberg i Udinese som lånats ut till Serie B för att få speltid. Däremot är det mindre vanligt att man lånar uppåt; Norrköping är ju ett klart bättre lag än AIK får man säga.

KAMRATERNA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *