IFK Norrköpings akademi lockar spelare från utlandet

IFK Norrköpings satsning på ungdomsverksamheten och att ge egna produkter chansen i A-laget har gett eko. Inte bara i Sverige utan även i utlandet.
– Det kan vara spelare från till exempel England eller USA som hör av sig, säger U17-tränaren Tony Martinsson.

Men det är så klart mest förfrågningar som kommer från Sverige. Efter SM-guldet, som till stor del bärgades av egenfostrade och lokala spelare, vill allt fler spelare komma till IFK:s ungdomsverksamhet.

– Det är ett enormt tryck från spelare som vill till oss från hela landet. Men även från utlandet. En del vill kanske bara till Europa men en del är mer pålästa om vår klubb och säger att vi har en bra akademi till exempel.

En stor anledning till intresset från andra länder tror Tony Martinsson beror på artikeln i ESPN förra året som rönte stor uppmärksamhet. Det som många spelare och agenter nämner när de hör av sig är att de känner till satsningen på ungdomar.

– Främst är det akademin, de ser att vi släpper fram spelare den vägen till vårt A-lag. Det har blivit en stor genomslagskraft.

Varumärket IFK Norrköping är starkt och drar uppmärksamhet till sig.

– Jag märker att många är nyfikna rent generellt. På Gothia Cup kommer många fram och pratar när det står IFK Norrköping på tröjan. Det har verkligen spridit sig att vi är duktiga på ungdomssidan.

Trots intresset från utlandet satsar inte IFK på att värva ungdomar utanför Sverige.

– Är man under 18 år så är det alltid svårare med till exempel flera olika FIFA-regler. Det är inte det lättaste att ge sig in i.

– Nummer ett är att satsa på våra egna, säger ”Tonna” som främst värvar spelare i tonåren från hela landet. Nyligen har han gjort klart med åtta nya spelare till U17-truppen från bland annat Sollefteå, Umeå, Linköping och Motala.

För ett antal år sedan hade han både Kalle Holmberg och Niclas Eliasson på radarn. Kalle provtränade 2011 med Karlslundskompisen Isaac Kiese Thelin men valde att vara kvar i Örebro och fortsätta i ÖSK. Tony minns:

– Kalle var ju en snabb och teknisk spelare redan då vilket vi fastnade för. Han är en bra kombinationsspelare och vi såg en potential i honom. Jag skojade med honom nu och hälsade honom äntligen välkommen.

När det gäller Eliasson kom man in lite för sent i bilden efter hans succésäsong i Falkenberg 2013.

– Det var klart ganska tidigt att han skulle till AIK, säger Tony som nu alltså får se honom och Kalle Holmberg i IFK-dressen.

KAMRATERNA

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *