Inför CL-äventyret – supportrarna om dröm- och mardrömsresor

Vid lunchtid idag vet vi vilka IFK Norrköping möter i kvalet till Champions League. Då vet vi också destinationen för Peking Fanz första utlandsresa på över 15 år. Vi har snackat europaresor med en som har rest en del – och med en som ska.

Idag klockan 12.00 lottas Champions Leagues första och andra kvalomgång. IFK kliver in i omgång 2 och mycket tyder på att laget ställs mot Legia Warszawa, FC Köpenhamn, Rosenborg, Bate Borisov, Celtic, eller Hafnafjördur.*

Peking Fanz ordförande Michael Kihlman tror att en bortaresa mot FC Köpenhamn skulle kunna locka runt 1 000 IFK-supportrar. Men han hoppas ändå lite på att IFK ska få möta vitryska Bate Borisov.

— Personligen har jag en fäbless för gamla östländer, säger han.

Peking Fanz har ännu inte gjort någon preliminär planering utifrån möjliga motståndare, utan väntar tills lottningen är klar.

Pierre Nordberg är SLO i Malmö FF. De senaste två åren har man bland annat kvalat mot lettiska Ventspils och littauiska Žalgiris Vilnius.

— Vi var drygt 300 supportrar i Ventspils och ungefär 400 i Vilnius. Men vi hade ingen organiserad resa utan folk tog sig dit på egen hand, säger han.

I Allsvenskan gäller en överenskommelse att bortasupportrarna har rätt till 10 procent av biljetterna. Men i Champions League är andelen bara 5 procent. Det kan innebära problem om många IFK-supportar vill åka men man möter ett lag som spelar på en liten arena.

— Där ska man nog vara med från första början i så fall och försöka få fler biljetter tilldelade. Man vet inte vilket intresse hemmapubliken har av matchen. Vi fick mer än vår kvot i Vilnius och Ventspils, säger Nordberg.

Malmö FF:s SLO tycker att det blir en stor gemenskap på bortaresorna i Europa och att det blir sammansvetsat på ett annat sätt än vid en allsvensk bortaresa. Ofta saknas den rivalitet som kanske finns i Allsvenskan. Men det är långt ifrån alltid det är lugnt.

— I Vilnius var det några MFF-supportar som blev överfallna på stan, säger Nordberg.

När han ser på IFK:s möjliga motståndare så är det ett lag han gärna skulle undvika – polska Legia Warszawa.

— Man har hört mycket om Polen och supportrarna där, det är man alltid orolig för. Sen är det ett bra lag också.

Däremot så ser han positivt på en eventuell resa till de brittiska öarna.

— Celtic var en av de bättre resorna vi har haft.

KAMRATERNA

* Fotnot: De senaste åren har Uefa delat in lagen i den andra omgången i geografiska grupper. Det har inneburit att svenska lag fått möta lag från Skandinavien, Baltikum och de brittiska öarna. Hur den geografiska indelningen ser ut i år tillkännages en timme innan lottningen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *