Hunt om färre platser på Parken: ”Tror det är positivt”

IFK Norrköping arbetar vidare för att bygga igen hörnet på Parken. Ekonomin ser ljusare ut än på länge vilket gör att man kan bygga klart arenan fortare än vad man tidigare har trott.
– Vi vilar inte på hanen, det ligger inte långt fram i tiden, säger ordförande Peter Hunt till Kamraterna.

Men att arenan skulle vara färdigbyggd inom något år som det stod i Norrköpings Tidningar för några dagar sedan stämmer inte, säger Peter Hunt. Däremot behöver det inte ta flera år innan Parken är klar, då ekonomin ser bättre ut än tidigare. Att sälja marken på Södra plan är inte längre ett måste för att få in kapital att färdigställa arenan.

– Nu är det kanske inte en finansiell fråga, utan mer en praktisk fråga om när vi kan ha ett projekt färdigt som tillgodoser olika intressen. Det ska vara funktionellt och bra designmässigt, säger IFK:s ordförande som tror att det snarare handlar om två år till innan Parken står helt klar.

Hur fort det kan gå beror också på om det finns byggföretag som kan ta sig an projektet fort.

– Byggmarknaden är het idag, konstaterar Peter Hunt.

Han förklarar att det inte är någon bra idé att bygga klart till en kostnad för 50-60 miljoner kronor ”bara” för att arenan ska bli klar. Det gäller att långsiktigt få en god ekonomi i arenan och då är det viktigt att få in någon typ av hyresvärd i den södra läktaren som ska byggas ihop med den östra. Det har tidigare pratats om en skola eller kontor, men det är inte säkert att det blir så.

– Det beror på vad marknaden säger. Det kan vara en skola, men också en idrottshall eller ett äldreboende. Vi är öppna där. När vi gör en ihopbyggnad bör det på något sätt finansieras av kommersiella aktörer.

När väl spaden är i jorden uppskattar Peter Hunt byggtiden till omkring ett år. Eventuellt skulle det vara möjligt att klämma in det mellan två säsonger, mellan november och april. Men det beror mycket på byggföretaget.

Har namnsponsorn Östgötaporten några särskilda krav när det gäller färdigställandet av arenan?
– Nej, egentligen inte. De vill också ha en ihopbyggd arena och stöttar oss på alla vis.

”Fullt vid ett fåtal tillfällen”

När den nya läktaren står klar räknar IFK med en minskad publikkapacitet på Parken. Det kan bli ett par tusen platser färre.

– Under tjugo års tid har det vid ett fåtal tillfällen varit fullt på Parken. Just nu är vi i ett bra läge med bra tryck, men vi fyller den inte riktigt ändå.

Peter Hunt säger att han förstått att det blivit en debatt i sociala medier om planerna på den minskade publikkapaciteten. Men han tror det är rätt väg att gå.

– Jag tror det är positivt. Själv sitter jag hellre på en full arena som tar 13 000 än en halvfull som AIK har med Friends.

Många av Kamraternas läsare verkar hålla med ordföranden. I vår enkät på Twitter svarade 45 procent att arenan bör ta färre besökare för att det ska bli fullt oftare. Men majoriteten tycker inte att man ska minska antalet platser utan behålla nuvarande kapacitet eller till och med utöka (se nedan) .

Förra året var det allt ifrån 5 800 till 16 000 personer på Parken. Vi frågar Peter Hunt ifall hur man jobbar för att få ”jämnare” publiksiffror över hela året.

– Vi vill ju sälja så många årskort som möjligt, det är grunden i själva framgången. Nu lyckades vi ju inte nå tio tusen årskort, men vår tanke är att fylla en bas så att det blir mer sug efter de biljetter som finns kvar.

Ett problem med årskorten är att inte alla utnyttjas vid varje match. Det kan ibland handla om tusen årskort som ligger kvar hemma eller på jobbet, vilket medför tomma stolar som istället skulle kunna användas av andra fotbollssugna.

– Vi ser över hur vi ska utnyttja de årskorts som inte används. Det finns också gratisbiljetter som vi måste se över, säger Peter Hunt.

Han berättar att man tittar på ett system – ”det är inte rocket science” – som gör det möjligt för årskortsinnehavare att sälja sin plats för en särskild match.

KAMRATERNA

Läs också: Så hoppas IFK bygga klart arenan – Nya Parkens VD berättar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *