CL-experten: ”Viktigt för hela Sveriges ranking att IFK tar sig vidare”

I sommar ska IFK Norrköping kvala till Champions League – och kanske även till Europa League. Vi ringde upp en CL-expert för att prata om lottning, ranking och hur olika transferfönster kan ställa till det.

Den 20 juni lottas Champions League-kvalets andra omgång som IFK Norrköping går in i tillsammans med ytterligare 33 lag. För att nå Champions Leagues gruppspel måste man också ta sig förbi kvalomgång 3 och slutligen playoff. Lag som Manchester City och Porto kliver in i playoff, men dessa slipper IFK garanterat att möta eftersom man i egenskap av Svenska mästare endast kan möta andra mästarlag.

Men åter till kvalomgång 2. Tidigare år har Uefa gjort en geografisk indelning av lagen där, vilket till exempel inneburit att skandinaviska lag inte kunna möta sydeuropeiska lag. Detta betyder att IFK förmodligen kan komma att lottas mot till exempel Celtic, Bate Borisov, Rosenborg eller FC Köpenhamn. Men helt säkert vet man inte förrän en timme innan lottningen drar igång i Uefas högkvarter i Sion.

– I reglerna står det att Uefa har möjlighet att dela in lottningen utifrån geografi, och man har gjort det de senaste åren i alla fall. Men de geografiska grupperna släpps först en timme innan lottningen, säger Lennart Hedstigen som driver bloggen Uefaranken som har koll på de svenska klubbarnas läge på Uefarankingen.

– Jag utgår ifrån att Celtic, Köpenhamn, Rosenborg och FH Hafnarfjördur hamnar i samma zon som IFK, troligen också Bate och Legia Warszawa. Vinstlotten där är islänningarna. Den drog Malmö när man var oseedade i andra omgången 2014. Då fick man det sämst seedade av de 17, lettiska FK Ventspils.

Men det kan finnas en fördel med att få möta ett på pappret bättre lag – om man lyckas slå dem.

– Eftersom lottningen till omgång 3 sker innan omgång 2 är färdigspelad så ”tar man över” det högre rankade lagets poäng i just den lottningen. Men den rankingpoängen kommer inte följa med till playoff eller gruppspel.

Lennart Hedstigen har drivit bloggen sedan 2014, då hans favoritlag Malmö FF slog ut Olympiakos i CL-kvalet.

– Jag blev intresserad av vad det gjorde för Malmös ranking till året efter. Jag kunde inte hitta någon information, så jag gjorde en Excelfil. Tänkte sen att det kanske fanns fler intresserade, så jag startade en blogg.

Fast MFF är favoritlaget så skriver han även om andra lag, ”även om Häcken inte drar lika många läsare”. Och han ser till vad som är bra för svensk fotboll i stort.

– Det är viktigt för hela Sveriges ranking att IFK tar sig vidare från andra omgången. Gör IFK det är man ju klara för playoff i Europa League.

För just så är det. Klarar IFK Norrköping det första hindet – kvalomgång 2 – är mycket vunnet. Vinnaren i kvalomgång 3 spelar som sagt avgörande playoff för gruppspelet i Champions League. Men förloraren får spela playoff till Europa League. Så vinst i den andra kvalomgången innebär minst två hemmamatcher – och förhoppningsvis publikfester – ytterligare.

Men det är inte bara på planen IFK Norrköping kan behöva jobba hårt i sommar. Det ryktas om försäljningar av spelare som Christoffer Nyman och Emir Kujovic. Men att ersätta dem kan bli svårt – i dubbel bemärkelse.

– Det värsta är att det svenska fönstret öppnar 15 juli, efter att andra kvalomgången har gått igång. De europeiska ligorna har då redan öppnat sina transferfönster. Spelare kan försvinna ut innan man kan ta in nya.

Det första mötet i kvalomgång 2 spelas 12-13 juli och returmötet 19-20 juli. Men även om IFK gör klart med en spelare till 15 juli får denne inte spela i returen, för trupperna måste registreras innan kvalomgång 2 startar.

– MFF hade ju det problemet ifjol, innan andra omgången så hade Robin Olsen stuckit till Grekland men MFF hade inte hunnit få in Johan Wiland än. Andramålvakten Zlatan gick sönder, och man fick plocka in en 16-åring. Men vi var seedade och mötte ett baltiskt lag, hade MFF fått Celtic där kunde det gått illa.

Det bästa rent sportsligt för IFK vore förstås att behålla Nyman och Kujovic. Men att spela dem i CL-kvalet sänker deras värde vid en försäljning, tror Hedstigen.

– De är absolut diskvalificerade att delta i kvalspelet för någon annan klubb i så fall. Huvudregeln är att man bara får spela för en klubb, men har man kvalat med en klubb kan man representera en annan i huvudturneringen i CL eller EL.

KAMRATERNA