Kamraternas panel #7: ”Gravera in Jannes ansikte bakom Curvan”

panelen

Den eminenta Kamraternas panel – journalisten Jörgen Löwenfeldt, sjuksköterskan Rebecca Stenfeldt och kulturchefen Hasse Eriksson – pratar Niko vs Bärka, ÖSK-rivalitet och avtackning av Janne Andersson.

1. Bärkroth gjorde comeback mot Blåvitt. Om alla är tillgängliga känns det som att det är tre spelare som slåss om två platser, vänsterback och högermittfält. Hur skulle du placera Niko, Telo och Bärka om du fick bestämma?

Hasse: Det är tre bra spelare, som jag verkligen gillar. Men i den form de är i nu skulle jag placera Telo som vänsterback och Niko på höger mittfält. Efter sommaruppehållet kommer Bärkroth att kommit tillbaka efter skadorna och alla tre är med i startelvan.

Rebecca: Kul om Bärka får komma in i gammal form, han är en tillgång för laget med sin spelstil. Mindre roligt att Tkalcic linkade av så pass tidigt, hoppas skadan inte är allvarlig. Förutsatt att Nikola är tillbaka på söndag skulle jag låta Telo fortsätta som vänsterback och spela Tkalcic på mittfältet. Bärkroth kändes inte helt färdig för 90 minuter mot Blåvitt, tror det blir bättre om han gör inhopp i nuläget.

Jörgen: Spännande fråga, för mig är svaret enkelt, men det tror jag inte att det är för Janne. Jag skulle spela Niko på mittfältet och Telo på vänsterbacken med Bärkroth som inhoppare. Men när Traustason lämnar känns den platsen perfekt för Bärkroth, som absolut kan bredda sin repertoar. Han har allt som krävs för att göra den rollen till sin.

2. Örebro på söndag är ett toppmöte och, för vissa, ett hatmöte. Vad är dina känslor inför ”derbyt”?

Hasse: Jag har aldrig känt att det är derby mot Örebro. Är det derby ska det vara närmare mellan lagen. Genom åren så har aldrig Örebro väckt några större känslor hos mig. De har känts lite tråkiga och vi ska och har ”alltid” kommit före Örebro i tabellen.

Rebecca: Det här är ju det närmaste ett derby vi kommer i år, Jönköping borträknat. Mina känslor är rätt heta inför mötet, jag vill alltid vinna över Örebro. De står på min lista över lag man bara ska slå. Jag kommer stå där på Behrn Arena och skrika halsen ur mig för att det ska bli verklighet.

Jörgen: För mig saknar ÖSK-matcherna den där nerven jag upplever mot Stockholmslagen, MFF och Göteborg. Kanske för att jag i grunden tycker att vi är så mycket bättre, både på kort och lång sikt. Just denna gång är det ett toppmöte och jag tror att stämningen kommer att präglas av det mer än att det just är ÖSK och IFK som möts. Jag menar, hur mycket derby kan en match mellan Närke och Östergötland vara? Men om vi ser till just matchen på söndag hade Blomqvist, Sjölund och Smith behövts nu. Det blir upp till bevis för Hadenius/Tekie (som jag antar får spela). ÖSK ligger mycket nära förstaplatsen men tycks ändå inte få någon uppmärksamhet. Leder de allsvenskan över EM-uppehållet? Vi får göra vårt bästa för att det inte blir så. Positivt att matchen spelas på konstgräs. ÖSK kommer att spela sitt spel och vi kan utnyttja att vi har seriens bästa anfallskvartett.

3. Hemma mot Elfsborg ska Janne avtackas. Hur vill du se att det görs? Och förtjänar han nåt mer bestående? En staty?

Hasse: Jag tycker att man ska vara försiktig med att skapa något bestående. Tiden måste få avgöra hur stark insatsen var. Nordahl minns alla än, han blev av med målrekordet från Serie A först i förra veckan! Janne kom till Norrköping och gjorde ett fantastiskt jobb, fick bra betalt och drar vidare för nya jobb. Men jag ska inte vara snål, han kan få en lyktstolpe uppkallad efter sig. Så att han alltid kommer att lysa upp Parken. Och en rejäl hyllning av en fullsatt arena ska han ha.

Rebecca: Janne ska avtackas enligt konstens alla regler! Kan se framför mig att Curvan skanderar hans namn sista timmen och att vi står kvar efteråt och bara fortsätter. Chansen vi får att hylla vår guldtränare måste vi bara ta. En staty har vi ju redan med Nordahl men varför inte namnge en läktarsektion eller en entré? Det häftigaste vore dock att gravera in Jannes ansikte i betongen bakom Curvan så att han alltid finns där och vakar över oss.

Jörgen: Nja, nog för att guldet var det största som hänt oss yngre IFK:are (80-talister och senare) under vår livstid, men statyer får vi vänta med. Annars är risken stor för en Thordarson 2.0 (som spelade ihop till sitt tröjnummer först senare, när han klarade oss kvar i superettan). Janne förtjänar en värdig avtackning först. Det mer bestående kan vi diskutera om några år, tycker jag. Han sa det själv: 2015 var ett av IFK:s 13 SM-guld. Kent Karlsson har ingen staty, vad jag vet?

KAMRATERNA