Blåvitt-tränaren: ”Det känns som att man inte får släppa iväg Norrköping mer”

På torsdag kväll är det Kamratmöte på Gamla Ullevi. Vi ringde upp en gammal IFK Norrköping-mittfältare som numera arbetar för den andra kamratklubben i Allsvenskan.

Thomas Olsson är Åtvidabergskillen som var mittfältsgeneral i IFK Norrköping i början på 2000-talet, men som gick till Malmö FF när IFK åkte ur Allsvenskan. Men det lag han har gjort flest allsvenska matcher för är IFK Göteborg där han spelade 2006–2011. Idag är han U19- och U21-tränare i Blåvitt.

Nu har det spelats nio omgångar och det känns fortfarande inte riktigt som att tabellen har satt sig. Hur ser du på det?
– Nej, av de förväntade topplagen är det ju bara Norrköping som har levererat. De kör bara på med samma självförtroende och kvalitet. Övriga topplag i mina ögon är Göteborg, Malmö och AIK. Det är de tre som utmanar Norrköping
– Jag tycker inte Elfsborg är lika bra. De är en bit efter, framförallt på backsidan. De släpper in för enkla mål och har inte den stabilitet man behöver för att vinna.

Ni i Blåvitt har också blandat och gett en del. Varför då?
– Det har varit stabilt men vi har inte lyft. Det har varit lite grått, framförallt offensivt har det inte hänt så mycket. Tobbe har ju bidragit, men det finns mer att ta av Rieks, Ankersen och Engvall. Centralt på mittfältet har man inte hitat rätt med rollfördelningen. Mads Albaek och Sebastian Eriksson har inte fått det att funka till 100 procent. Men det är två bra spelare.

Om IFK Norrköping vinner i morgon har ni tio poäng upp till toppen. Är det en måstematch för er?
– Jag upplever att det är lite desperation för att vinna i morgon. Det känns som att man inte får släppa iväg Norrköping mer. Min känsla är att Blåvitt är heltaggade för en vinst. Det blir ett spännande tungviktsmöte.

IFK Norrköping arbetade förut lite mer smalt med talangerna, där man valde ut ett mindre antal i varje årskull som man satsade lite extra på. Hur resonerar ni i IFK Göteborg kring talangutveckling?
– Ja…det är ju en jäkla bred fråga. Allting går ju ut på att utveckla spelarna. Man ska akta sig för att fastna i prestige. Inte titta så mycket på hur ungdomslagen presterar utan ge spelarna nya utmaningar hela tiden. Det måste vara öppna dörrar mellan lagen hela vägen upp till a-laget, att det är normalt att träna och spela med a-truppen. Att det finns en gemensam syn att man jobbar med spelarna mer än med lagen.

Eddie Gustafsson berättade för oss att Red Bull Salzburgs unga målvakter måste lånas ut till andra lag för att deras ungdomslag är så överlägsna. Det blir ingen utmaning för målvakterna. Kan det vara en risk om man har alltför bra ungdomslag?
– Absolut, man kan lura sig som ung spelare att man är klar, då utvecklas man inte. Man måste få spela på gränsen av sin förmåga.

IFK Norrköpings har en modell där de bästa unga spelarna både spelar division två-fotboll med Sylvia, U21-fotboll med IFK och även ibland sitter på bänken i Allsvenskan. Hur ser du på det?
– Jag tycker det är intressant. De får spela matcher som betyder något, om poäng, mot motståndare som är desperata för att undvika nedflyttning. Jag skulle se positivt på om Blåvitt gick den vägen.

Peking får ju ny tränare nu, Traustason lämnar och troligen någon eller några till som försvinner i sommar. Hur gör man för att inte påverkas för mycket av det?
– Min upplevelse är att Norrköping har lagt en grund som inte påverkas av spelartapp. Själva metoderna är bara att fortsätta med. Jag tror inte spelet är uppbyggd på enskilda personer, utan det bygger på att spelarna ska våga.

Men spelare som Ante Johansson eller Sjölund, är inte de bärande?
– Sjölund och Ante är viktiga för tränaren, de för ut hans budskap. Det är extremt viktigt. Men jag tror att just spelsättet är så tydligt att det inte bygger på enskilda spelare. Sen kan det vara individuella prestationer som kan komma att fattas lite grann när spelare säljs vidare. Men i stort kommer de köra på.
– Sen tror jag Norrköping inte har nåt att tjäna på att stoppa spelare från att gå vidare. Det är tvärtom bra när man ska locka nya spelare att de ser att Norrköping är en bra klubb om man vill vidare i Europa.

KAMRATERNA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *