Selakovic om Jens Gustafsson: ”IFK får in en tränare som verkligen är vetgirig”

Den 1 juni tillträder Jens Gustafsson som manager för IFK Norrköping. Senast han var huvudtränare för ett klubblag var i Halmstad BK. Vi ringde upp Stevan Selakovic som var skyttekung i Allsvenskan 2001 och kapten i HBK 2013. Idag är han spelaragent på advokatbyrån MAQS.

Kan du beskriva Jens som tränare?
– Jag tycker han säger det rätt bra själv. Han är utbildad beteendevetare, det upplevde jag som spelare. Han jobbade med att gruppdynamiken skulle fungera och hade lite annorlunda gruppsamtal. Rent generellt sett så jobbar han efter principen att när en individ mår bra presterar den bra. Jag tror han lägger ansvar på individen och spelarna.

Man kan få uppfattningen att det kommer en ny tränargeneration nu som är akademiker och som har en liten annan inställning än förr, då tränarna kanske var mer auktoritära?
– Jo, men det handlar ju också om vad man har för spelare. Jag tror att till exempel Janne Andersson har lämnat över mycket till spelarna. Han har ju kloka spelare som Andreas Johansson, Sjölund, Kujovic och Nyman. Då är det lättare att lämna över ansvaret.

Jens Gustafsson i all ära, men vissa hade hellre sett ett tungt och erfaret namn nu när IFK Norrköping ska försöka försvara guldet och kvala till Champions League?
– Jag kan förstå de synpunkterna. Samtidigt känns det kul att man tar någon från den allsvenska myllan, ungefär som när landslaget tog Janne Andersson. Du får in en tränare som verkligen är vetgirig, någon som inte är mätt. Han kommer ju till ett väl fungerande maskineri.

Nu när IFK Norrköping är fortsatt framgångsrika hörs allt mer klagomål på konstgräs, och att det är ett hot mot svensk fotboll. Vad säger du om det?
– Hot skulle jag definitivt inte säga att det är, det är ett fantastiskt komplement. I den bästa av världar spelar vi på konstgräs på vinterhalvåret och på gräs på sommaren.
– Sen är jag fotbollsromantiker och spelar gärna på gräs. Men konstgräset är absolut inte något hot. Jag tror att många i stridens hetta slänger ur sig något om underlaget, det kommer i affekt. Men konstgräset utvecklas ju också, och snart kommer hybridgräset.

Till sist: som fotbollsspelare känner vi ju dig som Stefan Selakovic. Men nu har du återtagit ditt riktiga namn Stevan. Varför då?
– (Skratt) Ja, jag är ju på en advokatbyrå nu. Då ska det vara korrekt.

KAMRATERNA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *