Kamraternas panel #6: ”Hansen har störst potential att rasera allt”

panelen

I den sjätte omgången av Kamraternas panel behandlar vi tränarfrågan, ersättare till ”Trasten” och bortaresor. Jörgen Löwenfeldt, Hasse Eriksson och Rebecca Stenfeldt delar med sig av sina tankar här nedan.

1. Per Joar Hansen uppges vara nära IFK. Vad är din spontana känsla? Vad konkret kan han bidra med för att göra IFK ännu bättre?

Rebecca: Spontant får jag ingen superbra känsla av PJH och detta baserar jag på enbart på intervjun Kamraterna gjorde med hans gamla kollega Cain Dotson häromdagen. Jag tycker om när spelarna håller bollen inom laget och tillsammans bygger upp ett anfall, det behöver inte vara snabbast som är snyggast. Han får gärna vara en av de skickligaste på att hantera media i Norden men för mig räcker det med att han kan hantera sitt lag och sina egna fans. Mediabiten blir lätt att handskas med om man njuter i sin roll och kan ta ansvar för sitt agerande, se bara på Janne. Med risk för att låta bitter och tråkig får jag många negativa vibbar och önskar nästan att Norling hade tackat ja. Jag tycker det här låter som en tränare som kvickt vill sätta sin egen prägel på laget och därav kanske riskera att förstöra något ytterst välfungerande. Vore också trist om vi får se publika utskällningar à la Sören Cratz förekomma i mys-Peking.

Hasse: Hansen är ett namn som jag inte vet mycket om, så därför jublar jag inte. Jag har inte hunnit skaffa mig några åsikter om honom. Men jag förväntar mig att han tillför sina erfarenheter från Champions League och att han utvecklar coachningen under matcherna.

Jörgen: Spontant känns det helt fel. Jag tror säkert att han kan vara duktig och prestera i rätt klubb, men i ett spelfördelande offensivt och lite ”mjukt” IFK känns det som elefant-i-porslinsbutik-varning. Av kandidaterna som nämns upplever jag Hansen som den med störst potential att rasera allt som byggts upp, baserat på hans fotbollsfilosofi och personlighet.

2. Hur ska IFK ersätta Traustason som säljs till Rapid Wien?

Rebecca: Vi ska inte hetsköpa någon till att täcka Trastens plats, det blir förresten svårt att hitta någon så bra som honom i nuläget. EM-spelare och allt! Vi kan skola om Nikola till ytterligare en ny position tills dess att vi hittar en lämplig ersättare och låta Bärkroth få börja dominera sin kant igen. Jag tror dock att sommarens värvning kommer att bli en ny anfallare när månadens lirare drar vidare. Sorgligt men samtidigt glädjande nog.

Hasse: Det är ingen panik att få in en ersättare för Traustason, men vi måste vi få in nya spelare när gamla försvinner. Vi har bra spelare som kan kliva in och växa, jag har förväntningar på Tess och Hadenius. Vi har blivit ett attraktivt lag som spelar Sveriges roligaste fotboll, så många vill hit, vilket kommer göra det lättare att få ”rätt” spelare till truppen. Jag tycker att årets värvningar varit bra, vi ska inte värva de stora stjärnorna, utan fortsätta jobba på det sätt Janne har gjort. Det har ju fungerat…

Jörgen: Det här blir ju upp till den nye tränaren. Vad hade Janne gjort? Sannolikt satsat på någon internt, som Tess Tekie. Men samtidigt väntar Champions League-kval, vi har en välfylld plånbok och vi kan attrahera stora namn. Kan finnas en poäng att ta chansen att göra det också. Spontant tänker jag att Rasmus Lindgren skulle kunna ersätta, samtidigt som Blomqvist går ut på kanten. Även Runar Mar Sigurjonsson vore ett alternativ.

3. Fullt med IFK-fans i Jönköping i söndags. Kan Jönköping bli en ny ”klassisk” bortaresa? Vilken är din favorit av bortaresorna i Allsvenskan?

Rebecca: Jönköping har alla förutsättningar att bli en klassisk bortaresa! Lagom avstånd, höghöjdsarena och spelmässigt övertag genom åren för IFK. Det lockar folk. Man saknar dock den riktiga rivaliteten med Peking, jämfört med exempelvis Örebro. Min favorit är, och kommer alltid att vara, bortamöte på Kopparvallen. Himla synd att Åtvid ligger i Superettan nu. Jag har aldrig varit ett stort fan av bortamatcher i Stockholm, det är förenat med för mycket oro.

Hasse: Om resan till Jönköping ska bli en klassiker måste J-Södra etablera sig i allsvenskan och det tar några år. Men det är en ”bekväm” resa till Jönköping. Jag hade gärna åkt dit om jag inte haft annat för mig i helgen. Mina senaste bortaresor har varit till Malmö. Bättre bortaresa än den vi hade i höstas kan man inte ha. Sen är Malmö en stad jag gillar. Tyvärr får vi inte åka till Kopparvallen i år, det är annars min favorit, så jag hoppas att ÅFF kommer tillbaka till Allsvenskan snart.

Jörgen: Stadsparksvallen är idyllisk, resan dit är behaglig och inte så lång. Om J-Södra etablerar sig i allsvenskan tror jag att matchen kommer att bli en klassiker. Bland övriga bortamatcher är väl Örebro rätt lagom. Örjans vall i Halmstad är en gammal favorit också, men de har ju bytt division. Stockholmsmatcherna är mer plåga än njutning för mig.

KAMRATERNA