Intresset för J-Södra växer med framgångarna

Till söndagens bortamatch mot Jönköping väntas över 1500 IFK Norrköping-supportrar. Kan Jönköpings Södra bli en klassisk bortaresa för IFK:s supportrar? Vi pratade med en Södra-supporter om klubben.

Åtvidabergs FF åkte ur Allsvenskan i höstas och därmed försvann IFK:s närmaste bortamatch. På ÅFF-matcherna har det varit en stor skara IFK-supportrar de senaste åren. Förra året var det drygt 2 200 bortasupportrar på Kopparvallen, enligt Fredrik Nilsson, SLO i IFK Norrköping.

De närmaste bortamatcherna sett till restid från Norrköping är nu matcherna mot Jönköping, Örebro och Stockholmslagen. Vid 11-tiden i förmiddags var det 1400 biljetter sålda till IFK:s sektion, berättar Fredrik Nilsson. Det är nästan lika många som var på matchen mot Hammarby i fjol på Tele2 Arena, som var en av 2015 års mest välbesökta bortamatcher.

Vi ringde upp Södra-supportern Mattias Sörensson för att prata om laget vid Vätterns södra spets. Han säger att det är en ganska liten skara supportrar kring J-Södra om man jämför med större klubbar inom svensk fotboll.
– Men det är en trogen skara där många har varit med sedan div 2-tiden och tiden i Superettan. Vi började bygga upp något under tidigt 2000-tal. Supporterklubben Green Machine tror jag startade 2003. Men i och med framgångarna har skaran växt.

Historiskt har grannklubben Huskvarna FF varit den stora rivalen.
– Jo, men det får man säga. Det har alltid funnits någon mindre hets klubbarna emellan. I och med att vi mötte dem i div 2, div 1 och i Superettan. Då märktes det att det fanns ett stort fotbollsintresse i stan, säger Sörensson.
– Under de matcherna i Superettan byggdes ett intresse upp, folk gick på de matcherna men fortsatte också gå på andra. Det tror jag var viktigt för fotbollsintresset i och runt stan.

Enligt Mattias Sörensson finns det dock inga speciella känslor inför smålandsderbyt mot Kalmar FF. Kalmar ligger för långt bort från Jönköping och det finns ingen historisk rivalitet. Men däremot finns det en annan småländsk rival.
– Mötena mot Öster har varit viktiga att vinna. Dem minns jag nästan allihopa. Det har hänt lite saker där som inte händer i andra matcher.

Jönköpings Södra har inlett Allsvenskan över förväntan. Det har blivit tre segrar, tre oavgjorda och bara en förlust. Men utanför planen har det varit rörigt de senaste åren. På årsmötet 24 november omvaldes ordförande Sune Lantz med väldigt liten marginal, och samtidigt valde Lars-Åke Lagrell att lämna sina uppdrag i klubben. Vi frågar Mattias Sörensson vad som har hänt.
– Det är en ganska lång historia. Men många har påtalat att Sune Lantz har problem i sin ledarroll. Det har varit samarbetssvårigheter och det har blivit två läger i styrelsen.
– De som arbetar med det fotbollsmässiga står bakom det ena lägret. Sponsorerna står bakom Sune. Han har kört väldigt mycket på sponsorerna och att de ska ha det bra istället för att tänka på klubbens bästa.
– Lagrell har varit väldigt viktig med sin erfarenhet och har hjälpt oss med bland annat arenafrågan. Han tycker väl inte att det varit så kul. Lagrell avgick när Sune trots allt blev omvald. Många ungdomsledare funderade på att lämna också men blev kvar.

Lars-Åke Lagrells son Sebastian jobbar på kansliet. Det låter lite väl mycket småklubb över det?
– Nja, jag gillar Sebastians arbete i klubben. Men det har varit väldigt mycket kaos de senaste åren. Och sen de här sponsorerna som bara är på Sunes sida har hotat med att dra tillbaka stödet till föreningen om inte han blir omvald .

Men på planen har det sett bra ut?
– Vi har ju börjat väldigt bra. Tränaren Jimmy Thelin har fått in ett lugn i laget. Pawel Cibicki har börjat väldigt bra och passar in bra med sin rörlighet och spelförståelse. Framförallt Tommy Thelin och han har ett bra samarbete.

Thelin, var det ja. Det stämmer, forwarden Tommy och tränaren Jimmy är bröder. Jönköping Södra får nog dras med småklubbstämpeln ett tag till.

KAMRATERNA

Fotnot: Viktor Rönneklev kom till IFK Norrköping från Husqvarna FF 2004, men spelar nu i Jönköping Södra. HFF åkte ur Superettan 2014 och spelar idag i Division 1 södra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *